Noul autobuz 100% românesc a murit înainte să se nască. „Nu l-a dorit nimeni. Era prea ieftin”. GALERIE FOTO

Autobuzul Urban Crosstown produs la Roman Braşov va rămâne pentru totdeauna la stadiul de proiect. Nicio municipalitate din România nu l-a dorit, achiziţiile acestora, atunci când s-au făcut, fiind de la firme din străinătate
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 21:01
Noul autobuz 100% românesc a murit înainte să se nască. „Nu l-a dorit nimeni. Era prea ieftin”. GALERIE FOTO

Autobuzul Urban Crosstown, produs la Uzinele Roman Braşov, nu va mai merge niciodată pe drumurile din România. Proiectul a fost îngropat, pentru că nicio autoritate locală din România, nicio instituţie nu l-au dorit. Nici firmele din străinătate nu s-au interesat mai interesate. Roman Braşov a vândut, anii trecuţi, doar 6 unităţi unor firme de transport internaţional de pasageri, şi aceasta a fost tot. Nicio altă unitate nu se va mai face. Urban Crosstown nu va fi lansat în producţie de serie pentru că proiectul a expirat deja. „Am avea nevoie de o altă omologare, de o altă linie de producţie pentru motor, pentru că acum ni se impun normele EURO 6.

Nu are sens, mai ales că nu avem comenzi. Autobuzul românesc s-a dovedit un eşec. Nimeni din ţară nu ne-a vrut”, spune, pentru ECONOMICA.NET, Carol Rugacs, directorul fabricii braşovene. Acesta precizează că i se pare curios că nicio primărie din ţară nu i-a chmeat măcar pentru nişte teste cu autobuzul. „Probabil că i-a speriat preţul. Adevărul e că preţul de catalog era de 120.000 de euro, cu aer condiţionat. Înţeleg că, acum câţiva ani, în Bucureşti s-au cumpărat autobuze cu 180.000 de euro fără aer condiţionat. Eram prea scumpi, ce să mai….”, arată, ironic,  Rugacs.

În Bucureşti, parcul RATB este format mai ales din autobuze Mercedes Citaro şi DAF, multe dintre acestea fiind cu o vechime de peste 10 ani.

Dacă autobuzul Roman nu va mai rula vreodată pe străzile din România, componente ale acestuia sunt dorite tocmai peste Ocean, în Columbia. Guvernul columbian a cumpărat de probă două autoşasiuri de Urban Crosstown(un model lung şi unul scurt), dintre care unul a fost omologat(cel scurt) şi urmează să facă o comandă masivă la Braşov. „Livrările vor începe din acest an. Negociem o comandă de 400-500 de bucăţi, la un preţ de 56.000 de dolari pe unitate”, precizează directorul Roman. Dacă va fi semnat, contractul ar putea aduce circa 25 de milioane de dolari la Braşov, în următorii ani, garantând activitatea fabricii şi locurile d emuncă ale salariaţilor. Fără acest contract, viitorul este incert pentru Roman, dat fiind faptul că nu prea mai este de lucru. Roman Braşov mai are doar 200 de salariaţi, din 20.000 înainte de Revoluţie.

Dincolo de încercările de a intra în graţiile autorităţilor locale din România, fiabrioca braşoveană a căutat şi în afară clienţi, însă nu a avut mai mult succes. Discuţii cu posibili cumpărători din Orientul Mjlociu şi Maghreb nu au avut mai mult succes. Preţul cerut pe autobuz era de 120.000 de euro, însă braşovenii ar fi fost dispuşi să negocieze o reducere de până la 20%.

„Se pare că rămânem la varianta vânzării de şasiuri, nu avem niciun rezultat pe autubuzul întreg”, explică Rugacs.

Autobuzul Urban Crosstown are motorizare EURO 5, podea total coborâtă, caroserie autoportantă, dispozitive tehnice destinate să faciliteze accesul persoanelor cu mobilitate redusă şi sistem de siguranţă care nu permite plecarea autobuzului cu uşile deschise. Are o capacitate totală de 91 de persoane, pe scaune şi în picioare şi atinge o viteză maximă de 80 de km/h. Autobuzul are şi o variantă cu podea joasă. Preţul de catalog este de 120.000 de euro.

Mai multe despre acest autobuz puteţi citi pe site-ul producătorului

La Uzinele Roman Braşov se mai produc camioane, autovehicule speciale pentru diverse industrii şi tractoare. Până în urmă cu câţiva ani, Roman Braşov era furnizor de camioane militare pentru Pentagon. Americanii însă, din 2013, nu au mai făcut noi comenzi.

Roman Braşov este deţinută de omul de afaceri Ion Nicolae, unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere de circa 70 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, care a înregistrat 715 de atacuri de acest tip numai în luna mai,......
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă – studiu EY România
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă ...
Investiţiile record în energie nu reuşesc să menţină cursul pentru ţinta mondială 2030 în energie regenerabilă, ...