Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile în stațiile proprii, la doar o zi de la precedenta scumpire.
Mihai Nicuţ - vin, 26 mai 2023, 08:13
Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 26 mai 2023 un preț al benzinei standard de 6,48 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 6,50 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina și motorina cu trei bani pe litru.

Majorarea de preț vine după ce, chiar ieri, compania petolieră a crescut prețurile la benzină și motorină cu doi bani pe litru. Precedenta modificare de preț a fost acum o săptămână, când ambii carburanți s-au scumpit cu cinci bani pe litru asta după ce, cu două zile înainte, Petrom ieftinise benzina cu patru bani pe litru și motorina cu șase bani pe litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 71 de dolari, niveluri în scădere.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți (date din 22 mai), în euro, prețul mediu în România este de 1,32 euro/litru pentru fiecare carburant. Cu acest nivel, la benzină România ete a doua cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria, iar la motorină, un preț mai mic decât la noi este Bulgaria, Lituania, Cehia și Malta.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde la nivel global Uber Carshare, serviciul care permite utilizatorilor să își închirieze mașina
Uber extinde la nivel global Uber Carshare, serviciul care permite utilizatorilor să își închirieze mașina
Uber extinde Uber Carshare la nivel global, un produs nou care va permite utilizatorilor să împrumute o mașină când au nevoie de una. Lansat inițial în Australia, serviciul permite......
Încă un an pe pierdere pentru Wizz Air: 535 de milioane de euro în 2022. În România are o cotă de piață de 66% pe segmentul low-cost
Încă un an pe pierdere pentru Wizz Air: 535 de milioane de euro în 2022. În România are o cotă de piață de 66% pe ...
Operatorul low-cost Wizz Air a înregistrat o pierdere de 535 milioane de euro în anul financiar 2023, care s-a încheiat ...
Altex oferă transport gratuit la comenzile online, indiferent de valoare
Altex oferă transport gratuit la comenzile online, indiferent de valoare
Altex oferă transport gratuit la comenzile online, indiferent de valoare, începând de astăzi, 8 iunie, a anunțat compania. ...
În Oradea s-a deschis o clinică de medicină hiperbară în urma unei investiţii de 1,5 milioane de euro
În Oradea s-a deschis o clinică de medicină hiperbară în urma unei investiţii de 1,5 milioane de euro
În Oradea s-a deschis o clinică specializată în medicină hiperbară, cu o investiţie de 1,5 milioane de euro. Clinica ...