Noul președinte al Cehiei anunță că va consolida relațiile dintre țara sa și Taiwan

Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, s-a angajat luni să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul, după o discuţie la telefon cu preşedintele şi cu ministrul Afacerilor Externe din insulă, potrivit AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 30 ian. 2023, 21:49
Noul președinte al Cehiei anunță că va consolida relațiile dintre țara sa și Taiwan

Preşedinta Tsai Ing-wen l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de sâmbătă în faţa miliardarului populist Andrej Babis.

„I-am mulţumit pentru felicitări şi am asigurat-o că Taiwanul şi Republica Cehă împart (aceleaşi) valori de libertate, democraţie şi drepturile omului”, a scris preşedintele ceh pe Twitter.

„Am convenit să ne consolidăm parteneriatul”, a adăugat fostul general, care a prezidat Comitetul Militar al NATO din 2015 până în 2018.

„Mi-am exprimat de asemenea speranţa de a avea ocazia să mă întâlnesc cu preşedinta Tsai în persoană, în viitor”, a adăugat el.

Discuţia telefonică ar putea stârni furia Chinei, care a încearcă să menţină Taipeiul izolat pe scena mondială şi împiedică orice semn de legitimare internaţională pentru insulă.

Conform preşedinţiei taiwaneze, apelul a durat aproape 15 minute, iar la discuţie s-a alăturat şi ministrul taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu.

„Şefa statului (…) a recunoscut că preşedintele ales Pavel continuă spiritul fostului preşedinte ceh (Vaclav) Havel, care respecta democraţia, libertatea şi drepturile omului, fundamentele republicii, şi împărtăşeşte aceleaşi idei ca Taiwanul”, a precizat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

Vaclav Havel a fost primul preşedinte al Republicii Cehe, din 1993 şi până 2003. În 1989, acest dramaturg disident anticomunist a condus „Revoluţia de catifea” care a răsturnat regimul comunist din fosta Cehoslovacie.

Ales al patrulea preşedinte ceh, Petr Pavel îl va înlocui în acest post pe Milos Zeman, pro-chinez şi pro-rus, al cărui al doilea şi ultim mandat de cinci ani expiră în martie.

Zeman l-a vizitat recent pe Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, singura ţară europeană – cu excepţia Belarusului – care nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei după invazia acesteia din Ucraina.

Sugerând că politica sa externă va fi diferită de cea a lui Zeman, Petr Pavel a discutat duminică la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
O treime dintre români consumă apa plată îmbuteliată. Patru din zece persoane beau apă de la chiuvetă – studiu Reveal Marketing Research
O treime dintre români consumă apa plată îmbuteliată. Patru din zece persoane beau apă de la chiuvetă – studiu ...
O treime dintre români (33%) obişnuiesc să consume cel mai des apă îmbuteliată plată, iar 12% apă îmbuteliată carbogazoasă, în timp ce patru din zece români consideră că pot bea apă......
Conflict în UE cu privire la energia nucleară. Austria şi alte 10 ţări au format o alianţă împotriva strategiei Franţei, României, Poloniei, Ungariei şi Cehiei de a atinge ţintele impuse de Uniune în domeniul regenerabilelor
Conflict în UE cu privire la energia nucleară. Austria şi alte 10 ţări au format o alianţă împotriva strategiei Franţei, ...
Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă pentru a contracara încercările ...
Schimburile comerciale între România şi Polonia au fost de 11 miliarde de euro, în 2022 – Daraban, CCIR
Schimburile comerciale între România şi Polonia au fost de 11 miliarde de euro, în 2022 – Daraban, CCIR
România a înregistrat, în 2022, schimburi comerciale cu Polonia în valoare de 10,94 miliarde de euro, iar numărul firmelor ...
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea speculei
Ciucă anunţă discuţii cu Comisia Europeană despre „trasabilitatea exporturilor din Ucraina”, pentru evitarea ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că România şi Polonia se numără printre ţările care vor discuta cu Executivul ...