Nouă ieftinire masivă a carburanţilor, la două zile de la precedenta. Preturile se apropie de 6,80 lei litrul

Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a redus din nou preţurile sâmbătă dimineaţă, cu 15 bani pe litru, şi la benzină şi la motorină, la două zile de la ieftinirea precedentă, care a fost de aceeaşi amploare.
Mihai Nicuţ - sâm, 17 sept. 2022, 08:57
Nouă ieftinire masivă a carburanţilor, la două zile de la precedenta. Preturile se apropie de 6,80 lei litrul

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 17 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,39 de lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,61 de lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,89 de lei pe litru la benzină și 8,11 lei pe litru la motorină. Sunt şi staţii mai ieftine, de exemplu la benzinăria din Strada Herescu din zona centrală a Capitalei, unde benzina standard costă 6,83 de lei litrul, iar motorina 8,09 lei litrul.

Așadar, liderul pieței a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, o mișcare masivă a prețului, care vine după o altă ieftinire, de aceeaşui amploare, tot 15 bani pe litru, operată acum două zile.

Asta în condițiile în care Petrom modifică prețurile în general cu patru-cinci bani pe litru sau, foarte rar, cu 10 bani pe litru.

Precedenta modificare de preț a avut loc acum două zile, pe 13 septembrie, când compania a scumpit doar motorina cu patru bani pe litru, lăsând neschimbat prețul benzinei.

Și după modificarea de preț de azi, se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina rămânând cu peste 1,2 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 de milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor, suportată jumătate de companii și jumătate de stat, este în vigoare până la finalul lunii septembrie. Nu este clar încă dacă perioada va fi prelungită, ultimele declarații ale oficialilor guvernamentali fiind că situația este în analiză. Ar fi posibilă o prelungire, dar doar pentru carburanții standard, nu și cei premium.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat pe 14 septembrie că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu acum 10 zile.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunța”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...