Noul patron al CFR Marfă vrea să producă prima locomotivă românească de după Revoluţie

În primul interviu de după preluarea CFR Marfă, Gruia Stoica vorbeşte despre plata banilor datorţai statului, despre prima locomotivă de după 1990 pe care o va construi la Craiova şi despre planurile de extindere în cele două Americi.
Florin Cojocaru - sâm, 22 iun. 2013, 14:15
Noul patron al CFR Marfă vrea să producă prima locomotivă românească de după Revoluţie

Patronul Grup Feroviar Român, compania care a cumpărat de la statul român CFR Marfă a declarat, la Televiziunea Română, că, în această toamnă, va produce prima locomotivă românească de după 1990 pe platforma fabricii Electroputere, a cărei divizie de locomotive şi motoare a cumpărat-o recent.
„În toamnă avem de gând să producem prima locomotivă românească de după 1990 la Reloc Viitor Electroputere Craiova ”, a declarat Stoica.

Prin intermediul grupului său Grampet, Stoica deţine patru fabrici de construcţie şi modernizare de vagoane, 400 de locomotive şi 17.000 de vagoane

În ceea ce priveşte achiziţionarea CFR Marfă cu 202 milioane de euro, tranzacţie ce trebuie avizată de Consiliul Concurenţei , patronul GFR a precizat că nu există probleme pentru achitarea sumei. Astfel, o parte din bani va proveni din surse proprii iar cealaltă parte va fi asigurată printr-un credit de la bănci.

„Avem active de peste 400 de milioane, există aceşti bani. Dacă nu voi plăti aceşti bani va trebui să plătesc 28 de milioane de euro, conform contractului ”, a explicat Stoica.

Despre planurile de viitor ale grupului, Gruia Stoica a precizat că se uită către zona celor două Americi. Nu pentru transport de marfă, ci pentru construcţia unui automotor(tren electric) al cărui proiect este în curs de finalizare la fabrica Remar Paşcani. „Vrem să asamblăm în Cuba acest tren, avem tratative avansate în acest sens cu autorităţile de acolo. De asemenea, am vizitat o fabrică din Redmonton Delaware în SUA şi este posibil să începem asamblarea acestui automotor şi acolo”, a arătat patronul GFR .

 În regiune, GFR are interese în Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Grecia.
„În Bulgaria suntem al doilea operator feroviar, în Ungaria la fel, iar în Austria avem licenţa de transport. Croaţia rămâne un obiectiv pentru GFR, dar în Croaţia nu ni se cer bani, ci trebuie să ne asumăm o dator. Am ieşit din ţară pentru că am vrut să arătăm că se poate poate opera şi în afara României”, a spus Stoica.

GFR  fost declarat câştigător al licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă cu o ofertă de 202 milioane de euro. Compania are la dispoziţie două luni să aducă banii. Iniţial, la licitaţie se mai înscriseseră americanii de la Omnitrax şi compania românească Transferoviar Grup, însă acestea s-au retras, pe rând.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...