Noua lege RCA: punctele de traumă sunt doar un criteriu de evaluare. Nemulţumiţii pot merge în instanţă

27 05. 2016
accident_333432345_31675300

„Dreptul  la justiție al oricărui cetățean este de neatins. Nu poți îngrădi accesul la justiție al unui om oricât de bineintenționată ar fi o anumită prevedere legislativă. De aceea, nu cred că acel ghid foarte elaborat cu multe instituții de renume este o ierarhizarea a durerii cum a fost numit. Din contră, el este doar un criteriu de evaluare de care se va ține seama în momentul evaluării daunelor morale”, a dexclarat Sorin Greceanu, director general FPVS.

Sorin Greceanu explică faptul că, până la urmă, Parlamentul va decide cât va fi valoarea punctului de traumă: unul-două salarii minime, medii, nete sau brute. Tot ce își doresc asigurătorii este doar un nivel de predictibilitate pe baza căruia să poată stabili exact rezervele de daună.

În afara clarificării faptului că aplicarea grilei punctelor de traumă (la ce nivel va fi hotărât de către Parlament) este una orientativă pe care clientul o poate sau nu accepta în timpul discuțiilor amiabile pentru evaluarea daunei, directorul general al FPVS a declarat că procesul de fuziune prin absorbție cu BAAR, după promulgarea legii RCA, va fi unul firesc cate nu va genera nici un fel de sincope, nici la nivel de decizii, nici la nivel de despăgubiri pentru persoanele vătămate. Greceanu subliniază chiar că România a încheiat acum și un acord cu Eleveția pe această temă, în ciuda faptului că Elveția nu este membră nici a unei asociații internaționale la care FPVS sau BAAR plătesc cotizații.

Anul acesta, FPVS împlinește 10 ani de la înființare. Asociația se poate lăuda cu onorarea tuturor cererilor de despăgubire pe care le-au primit și publicarea primului ghid de soluționare a daunelor morale.