Nouă scumpire a carburanților azi, la două zile de la precedenta

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina, la două zile de la precedenta creștere de preț. Diferența de preț dintre motorină și benzină se reduce și mai mult.
Mihai Nicuţ - mie, 12 apr. 2023, 09:09
Nouă scumpire a carburanților azi, la două zile de la precedenta

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 12 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,87 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,09 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei.

Scumpirea vine după una identică operată acum două zile, când Petrom majorase prețul benzinei tot cu patru bani pe litru. Anterior, pe 7 aprilie, la fel, Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Precedenta modificare de preț avusese loc cu două zile înainte, pe 5 aprilie, când compania a crescut prețurile, și la benzină și la motorină, cu patru bani pe litru. Cu doar o zi înainte, Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Anterior, o modificare de de preț a avut loc vineri, 31 martie, când prețurile scăzuseră cu doi bani pe litru la benzină și trei bani la motorină.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți se reduce la doar 22 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 85,7 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 81,7 dolari

Preţul barilului de petrol a crescut masiv la începutul săptămânii trecute după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,35 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al treilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria și Malta. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,43 euro, suntem tot a treia cea mai ieftină piață, tot după Bulgaria și Malta. Datele sunt valabile pentru 3 aprilie, fiind ultimele disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.