Noul Blackberry, software cu „personalitate multiplă”

Research In Motion (RIM), producătorul mărcii BlackBerry, va dezvolta împreună cu alte două companii un software de "personalitate multiplă" pentru smartphone-uri şi tablete, care ar urma să permită angajaţilor să utilizeze gadget-urile personale şi în interes de serviciu.
Economica.net - joi, 10 ian. 2013, 14:51
Noul Blackberry, software cu

RIM, VMware şi Red Bend Software lucrează la dezvoltarea proiectului BlackBerry Balance, pentru a permite angajaţilor să folosească propriile smartphone-uri şi tablete în interes de serviciu fără compromiterea vieţii private şi, în acelaşi timp, fără cheltuielile suplimentare din partea angajatorului pentru aparate şi întreţinerea acestora, transmite Bloomberg.

Se estimează că 28% dintre angajaţi utilizează electronicele personale în interes de serviciu, iar piaţa produselor software care se adresează acestora a ajuns în 2011 la peste 67 miliarde de dolari.

RIM vrea să introducă BlackBerry Balance în noul sistem de operare pregătit pentru 30 ianuarie, când va lansa smartphone-ul BlackBerry 10, cea mai ambiţioasă încercare a companiei canadiene de a reveni în lupta cu Apple şi Google.

Angajaţii generează în medie costuri lunare cu 14% mai ridicate în utilizarea electronicelor de serviciu, potrivit unui studiu efectuat anul trecut de Aberdeen Group. Pe de altă parte, utilizarea aparatelor personale în interes de serviciu expune companiile la riscuri de securitate.

VMware lucrează la o astfel de soluţie software pentru platforma Android. Prin atingerea unei icoane, un angajat va putea alterna între sistemul de operare personal, cu aplicaţiile şi interfaţa folosite în viaţa de zi cu zi, şi o platformă software virtuală, cu aplicaţiile necesare pentru serviciu, izolată şi administrată de la distanţă de departamentul IT al companiei la care lucrează.

Companiile nu vor putea accesa datele personale ale angajaţilor şi vor putea supraveghea şi modifica de la distanţă conţinutul platformei virtuale pentru lucru. Spre exemplu, o firmă va putea şterge informaţiile sensibile de pe smartphone-ul unui angajat care a demisionat.

O zonă sensibilă este responsabilitatea pentru un dispozitiv care se strică, însă astfel de chestiuni pot fi rezolvate prin negociere de la caz la caz sau prin stabilirea unei politici la nivelul fiecărei companii.

O altă problemă este jonglarea între agenda, email-ul şi aplicaţiile personale şi cele de serviciu – trecerea pe una dintre platforme opreşte accesul la conţinutul disponibil pe cealaltă. În viziunea RIM, BlackBerry Balance va agrega agenda şi mesajele personale cu cele din sfera profesională, pentru a nu obliga utilizatorul să treacă des de la o interfaţă la cealaltă.

Cheltuielile companiilor şi angajaţilor pentru hardware, software şi servicii conexe utilizării dispozitivelor personale în interes de serviciu va creşte la 181,4 miliarde de dolari în 2017, potrivit estimărilor companiei de cercetare MarketsandMarkets.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...