Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Carburanții auto s-au scumpit din nou astăzi, doar benzina, după precedenta scumpire de săptămâna trecută. Prețul motorinei rămâne nemodificat.
Mihai Nicuţ - mar, 24 mai 2022, 10:59
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 8,16 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,79 lei/litrul, nemodificat de aproape trei săptămâni.

Așadar, astăzi Petrom a majorat prețul benzinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc  joia trecută, tot patru bani pe litru, și tot la benzină. Scumpirea de patru bani este una cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.

La finalul lunii trecute, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în circa trei săptămâni prețurile au crescut cu 53 de bani pe litru pentru benzină și 29 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este posibil să înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra carburant din Rusia. Cotațiile Platt’s Med pentru benzină ajunseseră azi 1.222 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.074 dolari pe tonă. Joia trecută, când a avut loc precedenta majorare de preț, cotațiile erau de 1.215 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.057 dolari/tonă.

Încă înainte de a se anunța viitorul embargou european asupra importurilor de țiței și produse petroliere, Petrom a anunțat că nu mai cumpără țiței rusesc (compania importă peste un milion de tone de țiței pe an) dar a avertizat că țițeiul care îl înlocuiește pe cel rusesc este mai scump.

“Încercăm să ne asigurăm surse de țiței non-rusești, pentru a ne pregăti în cazul în care va fi impus un embargo total importului de petrol rusesc. Într-o oarecare măsură, ne auto-sancționăm. Însă acest lucru vine cu o creștere a costurilor. Estimăm un cost mai mare de aproximativ 16 dolari pe baril, cu un impact lunar total de o singură cifră, în milioane de euro. Doar pentru a vă oferi o estimare, în condiții normale de operare, preluăm un cargo la fiecare 45 de zile”, a explicat directorul general al Petrom, Christina Verchere, acum trei săptămâni.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în context războiului din Ucraina.

Prețurile internaționale ale petrolului au sczăut puțin în ultimele zile, dar sunt tot în jurul nivelului de 110 de dolari barilul (109 USD pentru WTI și 112 pentru Brent la momentul redactării acestui text).

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Compania americană de IT Vertiv anunță angajări la Cluj. Adrian Dincă, HR Director: ”Candidații tineri nu sunt niciodată pregătiți, și acest lucru este bine” – INTERVIU
Compania americană de IT Vertiv anunță angajări la Cluj. Adrian Dincă, HR Director: ”Candidații tineri nu sunt niciodată ...
Producătorul american de hardware, software şi soluţii pentru centre de date Vertiv are în prezent 60 de poziții la centrul pe care îl operează la Cluj-Napoca. Adrian Dincă, HR Director EMEA,......
Peste 1.100 de persoane, părți în procesul colectiv împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Peste 1.100 de persoane, părți în procesul colectiv împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Avocatul francez Christophe Lèguevaques a mai făcut un pas în procesul colectiv intentat grupului Renault pentru deficiențele ...
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Codul fiscal se schimbă. Plafoane şi reguli noi privind CAS pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anul ...
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită responsabil
Barna Tanczos: România nu trece printr-o criză privind furnizarea apei potabile, dar e recomandabil ca apa să fie folosită ...
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare ...