Noua „mini-centrală nucleară” din România – Nuclearelectrica are încredere în potenţialul pe care amplasamentul de la Doiceşti îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa

Evaluările preliminare ale amplasamentului de la Doiceşti pentru dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele, amplasamentul urmând să fie supus şi unor examinări ulterioare, conform cerinţelor standard în timpul procesului de autorizare, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.
AGERPRES - mie, 15 iun. 2022, 14:53
Noua

Oficialul Nuclearelectrica a participat la conferinţa de informare locală cu tema „Dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa”, organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, alături de Primăria Doiceşti, Nuclearelectrica şi & E-Infra, scrie Agerpres.

„Alegerea amplasamentului şi încheierea MoU cu NuScale şi E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale şi au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranţa acesteia, maturitatea şi pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaţionale şi naţionale. Suntem încrezători în potenţialul pe care amplasamentul de la Doiceşti îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerinţelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doiceşti are o tradiţie de peste 50 de ani în domeniul producţiei de energie şi va beneficia de noua viaţă a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educaţie pentru noua generaţie de ingineri, proiecte pentru economia şi industria locală”, a spus Cosmin Ghiţă, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale şi E-Infra au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, deţinut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

În urma studiului, au fost identificate mai multe potenţiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaţionale şi naţionale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu şi pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

„Proiectul reactoarelor modulare mici care poate fi dezvoltat la Doiceşti, este un proiect uriaş din punct de vedere investiţional. De asemenea, construirea unei centrale NuScale înseamnă producere de energie electrică fără a polua, crearea de noi locuri de muncă, dar şi impulsionarea investiţiilor şi a sistemului de învăţamânt, nevoia de specialişti în acest domeniu fiind foarte mare. Împreună cu Nuclearelectrica am organizat această întâlnire la Doiceşti pentru a discuta în mod transparent, cât mai deschis şi a oferi răspunsuri la întrebările legate de siguranţa acestei noi tehnologii şi care sunt beneficiile pentru comunitatea dâmboviţeană”, a afirmat Ştefan Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Teofil Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie E-INFRA, holding ce include Nova Power&Gas, a subliniat, la rândul său, că vechea centrală pe cărbune de la Doiceşti va reveni la Sistemul Energetic Naţional, cu aceeaşi putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viaţă.

„Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic şi economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilităţi”, a spus Teofil Mureşan.

În urma Memorandumului de Înţelegere („MOU”), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice şi activităţi de licenţiere şi autorizare pe amplasamentul din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, locaţia selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR.

Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doiceşti, este cea mai matură în ceea ce priveşte aprobările, fiind primul şi singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

Potrivit Nuclearelectrica, o centrală NuScale cu 6 module, aşa cum intenţionează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aproximativ 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavodă) şi va putea alimenta 46.200 case, dacă se ia în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

„Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă uşoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume. Reactoarele modulare mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu uşurinţă într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe foste centrale. Reactoarele modulare mici NuScale au o tehnologie avansată în ceea ce priveşte măsurile de securitate nucleară, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu şi oferă siguranţă crescută centralei şi flexibilitate în modul în care este instalată şi operată”, se mai menţionează în comunicat.

Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

„În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potenţialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în acelaşi timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele ţări care se alătură demersului de independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru susţinerea producţiei şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generaţii de ingineri”, se mai arată în comunicat.

În SUA, în Utah, este în dezvoltare o centrală NuScale cu 6 reactoare modulare, aşa cum intenţionează să implementeze şi România. Acest proiect este într-un stadiu mai avansat în prezent decât planurile României. De asemenea, NuScale a semnat parteneriate cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Canada precum si alte tari pentru implementarea de proiecte similare.

În martie 2019, Nuclearelectrica şi NuScale au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licenţierea şi construcţia unui SMR NuScale în România. La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înţelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potenţialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale şi Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...