Noul plan de gestionare a bolnavilor depistaţi cu infecţia Covid-19 a fost oficializat; traseul oamenilor infectaţi cu Sars-CoV-2, tratament şi criterii funcţie de care vor fi declaraţi vindecaţi

La 3 ianuarie a intrat în vigoare noul plan prin care Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să ţină sub control îmbolnăvirile cu Sars-CoV-2, reglementat prin Ordinul MS nr. 3009 din 2021. Documentul prezintă detaliat traseul pacientului suspect sau confirmat cu boala Covid-19, recomandări foarte nuanţate, adresate medicilor curanţi, dar şi răspunsuri la situaţii atipice ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Ordinul MS 3009 include şi un ghid pentru medicii de familie care monitorizează pacienţii depistaţi cu boala Covid-19.
Cristina Şomănescu - mar, 04 ian. 2022, 21:55
Noul plan de gestionare a bolnavilor depistaţi cu infecţia Covid-19 a fost oficializat; traseul oamenilor infectaţi cu Sars-CoV-2, tratament şi criterii funcţie de care vor fi declaraţi vindecaţi

Economica.net vă prezintă noul plan al Ministerului Sănătăţii de gestionare a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2. Documentul conţine şi traseul pacienţilor suspecţi să fie infectaţi cu noul coronavirus, şi al celor confirmaţi cu boala Covid-19, precum şi ghidul medicului de familie de evaluare şi monitorizare a pacientului infectat cu SARS-CoV-2. Toate aceste informaţii sunt reglementate prin Ordinul MS nr. 3.009 din 2021, în vigoare din 3 ianuarie 2022, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Persoanele cu simptomatologie specifică pentru Covid-19 (conform definiției de caz elaborate și actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică) se pot adresa:

  • – medicului de familie;
  • – unui laborator care efectuează teste pentru detecția virusului SARS-CoV-2;
  • – la o farmacie care efectuează teste rapide pentru detecția virusului SARS-CoV-2;
  • – sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112;
  • – camerei de gardă a unui spital (UPU/CPU).

În funcție de rezultatul examinării clinice, dacă pacientul are nevoie de oxigenoterapie, personalul care testează pacientul decide dacă e oportun transportul acestuia cu ambulanța la o unitate sanitară care tratează bolnavi diagnosticaţi cu boala Covid-19, dintre cele nominalizate de MS în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021, cu modificările și completările ulterioare, spune Ordinul MS nr. 3.009 din 2021, consultat de Economica.net.

Dacă starea pacientului nu necesită transport la o unitate sanitară pentru internare, se va proceda astfel:

– dacă forma de boală a pacientului este ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, iar acesta nu are niciunul dintre factorii de risc, atunci va fi îndrumat să își anunțe medicul de familie, ca să îl monitorizeze în acord cu ghidul prezentat de Economica.net la finalul articolului;
–  dacă pacientul are o formă de boală ușoară sau medie, fără necesar de oxigen, dar prezintă unul dintre factorii de risc, acesta este transportat la cel mai apropiat centru de evaluare pentru evaluări paraclinice și, eventual, terapie antivirală, se arată în Ordinul MS nr. 3.009 din 2021 consultat de Economica.net.
Centrele de evaluare sunt unități funcționale organizate la nivelul spitalelor, care deţin cel puţin: cabinet de consultații și tratament și/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată), spune MS în Ordinul nr. 3009 din 2021, consultat de Economica.net.

Unde aşteaptă oamenii confirmarea sau, după caz, infirmarea diagnosticului de Covid-19

În aşteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului de Covid-19, oamenii care prezintă semne şi simptome sugestive/specifice pentru infecţia cu Sars-CoV-2 vor fi izolaţi:

– în spaţiul special destinat testării din cabinetul medicului de familie, farmacie, laborator, cu respectarea condițiilor de distanţare fizică,
– la domiciliu sau la o altă locație aleasă de bolnav.
– în zone-tampon ale unității sanitare, unităţilor de asistenţă medico-socială unde s-a ridicat suspiciunea de Covid-19 și unde au fost recoltate probele biologice (secție de spital) sau în spații special desemnate sau locații alternative atașate unităților sanitare, desemnate la nivel local, după caz. Pacienții vor fi izolați în cameră individuală cu grup sanitar propriu, în condiții de precauție față de infecții cu transmitere prin secreţii respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli: intubaţie orotraheală, bronhoscopie, ventilaţie noninvazivă, gastroscopie, manevre de resuscitare) şi vor primi asistenţa medicală necesară ca să nu li se agraveze starea clinică. Personalul medical care efectuează manevre cu risc de aerosolizare, cu expunere crescută la infecţie, va fi echipat corespunzător, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, referitoare la îngrijirea în secțiile de terapie intensivă a pacienților pozitivi cu SARS-CoV-2, spune MS în Ordinul nr. 3.009 din 2021.

Confirmarea diagnosticului de Covid-19

Confirmarea diagnosticului de Covid-19 se face fie prin identificarea ARN SARS-CoV-2, fie prin teste antigenice rapide în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronșic), așa cum reiese din metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Pacienţii simptomatici cu rezultat negativ la testul antigenic rapid, care prezintă simptome sugestive pentru infecţia cu SARS-CoV-2 conform definiţiei de caz, vor fi retestaţi prin NAAT/RT-PCR.

Pentru pacienţii simptomatici cu două teste ARN SARS-CoV-2, care au rezultate negative (nedetectabile) la interval de 24 de ore, se infirmă afecţiunea Covid-19.

Pacienţii simptomatici şi cu imagine radiologică/CT sugestivă, fără altă cauză aparentă, sunt asimilaţi pacienţilor cu boala Covid-19, vor fi ţinuţi în izolare şi li se va efectua un alt test pentru detecţia ARN SARS-CoV-2 la interval de circa 24 de ore de la primul test.

În cazul oamenilor confirmaţi cu boala Covid-19 la testul NAAT/RT-PCR din exsudat nazal/faringian, care decedează, la care două teste NAAT/RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronşic sunt negative, se va considera că decesul a fost cauzat de infecţia cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul a consemnat semne şi simptome înalt sugestive, iar decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de Covid-19. Dacă apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene NAAT/RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist de anatomie patologică, medicină legală, fără să fie necesară necropsia, reiese din Ordinul MS nr. 3.009 din 2021, consultat de Economica.net.

Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat NAAT/RT-PCR timp de 180 de zile de la data primului test pozitiv pentru Sars-CoV-2, cu excepţia oamenilor care prezintă simptomatologie clar sugestivă conform definiţiei de caz a INSP, pe care o puteţi consulta la acest link. Dacă totuşi pacientul e retestat, un rezultat pozitiv în perioada de 180 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecţie cu Sars-CoV-2, cu excepţia persoanelor care prezintă simptomatologie clar sugestivă pentru Covid-19, indică MS în Ordinul 3009 din 2021, studiat de Economica.net.

Dacă rezultatul testului pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2 este negativ:

– medicul specialist/medicul de familie va consulta bolnavul și îi va recomanda, dacă este cazul, alte investigații pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament;
– pacienţii internaţi pentru care medicul curant exclude diagnosticul de Covid-19 după consultul clinic și interpretarea examenelor paraclinice efectuate se transferă în sectorul non-Covid din cadrul unității sanitare. Dacă în unitatea sanitară nu se poate asigura asistență medicală pentru pacient, se organizează transferul către o altă unitate sanitară care răspunde nevoii de îngrijire corespunzătoare afecţiunii non-Covid-19 a bolnavului, reiese din Ordinul MS 3009 din 2021.

Prin excepţie, pacienţii simptomatici cu radiografie pulmonară sau tomografie computerizată toracică sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare şi consideraţi suspecți de Covid-19. Acestor pacienți li se va asigura asistența medicală necesară, urmând să li se facă al doilea test pentru detecția ARN SARS-CoV-2 la interval de 24 de ore de la primul test, spune MS în Ordinul 3009 din 2021, consultat de Economica.net.

