Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei, la acelaşi nivel cu plafonul din 2022

Programul Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei, conform unui comunicat al Ministerului de Finanţe (MF). Plafonul este similiar cu cel aprobat în 2022 şi din care a rămas necheltuit un procent de 30% din valoarea acestuia. Proiectul de lege se află în secţiunea Transparenţă de pe site-ul MF şi după perioada în care va fi aflat în dezbatere publică va fi aprobat în şedinţă de guvern.
Gabriela Ţinteanu - vin, 13 ian. 2023, 13:49
Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei, la acelaşi nivel cu plafonul din 2022

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

În Nota de Fundamentare a proiectului de lege se arată: „Continuarea Programului este foarte importantă pentru segmentul de populație reprezentat în principal de potențialii beneficiari tineri și foarte tineri (cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari încât să poată susține un proces rapid de economisire a avansului (în cazul creditelor ipotecare standard, nivelul avansului minimum solicitat este de peste 15% din valoarea locuinței care se achiziționează prin credit, în vreme ce în cazul locuințelor achiziționate prin Program avansul este de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei) și se află la prima achiziție de locuință și în general întâmpină dificultăți mai mari în accesarea și susținerea unui credit ipotecar”.

Nota de Fundamentare precizează că anul 2022 a fost un an atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creștere galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

În anul 2023 se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențațe de mai mulți factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment, arată proiectul.

„Având în vedere gradul de consum până la data de 31.12.2022 al plafonului alocat pentru anul 2022 de cca 70% în actualul cadru contextual al activității de creditare a locuințelor destinate populației, se propune alocarea unui plafon de garantare de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2023 în cadrul programului ”Noua casă”, la nivelul plafonului de garantare aprobat pentru anul 2022. Totodată, având în vedere rezultatele înregistrate în derularea Programului în anul 2022, precum și semnalele primite atât din partea finanțatorilor participanți în Program cât și din partea potențialilor beneficiari, se propune ca pentru anul 2023, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei”, subliniază Nota de Fundamentare a proiectului de lege.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei. De la începutul anului 2022 şi până la finele lunii decembrie 2022 au fost acordate în total de 8.313 garanţii în valoare totală de 1,13 mld.lei și 1.485 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,23 miliarde lei, din care, din plafonul anului 2022 au fost acordate 6.911 contracte de garantare în valoare totală de 0,92 mld. lei și 777 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,13 miliarde lei.

De la începutul Programului până la data de 31.12.2022, au fost plătite efectiv un numar de 1187 garanții, din care se scade un număr de 238 beneficiari repuși în drepturile și obligațiile contractului de credit și de garantare, rezultând un număr de 949 beneficiari și o plată efectivă de 73,25 milioane lei și o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,36% din totalul creditelor acordate prin programul ”Prima casă/Noua casă”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...