Noul coşmar de la Davos: ieşirea Marii Britanii din UE

Întîlnirile secrete din afara Forumului de la Davos au acum un nou cod: Brexit, care îl înlocuieşte pe Grexit. Subiectul ieşiri Marii Britanii din UE l-a detronat pe cel al Ieşirii Greciei din Zona Euro. Dar complicaţiile crizei economice încă sunt mai   îngrijorătoare decât declaraţiile premierului britanic.
Reuters - sâm, 26 ian. 2013, 11:35
Noul coşmar de la Davos: ieşirea Marii Britanii din UE

Ieşirea Greciei din Zona Euro şi eventuala desfiinţarea a monedei europene agitau spiritele, anul trecut, în staţiunea eleveţiană care reuneşte în fiecare ianuarie, cele mai mari figuri ale politicii şi afgacerilor din Lume.

Acum, perspectiva oricât de improbabilă a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană face obiectul întâlnirilor bilaterale, mai mult sau mai puţin secrete, de la Davos, notează Reuters.

Prim-ministrul britanic David Cameron a beneficiat de o primire călduroasă la Davos când s-a adresat   forumului ca preşedinte a Grupului celor 8 cele mai industrializate ţări ale lumii, cu un apel vibrant pentru încheierea de acorduri de liber schimb, pentru piețe mai deschise, o mai mare concurență și pentru reprimarea evaziunii fiscale, relatează Reuters.

Dar comentariile lui Cameron cu privire la UE au creat disensiuni. „A îmbarca țările într-o uniune politică centralizată ar fi o mare greșeală pentru Europa, iar Marea Britanie nu ar putea să nu fie părtaşă la aşa ceva”, a declarat el.

Anul trecut, elita economică de la Davos se agăța de fiecare cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

În cele din urmă, Germania a acceptat o creştere a Fondurilor de salvare a euro, dar punctul de cotitură al crizei a fost angajamentul din iulie al preşedintelui Băncii Centrale Europene  Mario, de a face tot ce este nevoie pentru a apăra euro.

Totuşi, „instabilitatea actuală din zona euro va continua să modeleze perspectivele globale în următorii ani”, potrivit unui sondaj realizat la Davos printre 1.000 de experți și directori financiari.

Întrebată care este cea mai mare îngrijorare ei a fost pentru anul 2013, Christine Lagarde, directorul general al FMI, a enumerat:  problemele fiscale ale Statelor Unite, Japoniei și ale Europei, și menținerea ritmului reformei economice structurale în toate cele trei regiuni.

WEF Global raportul Riscuri, întocmit cu câteva săptămâni înainte de reuniunea Davos, listat Totdată, o posibilă cădere a sistemului financiar global este una  dintre primele cinci preocupări, potrivit unui studiu WEF, lansat înaintea forumului.

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din......
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...