Dacă rezultatul este negativ, neconcludent, indisponibil, dar există suspiciunea înaltă de Covid-19 (imagine radiologică sau tomografie computerizată sugestivă, simptomatologie și probe biologice sugestive, tendința la desaturare fără altă cauză, context epidemiologic), mai ales la cei care prezintă o formă severă sau critică, aceștia pot fi asimilați pacientului cu boala Covid-19 şi internaţi în unităţile sanitare care tratează pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu boala Covid-19, cu menținerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului, prevede Ordinul MS nr. 3009 din 2021, consultat de Economica.net.

Ce trebuie să facă pacientul dacă rezultatul testului pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este pozitiv:

– în cazul testelor făcute în farmacie sau laborator, bolnavul are obligaţia să-i transmită medicului său de familie rezultatul testării.
Dacă pacientul nu are medic de familie, acesta se va adresa direcției de sănătate publică (DSP).

Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a bolnavului Covid-19 și va transmite DSP fişa de monitorizare a persoanei izolate;

– pacientul internat într-o unitate sanitată, al cărui test pentru depistarea Covid-19 e pozitiv, va fi izolat imediat în zonele Covid-19. În urma evaluării clinice și paraclinice, în funcție de formele clinice de manifestare a infecției cu SARS-CoV-2, medicul curant stabilește traseul pacientului.
pentru testele făcute persoanelor simptomatice care se prezintă în camera de gardă a unui spital (UPU/CPU), în funcție de forma de boală și prezența/absența factorilor de risc, acestea vor fi direcționate în centrele de evaluare unde li se va stabili tratamentul;

Traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2

Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile.

Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare, astfel:

I evaluare clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;

II identificarea factorilor de risc:

  • – boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
    – diabet zaharat tip 1 și tip 2;
    – obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
    – boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
  • – insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
    – hepatopatii cronice;
    – imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
    – vârsta peste 65 de ani;
    – copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate;

III evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;
IV interpretarea rezultatelor de laborator și a rezultatelor imagistice pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare.

Ce urmează după această evaluare

Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de Covid-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi tratați și monitorizați la domiciliu prin medicul de familie.

Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de Covid-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi îndrumați de urgență pentru evaluare în centrele de evaluare, după care vor fi primi tratament antiviral și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin medicul de familie.

Pacienţii cu diagnosticul de Covid-19, monitorizați la domiciliu, vor fi îndrumați de urgență către centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP) pentru internare şi începerea tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, dacă apar următoarelor simptome:

– febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
– tuse seacă intensă sau care se accentuează;
saturaţia oxigenului din sânge (SpO2) sub 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare Covid-19;
– dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
– dureri toracice la inspirul profund;
– astenie marcată;
– mialgii intense.

Pacienţii care nu necesită oxigenoterapie, care au manifestări clinice uşoare sau medii de Covid-19 și care au factori de risc, vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea folosirii transportului în comun, ca să fie evaluați în centrele de evaluare (lista acestora va fi publicată pe site-ul DSP), unde medicii vor decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicații, refuz, indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanţi, pacienţilor li se pot prescrie antivirale eficiente în Covid-19 cu administrare orală, spune MS în Ordinul nr. 3009 din 2021, consultat de Economica.net.

Citeşte şi
Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat. Antiviralele molnupiravir şi paxlovid – introduse în schema de tratament

Antiviralele cu administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:

– pacientul este de acord;
– tratamentul e administrat în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
– sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluarea corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică;
– continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior, până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripţie medicală. Medicaţia antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi, spune Ordinul MS nr. 3009 din 2021, consultat de Economica.net.

Pacienţii care prezintă semne de agravare a infecţiei cu SARS-CoV-2 sau nu prezintă semne de agravare a bolii Covid-19, dar suferă o decompensare a bolii de fond, în timpul monitorizării la domiciliu, vor fi direcționați la spital prin intermediul serviciului 112 ca să fie internați.

Pacienții care au nevoie de oxigenoterapie, care au manifestări severe de Covid-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică) vor fi internați/direcționați la spital pentru internare prin intermediul serviciului 112. Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, după ce li s-au prezentat riscurile la care se expun prin această decizie.

