Nouă temă pentru DIICOT? Gaură de zeci de milioane de dolari la Romgaz, găsită de Curtea de Conturi

Producătorul de gaze a acordat între 2006 şi 2010 contracte preferenţiale la preţuri supraevaluate către diverse firme private, potrivit Curţii de Conturi. Romgaz a contestat în instanţă concluziile raportului Curţii de Conturi. Dacă nu câştigă, cei care au semnat pe contracte pot ajunge sub urmărire penală.
Florin Cojocaru - joi, 08 mart. 2012, 07:33
Nouă temă pentru DIICOT? Gaură de zeci de milioane de dolari la Romgaz, găsită de Curtea de Conturi

Compania de stat Romgaz Mediaş are de acoperit găuri de zeci de milioane de dolari făcute în perioada 2006-2010 făcute prin acordarea de contracte la preţuri supraevaluate către diverse firme private, arată un raport al Curţii de Conturi Sibiu care nu este făcut încă public pentru că rezultatul lui a fost contestat în justiţie de Romgaz.

ECONOMICA.net a obţinut acest raport care arată că anumite licitaţii din perioada menţionată au fost viciate iar unele contracte au fost încheiate la preţuri mult mai mari decât s-ar fi impus, de multe ori beneficiarii acţionând prin interpuşi.

În raport, Curtea constată neregularităţi de 106 milioane de lei – circa 30 de milioane de dolari din doar 7 contracte viciate. Surse apropiate situaţiei spun pentru ECONOMICA.net , că „gaura”  este greu de crezut că poate fi acoperită într-o perioadă scurtă de timp. „Cei de la Romgaz mai au timp până la sfârşitul lunii mai să scoată sumele lipsă, după care Curtea de Conturi se poate adresa Parchetului pentru începerea urmăririi penale. Nu văd de unde ar putea să scoată 30 de milioane de dolari”, au precizat sursele. Trebuie precizat, însă, că începerea urmării penale se poate face doar după ce instanţa va respinge contestaţia făcută de Romgaz la raportul Curţii de Conturi.

Un nume sonor de firmă care ar fi fost beneficiara unor contracte preferenţiale este Condmag Braşov, compania milionarului medieşean Gheorghe Călburean. Un alt nume este Sterom Câmpina aflată în proprietatea americanilor de la Cooper Cameron.

Spre exemplu, punctul 8 al concluziilor din raportul Curţii  arată că „s-a plătit nejustificat către Condmag SA  valoarea estimată a 29, 037 milioane lei cu TVA, reprezentând surse de generare şi alimentare cu energie electrică nelivrate şi nerecepţionate şi skiduri suplimentare. Acestea au fost facturate de Interpress Bucureşti către Industrial Trading Mureş depersonalizate de către acesta şi facturate către Condmag, formând preţul de livrare a compresoarelor către Romgaz”. La această concluzie a Curţii, Romgaz a obiectat că nu a făcut nicio plată pentru produse, servicii şi lucrări necontractate sau nerecepţionate.

O altă neregularitate sesizată de Curtea de Conturi Sibiu  este evidenţiată la punctul 6 al concluziilor raportului. „În cadrul procesului de modernizare a staţiilor de comprimare Filitelnic şi Cristur, Romgaz a plătit nejustificat suma totală de 34,45 milioane lei cu TVA, reprezentând diferenţa între valorile contractate şi plătite de către aceasta şi valorile agregatelor intrate în ţară, la preţurile producătorului, la care s-au adăugat taxele vamale şi TVA.Parcursul utilajelor este conform Acordurilor de Consorţiu în care Industrial Trading este distribuitorul utilajelor. Prin introducerea în procesul achiziţiei a Industrial Trading Mureş licitaţia a fost viciată. Contractul pentru Filitelnic este încheiat cu SC Condmag în asociere cu Cooper Cameron Corp SUA iar contractul pentru Cristur este încheiat cu SC Condmag SA. Plata nejustificată a rezultat din compararea datelor transmise în urma controalelor făcute la Condmag Braşov, Industrial Trading şi Sterom Câmpina(Cameron Romania) de către DGFP Braşov(fiscul braşovean  – n.r.), DGFP Braşov, DGFP Tg. Mureş şi DGFP Prahova”, arată Curtea de Conturi.

Romgaz a obiectat la această concluzie, afirmând că nu a făcut nicio plată pentru produse ori servicii necontractate ori nerecepţionate, că acele contracte menţionate erau de lucrări la cheie, nu de furnizare şi că preţurile de import au fost cunoscute prin controale fiscale şi nu intrau în atribuţiile comisiei.

Controlul privind achiziţiile publice ale Romgaz  a acoperit perioada 2006-2010 şi a fost finalizat anul trecut cu emiterea unei decizii care este obligatorie în sensul că managementul Romgaz trebuie să facă în aşa fel încât sumele constatate ca prejudiciu să fie recuperate.

„Decizia Curţii de Conturi Sibiu a fost contestată de Romgaz iar contestaţia a fost respinsă de o comisie de analiză a Curţii prin emiterea unei încheieri. Această încheiere a fost atacată în instanţă de Romgaz iar procesul se judecă la Sibiu. Din această cauză raportul nu este public”, ne-a spus Cristina Burlacu, purtător de cuvânt al Curţii de Conturi.

Conducerea Romgaz tace

Lucian Stancu este purtătorul de cuvânt al Romgaz ocupând, în acelaşi timp, şi funcţia de director adjunct al comaniei. El nu ştie nimic de concluziile raportului Curţii de Conturi pentru că nu au acoperit aria lui de competenţe. „Ştiu doar că raportul a fost finalizat anul trecut şi că a fost pe achiţiziţiile publice. Ce se spune în el nu ştiu”, a precizat Stancu.

Dacă Romgaz va câştiga procesul, atunci decizia Curţii de Conturi nu va mai produce efecte. În schimb, dacă autoritatea de control câştigă în instanţă, atunci concuziile raportului devin imperative. Pentru banii risipiţi vor trebui să răspundă în instanţă cei care au semnat contractele – problemă.

Compania din Mediaş a mai fost în centrul unui scandal de corupţie la începutul acestui an.
Mai mulţi oficiali ai Romgaz şi funcţionari la stat sunt acum cercetaţi de DIICOT sub acuzaţia de subminare a economiei naţionale pentru că ar fi semnat contracte preferenţiale pentru livratea de gaze către compania InterAgro, patronată de miliardarul Ioan Niculae. Paguba estimată a producătorului de gaze este de 126 de milioane de dolari. Printre cei anchetaţi se află foşti secretari de stat din Ministerul Economiei(Tudor Şerban, Viorel Palaşcă şi Darius Meşca) fostul director general al Romgaz, Marcel Piteiu, dar şi actualul director adjunct Lucian Stancu.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din ţară şi cea mai profitabilă companie a statului român. Anul trecut, societatea din Mediaş a realizat un profit de 180 de milioane de euro la afaceri de aproape un miliard de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parc nou în Sectorul 6: Licitație de 15,5 milioane de lei pentru amenajarea unui spațiu verde între Cora și blocurile de la Plaza
Parc nou în Sectorul 6: Licitație de 15,5 milioane de lei pentru amenajarea unui spațiu verde între Cora și blocurile ...
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a scos la licitație un contract de 15,5 milioane de lei ...
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
BAT recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, pe care-i ofertează cu salarii nete de peste 4.300 de lei lunar
British American Tobacco Global Business Services recrutează proaspăt absolvenţi de facultate, care au cel mult trei ani ...
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva uigurilor
Statele Unite au decis să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza genocidului împotriva ...
SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat ...