Noul coşmar de la Davos: ieşirea Marii Britanii din UE

Întîlnirile secrete din afara Forumului de la Davos au acum un nou cod: Brexit, care îl înlocuieşte pe Grexit. Subiectul ieşiri Marii Britanii din UE l-a detronat pe cel al Ieşirii Greciei din Zona Euro. Dar complicaţiile crizei economice încă sunt mai   îngrijorătoare decât declaraţiile premierului britanic.
Reuters - sâm, 26 ian. 2013, 11:35
Noul coşmar de la Davos: ieşirea Marii Britanii din UE

Ieşirea Greciei din Zona Euro şi eventuala desfiinţarea a monedei europene agitau spiritele, anul trecut, în staţiunea eleveţiană care reuneşte în fiecare ianuarie, cele mai mari figuri ale politicii şi afgacerilor din Lume.

Acum, perspectiva oricât de improbabilă a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană face obiectul întâlnirilor bilaterale, mai mult sau mai puţin secrete, de la Davos, notează Reuters.

Prim-ministrul britanic David Cameron a beneficiat de o primire călduroasă la Davos când s-a adresat   forumului ca preşedinte a Grupului celor 8 cele mai industrializate ţări ale lumii, cu un apel vibrant pentru încheierea de acorduri de liber schimb, pentru piețe mai deschise, o mai mare concurență și pentru reprimarea evaziunii fiscale, relatează Reuters.

Dar comentariile lui Cameron cu privire la UE au creat disensiuni. „A îmbarca țările într-o uniune politică centralizată ar fi o mare greșeală pentru Europa, iar Marea Britanie nu ar putea să nu fie părtaşă la aşa ceva”, a declarat el.

Anul trecut, elita economică de la Davos se agăța de fiecare cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

În cele din urmă, Germania a acceptat o creştere a Fondurilor de salvare a euro, dar punctul de cotitură al crizei a fost angajamentul din iulie al preşedintelui Băncii Centrale Europene  Mario, de a face tot ce este nevoie pentru a apăra euro.

Totuşi, „instabilitatea actuală din zona euro va continua să modeleze perspectivele globale în următorii ani”, potrivit unui sondaj realizat la Davos printre 1.000 de experți și directori financiari.

Întrebată care este cea mai mare îngrijorare ei a fost pentru anul 2013, Christine Lagarde, directorul general al FMI, a enumerat:  problemele fiscale ale Statelor Unite, Japoniei și ale Europei, și menținerea ritmului reformei economice structurale în toate cele trei regiuni.

WEF Global raportul Riscuri, întocmit cu câteva săptămâni înainte de reuniunea Davos, listat Totdată, o posibilă cădere a sistemului financiar global este una  dintre primele cinci preocupări, potrivit unui studiu WEF, lansat înaintea forumului.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...