Nouă ieftinire semnificativă a benzinei. Care sunt prețurile carburanților azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a ieftinit semnificativ benzina azi, așa că diferența de preț dintre motorină și benzină crește. Pe de altă parte, prețurile la carburant vor continua să fie reduse cu 50 de bani pe litru până la sfârșitul anului.
Mihai Nicuţ - mar, 20 sept. 2022, 08:42
Nouă ieftinire semnificativă a benzinei. Care sunt prețurile carburanților azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 20 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,29 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,61 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,79 lei pe litru la benzină și 8,11 lei pe litru la motorină.

Sunt şi staţii mai ieftine, de exemplu la benzinăria din strada Herescu din zona centrală a Capitalei, unde benzina standard costă 6,73 lei litrul, iar motorina 8,09 lei litrul.

Așadar, liderul pieței a scăzut prețul cu 10 bani pe litru, doar la benzină , prețul motorinei rămânând nemodificat. O ieftinire semnificativă care vine după două ieftiniri de amploare operate săptămâna trecută, când prețurile au fost reduse cu câte 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină.

După modificarea de preț de azi, crește și mai mult diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina fiind cu peste 1,3 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Reducerea de 50 de bani pe litru se prelungește

Partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord să prelungească schema actuală de reducere cu 50 de bani pe litru a prețului benzinei și motorinei, în forma actuală, până la sfârșitul anului, potrivit unor surse guvernamentale. Mecanismul, stabilirt în iunie, fusese legiferat pentru trei luni, și ar fi urmat să expire la finalul acestei luni.

Astfel, toți carburanții vor fi reduși cu 50 de bani pe litru încă trei luni.

În ședința de luni a Coaliției, liberalii ar fi propus ca măsura compensării prețului carburanților cu 50 de bani să fie menținută doar pentru motorină, nu și pentru benzină, pe motiv că benzina oricum s-a ieftinit. De partea cealaltă, PSD ar fi dorit ca prețul să fie în continuare compensat și pentru benzină, și pentru motorină, iar UDMR ar fi susținut ca mecanismul actual să fie susținut până în primăvară. S-a căzut de acord să fie menținută schema actuală încă trei luni.

Schema de reducere presupune ca o reducere de 25 de bani din prețul carburantului să fie susținută de stat, cu condiția ca alți 25 de bani să fie scăzuți din preț prin efortul propriu al companiilor petroliere. Mecanismul voluntar, legiferat în iunie, a fost adoptat de marile companii din sector, așa că toate firmele mari au redus, începând cu 1 iulie, prețurile carburanților cu 50 de bani pe litru.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români
Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, își schimbă strategia de business. Cum îi va impacta pe clienții români
Ahold Delhaize, retailerul belgiano-olandez care operează lanțul de magazine Mega Image și Shop&Go în România și care va finaliza în curând tranzacția prin care a cumpărat lanțul de......
Greenpeace și Fridays for Future au depus o plângere la OCDE împotriva OMV cu privire la intenția de a exploata gaze naturale din zăcământul Neptun Deep
Greenpeace și Fridays for Future au depus o plângere la OCDE împotriva OMV cu privire la intenția de a exploata gaze ...
Organizațiile de mediu Greenpeace și Fridays for Future anunță că au depus la OCDE (Organizația pentru Cooperare și ...
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Crystal Dental Clinic anunță că intră pe segmentul de servicii stomatologice corporate, o piață mai puțin acoperită
Clinica Crystal Dental Clinic, care operează de 21 de ani pe piața de profil, raportează că a realizat o cifră de afaceri ...
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Better Music, cea mai mare agenție de marketing și management muzical pentru promovarea artiștilor din România (P)
Artiștii care vor să aibă mai multă vizibilitate și succes în domeniul muzical, cu piese în trending, o bază reală ...