Nouă scumpire pentru Dacia Spring. Prețul de bază a urcat la 20.300 de euro

Dacia a majorat din nou prețul modelului electric Spring. Începând din aprilie 2022, varianta de bază a singurului vehicul 100% electric al mărcii costă 20.300 de euro.
Robert Stan - vin, 01 apr. 2022, 15:24
Nouă scumpire pentru Dacia Spring. Prețul de bază a urcat la 20.300 de euro

Cu cataloagele de precomenzi deschise în primăvara lui 2021, modelul 100% electric Dacia Spring a trecut deja prin mai multe modificări ale prețului.

Într-o primă fază, pe 20 martie 2021, Dacia a anunțat deschiderea precomenzilor pentru România, iar prețul menționat atunci era de 18.100 de euro (TVA inclus). Acest cost se referea la singura variantă disponibilă, Confort Plus, care includea în serie de echipamente de siguranță, precum limitator de viteză, ABS, ESP, repartitor electronic al forței de frânare, șase airbag-uri, apel de urgență (buton SOS), aprindere automată a farurilor și frânare automată de urgență. Totodată, mașina includea sistem de navigație și multimedia cu ecran tactil de 7 inch, cablu de încărcare Mode 3 (AC) și asistență video la parcarea cu spatele.

Pe lângă dotările de serie, mașina putea fi comandată, opțional, și cu adaptor încărcare rapidă DC 30kW și cablu de încărcare Mode 2 – 10A.

Tot în martie 2020, cei de la dacia menționau că „ulterior vor fi deschise precomenzile pentru versiunea de echipare Comfort, disponibilă la prețul de 16.800 Euro (TVA inclus)”.

Ei bine, această variantă nu a mai ajuns niciodată în România.

Revenind la singura variantă disponibilă și în 2021 și în prezent, Confort Plus, ea a fost scumpită pentru prima dată pe 8 noiembrie 2021, atunci când varianta standard ajungea la un preț de 19.100 de euro.

Cum nici acest preț nu a rezistat mult în cataloagele de comenzi, începând cu aprilie 2022, Dacia Spring costă, în varianta de bază, 20.300 de euro. Cei care își doresc adaptor pentru încărcare rapidă DC 30kW trebuie să achite suplimentar 450 de euro, în timp ce cablul de încărcare Mode 2 – 10A (EVSE) costă 200 de euro.

În ciuda creșterilor succesive de preț, Dacia Spring rămâne cel mai puțin costisitor model 100% electric de pe piața din România chiar dacă se apropie tot mai mult la nivelul prețului de rivalul Volkswagen e-Up!. Acesta din urmă are un preț de catalog de 26.341 de euro după ce a suferit, la rândul său, mai multe scumpiri succesive.

Un alt model 100% electric care poate fi achiziționat cu un preț sub 30.000 de euro este Fiat 500e. Acesta are în prezent un preț de bază de 27.223 de euro.

Influența modelului Dacia Spring – primul și singurul vehicul electric al mărcii autohtone – asupra pieței auto românești este cât se poate de vizibilă. Astfel, conform LifeNews.ro, dacă în primele nouă luni din 2021 erau comercializate lunar între 200 și 600 de mașini electrificate, din octombrie numărul acestora a urcat brusc la peste 1.000 și chiar peste 2.000 în noiembrie și decembrie. Pentru cei mai puțin avizați trebuie spus că octombrie 2021 este luna în care au debutat livrările modelelor Dacia Spring comandate în primăvară.

Cu peste 3.000 de unități ajunse deja la clienți în doar trei luni (octombrie – decembrie 2021), Dacia Spring a urcat brusc în clasamentul general al modelelor vândute în România până pe locul 5, la câteva zeci de unități distanță de locul 4 ocupat de Ford Puma și peste modele cu sisteme convenționale de propulsie precum Renault Clio, Hyundai Tucson sau Skoda Octavia.

Tot Dacia Spring a devenit în 2021 liderul absolut al pieței mașinilor 100% electrice. În clasamentul acestei zone a pieței, cu exact 3.068 unități, Dacia Spring ocupă locul întâi, modelul Dacia produs în China fiind urmat la mare distanță de Volkswagen Up! (435 unități) și Hyundai Kona electric (384 unități).

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...