Nouă scumpire a carburanților, a cincea în șase zile. Care sunt prețurile azi

Petrom a crescut din nou prețul carburanților azi. Scumpirea este de mică amploare, doar doi bani pe litru, dar este a cincea din ultimele șase zile.
Mihai Nicuţ - mie, 12 oct. 2022, 10:05
Nouă scumpire a carburanților, a cincea în șase zile. Care sunt prețurile azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 12 octombrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,24 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,63 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,74 lei pe litru la benzină și 8,13 lei pe litru la motorină.

Așadar, față de ziua de ieri, prețul a crescut ușor de data aceasta, cu doi bani pe litru, atât la benzină cât și la motorină. Este însă a cincea scumpire operată de Petrom în ultimele șase zile, de vineri încoace, când prețurile au început să crească din nou, după o lungă perioadă de ieftiniri semnificative.

Atunci, Petrom a crescut prețurile cu patru bani la benzina standard și cu opt bani la motorina standard, apoi sâmbătă și luni au venit două scumpiri mai mici, de câte doi bani pe litru la fiecare sortiment, urmate de cea de ieri, de opt bani pe litru, și la benzină și la motorină, și de cea de azi, câte doi bani pe litru.

Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali, de exemplu în zona noastră este deficit de motorină, și nu trebuie uitat că și Ucraina “înghite” cantități mari de motorină, care sunt în totalitate importate, pentru că în țară nu mai funcționează nicio rafinărie. În plus, în ultimele zile, prețurile din Europa au fost inflamate și de grevele din Franța, care au oprit 60% din capacitatea de rafinare a țării, lucru care a dus la creșterea la un nivel record a marejelor pentru motorină.

De asemenea, după ultimele decizii ale OPEC+, prețurile petrolului au început să crească din nou. Sortimentul Brent, de referință pentru piața europeană, se tranzacționa la 95 de dolari barilul la ora redactării acestui text.

Cotațiile carburanților au crescut semnificativ în ultima săptămână, cu peste 230 de dolari pe tonă la motorină, de exemplu. Astfel, acum două zile, cotațiile Platt’s Med, de referință pentru zona noastră, erau la 1.220 de dolari pe tonă pentru motorină și 918  dolari pe tonă pentru benzină.

Pe de altă parte, în România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Lipsa de compentenţe în domeniul energiilor verzi ameninţă ambiţiile climatice ale Europei – Financial Times
Lipsa de compentenţe în domeniul energiilor verzi ameninţă ambiţiile climatice ale Europei – Financial Times
Marea Nordului ar urma să devină în curând cea mai mare centrală energetică verde din lume, potrivit unui proiect grandios anunţat de nouă state din regiune în luna aprilie, transmite......
Scădere a tarifului de sistem al Transelectrica, modificare minoră în factura de energie electrică
Scădere a tarifului de sistem al Transelectrica, modificare minoră în factura de energie electrică
Transelectrica anunță că, urmare a noii reglementări a ANRE, tariful pentru serviciul de sistem al companiei se reduce, ...
Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo
Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo
Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, ...
Sergiu Manea si Mihaela Bitu, numiti la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare
Sergiu Manea si Mihaela Bitu, numiti la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) organizaţia patronală a sectorului bancar românesc, a decis numirea ...