Nouă mituri despre vaping, demontate de Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie. „Este mai puţin nociv decât fumatul şi este printre cele mai eficiente metode de a renunţa la fumat” – NHS

România se află pe locul patru în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cea mai restrictivă legislaţie în domeniul tutunului, conform Nanny State Index 2023. Autorităţile par a continua trendul şi în Parlamentul României apar constant inițiative legislative menite să introducă restricții suplimentare în domeniu.
Ion Dobreanu - lun, 15 ian. 2024, 13:41
Nouă mituri despre vaping, demontate de Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie.

Marea Britanie, în schimb, încearcă să dezvolte o strategie naţională de sănătate publică prin folosirea produselor alternative la fumat considerate de experți a fiind mai puțin nocive decât fumatul „tradiţional”.

Într-o comunicare publică recentă, Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii (NHS England) demontează cele mai comune 9 mituri legate de aceste produse și recomandă înlocuirea fumatului cu produsele de vapat.

Serviciul Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii a publicat recent pe site-ul oficial* cele mai comune mituri despre vaping, demontate prin argumente bazate pe dovezi și date științifice. Deși vapatul nu este complet inofensiv, subliniază NHS, acesta este recomandat doar fumătorilor adulți, pentru a sprijini înlocuirea pe termen lung a fumatului.

Iată care sunt dovezile care demontează cele mai comune mituri despre vapat, potrivit NHS:

Deși există păreri conform cărora vapatul este la fel de dăunător ca fumatul, realitatea arată altceva: deși consumul de nicotină prin vaping nu este lipsit de riscuri, acesta este semnificativ mai puțin nociv decât fumatul.

Potrivit NHS, în 2022, experții britanici au analizat dovezile internaționale și au concluzionat că „pe termen scurt și mediu, vapingul comportă o mică parte din riscurile asociate fumatului”.

Țigările eliberează mii de substanțe chimice diferite prin arderea tutunului. Majoritatea substanțelor chimice dăunătoare din fumul de țigară, inclusiv gudronul și monoxidul de carbon, nu sunt conținute însă în aerosolul de vaporizare. Astfel, persoanele care trec complet de la fumat la vaping au o expunere semnificativ redusă la toxine asociate cu riscuri de cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral.

De asemenea, nicotina nu este foarte dăunătoare sănătății, așa cum consideră unele păreri. Deși nicotina provoacă dependență, este relativ inofensivă pentru sănătate, potrivit Serviciului britanic de Sănătate.

Multe alte substanțe chimice toxice conținute în fumul de țigară sunt cele care provoacă aproape toate riscurile asociate fumatului. Nicotina în sine nu provoacă cancer, boli pulmonare, boli de inimă sau accident vascular cerebral și a fost folosită în siguranță de mulți ani în medicamente pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Deși unul dintre mituri spune că vapatul nu ajută oamenii să se lase de fumat, dovezile arată că produsele de vapat cu nicotină reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru renunțarea la fumat.

Dovezile, subliniază NHS, arată că produsele de vaping cu nicotină sunt de fapt mai eficiente decât terapiile de substituție a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat. Unii oameni consideră că vapatul îi ajută, deoarece acțiunea de a duce produsul de la mână la gură seamănă cu fumatul, oferind satisfacții similare ale experienței.

De asemenea, nicotina consumată prin vapat este mult mai puțin dăunătoare, chiar dacă produsele pentru vaping conțin aceeași substanță care creează dependență ca și țigările. Fumatul oferă nicotină prin arderea tutunului, care creează multe toxine dăunătoare care pot provoca boli grave, în timp ce vapatul furnizează nicotină prin încălzirea unui lichid, care este mult mai puțin nociv, expunând utilizatorii la o cantitate redusă de toxine și la niveluri mai mici de toxicitate decât fumatul.

NHS mai subliniază că este normal să vapezi mai des decât fumai, iar acest lucru nu este mai dăunător, așa cum spun unele păreri. Fiecare inhalare prin vaporizare include o mică parte din riscurile unui consum de țigară, iar vapingul este diferit de fumat prin modul în care furnizează nicotină către creier. Când fumezi, primești o cantitate foarte rapidă de nicotină în perioada în care fumezi țigara. Prin vaping însă, în general durează mai mult până când nicotina ajunge la creier și trebuie să „pufăi” mai des.

Un alt mit demontat de NHS este acela că produsele de vaping nu sunt reglementate și nu știm ce conțin. Acestea sunt însă strict reglementate pentru siguranță și calitate, subliniază NHS.

Chiar dacă unii cred că vapingul provoacă așa – numitul efect de „plămân popcorn” (denumirea comună pentru o boală rară numită bronșiolită obliterantă), acesta este doar un mit. Această boală a fost descoperită la un grup de muncitori dintr-o fabrică, expuși la o substanță chimică (diacetil) folosită pentru a aroma floricelele de porumb. Diacetilul este conținut în fumul de țigară, dar este interzis ca ingredient în produsele de vaping și în lichidele cu nicotină reglementate de Regatul Unit.

De asemenea, nu există nicio dovadă până acum că vapatul este dăunător pentru cei din jur, subliniază NHS demontând alt mit. În timp ce fumatul pasiv de țigări dăunează celor din jur, nu există nicio dovadă până în prezent că vapatul este dăunător pentru oamenii din jurul utilizatorului, de aceea eventuale riscuri au un nivel foarte scăzut.

Nu în ultimul rând, un produs de vapat de unică folosință standard oferă o cantitate de nicotină similară cantității conținute în 20 de țigări, și nu în 40 sau 50 de țigări, potrivit altui mit. Astfel, explică NHS, un produs de vapat de unică folosință reglementat de Regatul Unit cu cel mai ridicat nivel legal de nicotină (20 mg/ml) conține 2 ml de lichid și 40 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, aproximativ 20 mg de nicotină utilizatorului. În același timp, un pachet de 20 de țigări conține 200 până la 300 mg de nicotină și furnizează, în medie, 20 până la 30 mg de nicotină fumătorului.

*Sursa: https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/vaping-to-quit-smoking/vaping-myths-and-the-facts/

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...