Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut din nou prețurile, la două zile de la precedenta scumpire.
Mihai Nicuţ - mie, 19 oct. 2022, 09:22
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 19 octombrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,38 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,84 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,88 lei pe litru la benzină și 8,34 lei pe litru la motorină.

Așadar, față de ziua de ieri, prețul a crescut cu trei bani pe litru la benzină și cu cinci bani pe litru la motorină. Crește și mai mult diferența de preț dintre motorină și benzină, la 1,46 lei/litru, un nou nivel record.

Ultima scumpire a avut loc acum două zile, pe 17 octombrie, când prețurile au crescut cu opt bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Din data de 7 octombrie, moment de la care prețurile au începu din nou să crească după o lungă perioadă de ieftiniri, carburanții s-au scumpit în opt rânduri. Cumulat, în această perioadă, scumpirea a ajuns la 43 de bani pe litru în cazul motorinei, carburantul cel mai utilizat în România.

În România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Numărul insolvenţelor în România s-a majorat cu 1,3%, la patru luni. Estimare de creştere de 10% pentru final de an – analiză
Numărul insolvenţelor în România s-a majorat cu 1,3%, la patru luni. Estimare de creştere de 10% pentru final de an ...
Numărul de insolvenţe a crescut, în România, cu 1,3% în primele patru luni ale anului, iar estimarea pentru final de an este 10% faţă de 2022, reiese din datele incluse în Global Insolvency......
Clujenii de la We As Web continuă extinderea europeană, cu noi birouri în Marea Britanie și Germania
Clujenii de la We As Web continuă extinderea europeană, cu noi birouri în Marea Britanie și Germania
We As Web, companie de dezvoltare software în regim outsourcing din Cluj-Napoca cu afaceride 10 milioane de euro în 2022, ...
Moscova, atacată de drone -pagube minore şi nicio victimă
Moscova, atacată de drone -pagube minore şi nicio victimă
Capitala rusă a fost vizată la primele ore ale dimineţii de marţi de un rar atac cu drone, care a provocat pagube "minore" ...
Auchan deschide un nou concept de supermarket în clădirea de birouri U Center din București
Auchan deschide un nou concept de supermarket în clădirea de birouri U Center din București
Auchan deschide primul supermarket de mari dimensiuni într-o clădire de birouri. Retailerul a închiriat 2.600 mp în U ...