Pacienții care nu au manifestări severe determinate de Covid-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească, vor fi internați/direcționați la spital prin intermediul serviciului 112.

Criterii de internare pentru bolnavii de Covid-19

Internarea pacienților în spitale de gradul I, II sau III va fi decisă de medicul care evaluează bolnavul.

Internarea pacienților se face în funcție de următoarele criterii de severitate a cazului și de prezența/absența factorilor de risc pentru Covid-19:

  • pacienții care prezintă semne de agravare a infecției cu SARS-CoV-2 sau nu prezintă semne de agravare a infecţiei cu SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond, în timpul monitorizării la domiciliu;
  • pacienții care au nevoie de oxigenoterapie, care au manifestări severe de Covid-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică);
  • pacienții care nu au manifestări severe determinate de Covid-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistența spitalicească.

Criterii de externare și vindecare pentru pacienții cu boala Covid-19

Pacienții pot fi externați cu statutul de vindecat sau atunci când medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice și paraclinice, cu recomandarea de izolare la domiciliu sau la locația declarată de persoană, pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienții cărora li s-a recomandat izolarea sunt declarați vindecați de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. Dacă acești pacienți nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care a tratat cazul respectiv. Dacă pacientul este declarat vindecat la externare, unitatea sanitară unde a fost tratat pacientul are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms, în decurs de 24 de ore de la externare.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locația declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, prin consultație medicală la distanță. Pentru pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică va fi făcută de către direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București.

Pacienții cu afecțiune renală care necesită dializă și care sunt pozitivi la retestare pot fi menținuți internați până la 10 zile pentru asigurarea accesului la dializă, procedură care nu poate fi făcută în condiții de izolare la domiciliu.

Pacienții care prezintă sechele post-Covid-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice și altele) trebuie monitorizați în continuare atât de medicul de familie, cât și în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcției pulmonare, cardiace, computer tomograf, test de mers, alte investigații considerate necesare de medicul curant.

Pentru pacienții declaraţi vindecaţi de Covid-19 și pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv, la revenirea în colectivitate (spre exemplu, la locul de muncă, într-o unitate de învățământ) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2, reiese din Ordinul MS nr. 3009/2021, studiat de Economica.net.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat la sfârşitul celor 10 zile de monitorizare, pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată, în scris, prin scrisoare medicală transmisă prin mijloacele de comunicare electronică la DSP care are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms, în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii, spune Ordinul MS nr. 3009 din 2021, consultat de Economica.net.

Iată în ce constă ghidul făcut de MS pentru medicii de familie care tratează pacienţi infectaţi cu noul coronavirus:

 

 

 

Sursă: captură Economica.net din Ordinul MS 3009 din 2021, publicat în Monitorul Oficial.

Update 9 ianuarie
Planul de gestionare a îmbolnăvirilor de Covid-19 a fost actualizat prin Ordinul MS 35 din 2022, în vigoare din 9 ianuarie 2022.

Economica.net vă prezintă cele mai importante noutăţi aduse de Ordinul MS 35/2022:

Traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2

Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile.

  • Spre comparaţie, Ordinul 3009 din 2021 spunea că :”pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile.”

Ordinul 35 din 2022 aduce lămuriri despre traseul pacientului depistat cu Covid-19, care e simptomatic, şi atribuţiile care revin centrului de evaluare:

La centrul de evaluare se pot prezenta doar persoanele cu un rezultat pozitiv.

La nivelul centrului de evaluare are loc:
1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;
2. identificarea factorilor de risc:
• boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
• diabet zaharat tip 1 și 2;
• obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
• boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
• insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
• hepatopatii cronice;
• imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice,
transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie
falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
• vârsta peste 65 de ani;
• copiii de 12—17 ani cu patologii severe asociate;
3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;
4. interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).

Decizii în urma evaluării:

Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii Covid-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare, dar nu mai devreme de sfârșitul celor 10 zile de monitorizare pentru persoanele nevaccinate și 7 zile de monitorizare pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile.

Pentru pacienții declarați vindecați de Covid-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv pentru persoanele nevaccinate și 7 zile de la data recoltării primului test pozitiv pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...