1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Noul Airbus A350 a efectuat primul zbor de încercare

Airbus A350, cel mai nou avion produs de constructorul aeronautic european Airbus, a decolat vineri la ora 08.00 GMT de pe aeroportul Toulouse-Blagnac (sud-vestul Franţei) pentru primul său zbor de încercare, o etapă crucială a unui program destinat recuperării decalajului care desparte grupul european de rivalul american Boeing pe piaţa avioanelor de tip long-courier, transmite AFP.

14 iun, 2013 | Agerpres

Urmărit de peste 10.000 de angajaţi şi spectatori, Airbus A350 a decolat în direcţia nord-vest şi două ore mai târziu avionul, construit în proporţie de peste 50% din materiale compozite mai uşoare decât metalul, survola munţii Pirinei. 'Aparatul s-a comportat extrem de bine', a declarat pilotul de teste Peter Chandler. Acest prim zbor nu vizează analizarea tuturor performanţelor avionului şi nici măcar să atingă altitudinea de croazieră de 10.000 de metri, a precizat Chapman. Însă dacă totul decurge bine, aparatul va putea să obţină autorizaţia autorităţilor americane şi europene în următoarele 12 luni', a subliniat Chapman.

Acest zbor este primul dintr-un şir de teste care vizează introducerea în serviciu a primului A350-900 înainte de sfârşitul lui 2014. A350-900 se află în centrul unei game de aparate cu 270 până la 350 de locuri care vor putea asigura zboruri pe distanţe de până la 15.000 de kilometri fără escală.

'Succesul programului A350 va asigura viitorul segmentului long-courier pentru 20 de ani', a declarat directorul general de la Airbus, Fabrice Brégier. Airbus estimează că piaţa avioanelor de tip long-courier ar putea depăşi 5.000 de aparate în 20 de ani iar şefii de la Airbus vor să cucerească jumătate din aceste vânzări.

Primul zbor al A350 a avut loc cu trei zile înainte de deschiderea salonului aeronautic de la Bourget, iar Tom Enders, directorul EADS, firma mamă a Airbus, a estimat că producătorul european ar putea primi comenzi pentru mai multe sute de aparate la acest salon. Deocamdată Airbus a primit 613 comenzi pentru A350, faţă de 890 de comenzi primite de rivalul american Boeing pentru Dreamliner.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO