Noul director al Oltchim a cerut salariaţilor Diviziei Petrochimice Bradul să renunţe la proteste

Noul director al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Bălan, a declarat, vineri, la Piteşti, că unitatea va reporni în 15 octombrie şi a solicitat salariaţilor Diviziei Petrochimice Bradul, aparţinând Oltchim, să renunţe la mişcările de protest.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 14:36
Noul director al Oltchim a cerut salariaţilor Diviziei Petrochimice Bradul să renunţe la proteste

„Eu cred că a fost o discuţie constructivă. Eu sunt transparent şi deschis. Am cele mai bune intenţii, vreau să repornim şi la Vâlcea şi la Piteşti astfel încât oamenii să-şi păstreze locurile de muncă şi să-şi ia salariile. Le-am solicitat celor de aici un time-out, deoarece intenţioneau să facă un mitig săptămâna viitoare la Bucureşti. Eu le-am spus «Domnilor, aveţi tot timpul să faceţi mitingul, puteţi să-l faceţi oricând, da lăsaţi-mă să negociez». Le-am spus să mă lase să preiau combinatul, pe 11 octombrie negociez, iar pe 12 octombrie se va valida în Consiliul de Administraţie”, a declarat directorul general al Oltchim, Mihai Bălan.

Acesta a dat asigurări că în mandatul său nu vor fi disponibilizări de personal şi că va face tot posibilul să fie repornite instalaţiile şi să aducă firma la parametri optimi

„Aşa voi prelua mandatul. Acestea sunt cerinţele mele. Bineînţeles că persoanele care sunt pensionabile vor pleca pe cale naturală, dar disponibilizări nu vor fi. Eu lucrez pe variantă eficientă de repornire a combinatului, nu voi porni o instalaţie dacă nu este eficientă, dacă nu aduce plus, nu vreau să produc în continuare pierderi, dar trebuie să fac un plan care să-mi permită să produc cât mai mult, să încasez totul, să pot să dau salariile şi să continuu activitatea. Am o echipă la Vâlcea care lucrează pentru repornirea instalaţiilor, va veni acolo şi o echipă de la Piteşti pentru a ne pune de acord cu repornirea Petrochimiei, iar dacă planul mi se aprobă eu vreau ca începând din 15 octombrie să repornim la Vâlcea”, a mai declarat Mihai Bălan.

Acesta a spus că la Piteşti este posibil ca unitatea să pornească tot în 15 octombrie, dar că ar mai putea dura, în funcţie de planul care va fi făcut.

„Pentru mine este important să avem o eficienţă controlată. La Piteşti trebuie să repornească instalaţiile, să poată produce, este un avantaj şi pentru mine că mă vor susţine astfel în plata salariilor”, a mai declarat directorul general al Oltchim, Mihai Bălan.

Directorul a mai precizat că tichetele de masă pe luna august au fost date vineri, dar plata avansului pe aceeaşi lună nu se poate realiza din cauza unui blocaj cu o bancă.

„Astăzi (n.r. – vineri) se plătesc tichetele de masă, voiam să dăm şi avansul pe august, am avut această variantă, am vrut să vin înaintea Guvernului şi să dau un semnal pozitiv, dar sunt blocat de Panc Post. Dacă intră banii în cont banca îi va reţine pe toţi deoarece aşa s-a semnat acordul cu ea. Orice sumă intrată acolo banca o reţine, iar noi nu putem beneficia de ea. După ce voi debloca situaţia cu banca atunci vom putea utiliza banii şi vom putea plăti salariile, sunt bani de la firme care aveau să ne dea bani, dar deocamdată suntem stund-by şi le-am zis celor care au să ne dea bani să nu îi vireze deocamdată. Este vorba de 24 de miliarde de lei vechi, bani necesari plăţi salariilor”, a mai precizat Mihai Bălan.

Liderul Sindicatului Rafinoru, din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu – Piteşti, aparţinând SC Oltchim Râmnicu Vâlcea, Marian Dumitru, a declarat că va ţine cont de solicitarea noului director general al combinatului, dar a adăugat că mitingul de protest va fi amânat cu o săptămână.

„Nu pot să spun că sunt mulţumit de noul director general deoarece ştiam că nu are banii în diplomat. Oamenii sunt varză, sunt disperaţi, voiam să facem miting marţi, dânsul ne-a solicitat într-adevăr să renunţăm, iar noi vom discuta cu colegii. Cert este că nu vom renunţa la miting, dar îl vom amâna o săptămână. Cheia acordării tuturor drepturilor salariale nu este la director, ci la Ministerul Economiei şi la Ministerul de Finanţe. Noi stăm de patru ani şi aşteptăm, au fost atâtea promisiuni, iar acum poate că vine cineva să spună că, aşa cum am stat atât, putem să mai stăm. Oamenii nu au luat banii de două luni, noi luăm salariile o singură dată pe lună aici la Piteşti”, a declarat liderul Sindicatului Rafinoru, Marian Dumitru.

Acesta a spus că el crede că în două săptămâni Oltchim va reporni instalaţiile, că există un ciclu de fabricaţie de 30 de zile şi că după o lună poate spera că se vor putea redeschide instalaţiile şi la Piteşti.

„Nu ştiu câţi bani vor fi necesari pentru deschiderea de la Piteşti a producţiei, sunt două variante, una cu Petrochimia încorporată, a doua cu Petrochimia şi Rafinăria încorporate. Trebuie un studiu real. Eu spun că Petrochimia şi Rafinăria nu sunt moarte, asta era ideea PCC-ului. Trebuie să refacem strategia şi fluxul Oltchim, linia Vâlcea – Piteşti, cu Rafinăria şi Petrochimia de aici încorporate. Şi eu cred 50 la sută că într-adevăr în 15 octombrie ei, la Vâlcea, vor da drumul la instalaţii dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut”, a mai declarat Marian Dumitru.

Salariaţii care au asistat la discuţiile dintre noul director al Oltchim, Mihai Bălan, şi liderii de sindicat i-au transmis managerului unităţii că situaţia lor financiară este „dezastroasă”, iar angajaţii au ajuns la disperare.

„Soluţia nu este la domnul director Bălan, dacă nu se înţelege cu domnul Florin Georgescu, tot degeaba e. Fiindcă domnul Bălan este reprezentantul Guvernului şi asta se vede. Eu zic că sunt numai promisiuni, suntem fără bani de două luni, aud că ne dă doar tichetele. Au început şcolile, avem de plătit rate, suntem la limita rezistenţei, suntem în disperare, suntem într-o situaţie dezastruoasă. Eu cred că Oltchim va reporni pe 15 octombrie, cât priveşte Petrochimia este la noi, dar ar trebui să ia şi rafinăria. Fără rafinărie nu poate funcţiona Oltchim decât 60 la sută din capacitate şi depinde de OMW Petrom dacă ne dă înapoi rafinăria”, a declarat un muncitor.

La ora transmiterii acestei ştiri, întâlnirea dintre noul director al SC Oltchim şi salariaţii diviziei Petrochimice Bradu – Piteşti s-a încheiat fără incidente.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...