Nouă medicamente noi, pe lista de compensate şi gratuite. Predună (APMGR): Nu înţelegem de unde se vor lua bugetele

Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate şi gratuite conform proiectului de hotărâre dezbătut luni la Ministerul Sănătăţii, unde vicepreşedintele APMGR, Viorica Predună, a spus că reprezentanţii producătorilor de medicamente generice nu înţeleg din ce bugete vor fi acoperite aceste medicamente noi şi că în mod sigur se va apela la taxa clawback.
Economica.net - lun, 18 sept. 2017, 10:25
Nouă medicamente noi, pe lista de compensate şi gratuite. Predună (APMGR): Nu înţelegem de unde se vor lua bugetele

Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate şi gratuite conform proiectului de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.

Dintre acestea, cinci molecule se adresează pacienţilor care suferă de HIV/SIDA, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.

Aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor cel târziu până la sfârşitul lunii viitoare.

Reprezentantul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Vlad Negulescu, a susţinut însă în cadrul dezbaterii de la Ministerul Sănătăţii că mai trebuie să fie finalizate două protocoale – pentru cancerul renal şi psoriazis.

‘Nu avem nicio nemulţumire, ne asociem cu producătorii de inovative şi cu asociaţiile pacienţilor de a lupta pentru accesul la tratament. Nu înţelegem însă de unde se vor lua bugetele care vor acoperi aceste medicamente noi, în mod sigur ele vor fi acoperite din taxa clawback. Aceasta afectează în primul rând medicamentele generice, pe care le iau, să zicem, pacienţii cardiaci, care sunt vreun milion. Or, ştim cu toţii că insuficienţa cardiacă poate să ducă la accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Această afecţiune este ţinută cu greu în frâu sub tratament medicamentos iar în lipsa lui posibil ca toţi aceşti pacienţi să ajungă la complicaţii. Din nefericire, noi nu o să mai putem fabrica aceste medicamente care costă trei lei sau patru lei pentru că introducerea moleculelor noi pe listă o să ducă la o taxă clawback de 30-35%’, a declarat Viorica Predună, vicepreşedinte la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Ea a reiterat necesitatea eliminării taxei clawback şi a solicitat Guvernului să găsească bani pentru a permite accesul tuturor pacienţilor la tratamente, nu doar al unei anumite categorii.

Viorica Predună a arătat că suplimentarea bugetului ar putea fi o soluţie.

‘Bugetul este îngheţat din 2011 la nivelul de 6 miliarde de lei. Am dori ca taxa clawback să fie eliminată de mâine. Propunerea noastră de clawback diferenţiat este blocată la Ministerul Finanţelor, nu s-a întâmplat nimic, deşi în toate demersurile pe care le-am făcut am arătat că am blocat investiţii de 100 de milioane de euro, pentru că nu ne permitem să le mai facem din cauza taxei clawback. (…) Ne dorim ca taxa clawback să fie mai mică cu 35% pentru generice decât pentru inovative’, a mai spus Viorica Predună.

La rândul său, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a spus că pacienţii aşteptau de mulţi ani aceste medicamente.

‘Pacienţii aşteaptă aceste medicamente de mulţi ani, au fost nişte condiţii care nu le-au permis până acum accesul pe piaţa românească. Am luptat să îndepărtăm acele condiţii şi iată că sunt la un pas de a putea avea acces la ele, înseamnă o pastilă pe zi pentru mulţi dintre ei, înseamnă condiţii mai bune pentru a fi aderenţi la tratament, noutate pe plan mondial. (…) Se reduce semnificativ numărul de medicamente înghiţite, lucrul acesta ajută foarte mult aderenţa la tratament, iar pentru un pacient care înghite tratament de 20 de ani lucrul acesta îl ajută foarte mult’, a arătat Iulian Petre.

El a mai spus că îi înţelege şi pe producătorii de medicamente şi îi susţine în demersul lor.

‘Atât timp cât de pe piaţa românească au dispărut deja 2.300 de medicamente în ultimii doi ani, lucrul acesta trebuie să ne îngrijoreze pe toţi şi să cerem Guvernului măsuri. E nevoie de măsuri, să li se creeze condiţii pentru a rămâne pe piaţa românească, pentru că numai aşa pacienţii vor putea fi trataţi bine’, a conchis Iulian Petre.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Microsoft preia dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari
Microsoft preia dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari
Gigantul software Microsoft Corp a anunţat marţi că va prelua Activision Blizzard, dezvoltatorul jocurilor video StarCraft ...
Kaspersky își completează soluția Digital Footprint Intelligence cu un serviciu pentru eliminarea domeniilor rău intenționate
Kaspersky își completează soluția Digital Footprint Intelligence cu un serviciu pentru eliminarea domeniilor rău intenționate
Serviciul Kaspersky Takedown oferă o gestionare completă a întregului proces de eliminare a domeniilor rău intenționate ...
Asociația „Speranță pentru România” a primit în 2021 din donații peste 3 milioane de euro, bani pe care i-a folosit în sprijinirea a peste 600 de oameni aflați în dificultate
Asociația „Speranță pentru România” a primit în 2021 din donații peste 3 milioane de euro, bani pe care i-a ...
Asociația „Speranță pentru România" a anunțat marți că a reușit să strângă în anul 2021 peste 3 milioane de ...