Nouă problemă la AIK: Are datorii trecute de scadență și la Transelectrica, o paște un proces

Pe lângă situația dificilă în care este pe piața de gaze naturale, AIK Energy începe să aibă probleme și mai mari pe piața de energie electrică. A strâns datorii trecute de scadență către Transelectrica și ar urma să fie acționată în instanță de operatorul național dacă nu le plătește. Asta după ce compania nu mai poate tranzacționa electricitate pe piețele centralizate.
Mihai Nicuţ - joi, 26 nov. 2020, 20:46
Nouă problemă la AIK: Are datorii trecute de scadență și la Transelectrica, o paște un proces

AIK Energy, care a intrat în atenția opiniei publice recent pentru că, după liberalizarea pieței, este prima companie care nu și-a mai putut onora contractele cu clienții casnici în calitate de furnizor de gaze, începe să aibă probleme și mai mari, pe lângă cele despre care s-a aflat deja, și pe piața de energie electrică.

Potrivit datelor Transelectrica, AIK Energy ltd. a ajuns să aibă datorii de 693.000 de lei pentru că nu și-a onorat obligațiile aferente pieței de echilibrare. La Transelectrica, AIK este prezentă cu această datorie în capul listei datornicilor la capitolul “ participanți pe piața de echilibrare – recuperat pe cale juridică”. Suma nu este totuși mare la nivelul pieței românești de energie electrică.

Grosier, piața de echilibrare este “ultima” piață de energie, practic cea mai apropiată temporal de monentul în care energia electrică se consumă. Pe această piață participanții (vînzători sau cumpărători) pot fi în deficit sau în excedent față de cât au notificat că vor cumpăra sau vor vinde, în funcție de cum fluctuează fie producția, fie consumul clienților lor. Deci se creează dezechilibre care trebuie plătite de cei responsabile pentru ele. Dezechilibrele trebuie plătite (Transelectrica centralizează totul) în termen de cinci zile. Dacă nici ulterior nu se plătesc, după alte notificări ale Transelectrica trimise participantului la piață, urmează ca Transelectrica să inițieze recuperarea creanțelor pe cale juridică, adică în instanță, în final.

AIK este furnizor de energie electrică ba chiar unul care a avut printre cele mai agresive oferte de furnizare pentru clienții casnici pe piața concurențială.

Aceasta este doar ultima problemă pe care AIK o are pe piața de electricitate. AIK Energy Londra Sucursala București a fost suspendată la 18 noiembrie pe Piața pentru Ziua Următoare de energie electrică și pe piața intrazilnică, motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea).  În fiecare dintre cazuri. O zi mai târziu, AIK a fost suspendată și pe Piața Centralizată cu negociere dublă continua.Motivul:  “Nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM SA”. La fel, și de pe ambele piețe centralizate de contracte bilaterale de la platforma OPCOM.

Deci AIK Energy ltd nu poate cumpăra sau vinde energie pe platformele OPCOM, cel puțin momentan. Are însă trei luni la dispoziție pentru a rezolva situația.

În comparatorul de prețuri al ANRE, AIK apare în continuare cu ofertă de furnizare pentru casnici, dar care vine din partea AIK Energy România SRL. Și este cea mai bună oferă concurențială pentru București, de exemplu, cu doar 1,5% mai mare decât prețul reglementat al zonei, preț care însă va dispărea de la 1 ianuarie 2021.

Nu mai poate asigura furnizarea de gaze pentru clienții casnici

AIK este primul furnizor care nu a mai putut asigura gazele pentru clienții săi, după liberalizarea pieței, în iulie. Compania a avut la un moment dat cea mai bună ofertă de gaze, semnificativ sub cea a tuturor celorlalți furnizori, și strânsese câteva zeci de mii de clienți casnici – voci din piață, compania nu a comunicat oficial numărul.

Însă, la data de 24 noiembrie, și-a anunțat clienții că nu mai poate onora contractele de furnizare.

Iată ce a comunicat compania:

“Vă informăm că începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate.

În concret, furnizarea gazelor naturale este prestată de către un nou furnizor – Premier Energy – iar activitatea de furnizare a gazelor naturale către locul dumneavoastră de consum va avea loc în continuare fiind efectuată fără întrerupere, cu respectarea contractului-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță și fără a fi necesară încheierea în acest sens a unui nou contract cu furnizorul de ultimă instanță desemnat.

Tot în acest sens, menționăm că, în condițiile date, beneficiați de un tarif reglementat, prețul gazelor fiind stabilit de furnizorul de ultimă instanță potrivit formulei legale”.

AIK este de fapt mai cunoscuta (la acea vreme) Valahia Gaz, companie care fusese unul dintre cei mai mari importatori de gaze pe piața românească în 2019 și are volume impotante și în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform unor estimări ale ONU, informează DPA, relatează Agerpres....
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria, documentul care stabileşte o strategie ...
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Compania Electrica a anunțat că preia în totalitate compania Green Energy Consultancy & Investments S.R.L., care dezvoltă ...
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă recesiune, cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului ...