Noul proiect anti-tutun loveşte un întreg sector economic şi patru milioane de români – reacţia mediului de afaceri

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC) consideră că iniţiativa de hiper-reglementare în domeniul tutunului promovată de câţiva membri ai Parlamentului loveşte un întreg sector economic şi 4 milioane de români, având un singur câştigător – paternalismul. Propunerea este înaintată în condiţiile în care România se află deja pe locul al şaptelea în clasamentul european privind restricţiile în domeniul tutunului. În plus, chiar un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în Europa, unde se concentrează cele mai multe restricţii, rata fumatului e cea mai ridicată din lume (29%).
Economica.net - lun, 17 iun. 2019, 09:47
Noul proiect anti-tutun loveşte un întreg sector economic şi patru milioane de români - reacţia mediului de afaceri

Având ca obiectiv declarat, susținut și de CLCC, împiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o faptă deja sancționată de lege, acest nou proiect de lege propune reglementări radicale, cu severe consecințe negative atât pentru consumatori cât și pentru piața legală a produselor din tutun și cea a produselor alternative, cu risc redus.

Menționăm că datele Eurostat, arată că procentul minorilor între 15-19 ani care fumează în România este de 4,1%, mult sub media europeană de 9,4% și printre cele mai scăzute din Europa – doar în Norvegia și Islanda procentele fiind mai mici.

„În contextul în care comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă și sancționabilă, ne-am fi așteptat ca parlamentarii cu adevărat preocupați de subiect să își fi manifestat în ultimii trei ani îngrijorarea cu privire la eventualele încălcări ale acesteia și să fi sesizat autoritățile competente. Spre deosebire de alți colegi, până la această propunere de lege, preocuparea inițiatorilor este dovedită de cele 0 (zero) interpelări pe această temă adresate instituțiilor responsabile cu aplicarea legii”, au mai spus reprezentanții CLCC.

În forma actuală, inițiativa poate afecta mai mult de 10.000 de angajați direcți sau indirecți ai companiilor producătoare și distribuitoare, dar și peste 70.000 de retaileri din România, țară în care investițiile totale ale industriei depășesc 1,5 miliarde de euro.

„Ne îngrijorează că politicienii care vorbeau despre un nou mod de a face politică au ajuns, după alegeri, la concluzia că agenda lor nu este făcută de alegători. Industria nu a fost contactată niciodată de niciunul dintre inițiatorii proiectului de lege, pentru că, așa cum declară unul dintre ei, . În schimb, au ales să își asume un proiect redactat de lobbiști grupați sub umbrela unui ONG, conceput pentru a obține sponsorizări internaționale și capital de imagine, nu pentru a rezolva o problemă”, au mai spus reprezentanții CLCC.

Interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România care comercializează țigarete va încuraja dezvoltarea pieței negre în condițiile în care, vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi ușor de substituit cu cele ilegale, mai ales în județele de frontieră, unde contrabanda ajunge și la 50%. Un efect similar asupra pieței negre îl va avea și introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, în condițiile în care țigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare. Propunerea legislativă nu ține cont de realitățile pieței, în care 1 din 6 țigări consumate este achiziționată de pe piața neagră, la circa jumătate de preț, și poate submina eforturile susținute ale autorităților de combatere a contrabandei. România se află la granița estică a UE și este vulnerabilă la comerțul ilegal cu țigarete, care crește substanțial la fiecare derapaj al politicilor fiscale și de reglementare. O astfel de propunere a fost deja respinsă în 2015, fiind considerată de natură a perturba piața produselor din tutun din punct de vedere concurențial.

O altă prevedere a proiectului de lege este interzicerea dreptului de informare a fumătorilor adulți cu privire la alternativele mai puțin nocive la fumat. Aceste prevederi extreme, așa cum le-a numit chiar inițiatorul, au ca scop egalizarea țigaretelor electronice și produselor din tutun care nu arde cu țigaretele, ignorându-se total opinia unui număr crescând de autorități de sănătate publică și experți care consideră că a oferi fumătorilor adulți acces la alternative mai puțin nocive în comparație cu țigaretele poate reduce riscul individual și efectele asupra populației. Autoritățile din Marea Britanie, Cehia, Polonia sau Noua Zeelandă sunt doar câteva dintre acestea.

„În timp ce, citând modele ca Turkmenistan sau Kosovo, inițiatorii legii vor să restricționeze dreptul fumătorilor români la o alegere informată cu privire la produsele care ar putea reduce riscurile asociate fumatului, pe 8 iunie a.c. Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă a lansat un site în care afirmă clar că . În Marea Britanie, un site similar există de mai bine de doi ani.”

„La nivel global, milioane de fumători au renunțat la fumat ca urmare a accesului la alternative cu potențial de risc redus, însă fumătorii adulți trebuie să știe că aceste produse există, ce sunt și cum funcționează. Respectăm toate reglementările existente și ne impunem reguli interne de conduită pentru a ne asigura că minorii nu au acces la produse cu tutun sau nicotină. De asemenea, mergem dincolo de ceea ce ne cere legislația, prin educarea continuă a comercianților și a consumatorilor cu privire la motivul pentru care minorii nu pot și nu ar trebui să aibă acces la produsele cu nicotină” au adăugat reprezentanții CLCC.

Nu în ultimul rând, dorim să clarificăm informațiile false legate de subvențiile la tutun, care reprezintă bani europeni pentru fermierii români. Nu doar România beneficiază de aceste fonduri. În UE sunt 12 țări cultivatoare de tutun, cele mai importante fiind Italia, Bulgaria, Grecia, Spania și Polonia, care dețin circa 85% din culturile de tutun. Potrivit site-ului CE, doar în 2017 Bulgaria a primit prin plăți directe peste 52 mil. euro pentru culturi de tutun, Ungaria circa 9,6 mil. euro, iar Polonia peste 31 mil. euro. România a primit în 2017 circa 1,6 mil. euro.

 

Mai multe statistici despre fumătorii din Uniunea Europeană  după vârstă, sex şi nivel al educaţiei puteţi citi aici

 

CONTEXT

Comercializarea produselor din tutun către minori este interzisă și sancționată în România;

Companiile de pe piața tutunului desfășoară continuu și cu rezultate dovedite programe de educație a comercianților și consumatorilor cu privire la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la produsele cu nicotină;

România are a 7-a cea mai restrictivă legislație anti-tutun din Europa. Cele mai puține restricții se înregistrează în Austria, Germania și Luxemburg;

Pachetele de țigări sunt departe de a fi atrăgătoare, în contextul în care 65% din suprafața lor este acoperită cu un avertismente de sănătate și mesaje clare și explicite;

Practica unor supra-reglementări care exced prevederile Directivei tutunului în state precum Franța, Grecia sau Irlanda nu doar că nu a avut rezultatele scontate privind reducerea consumului de tutun, dar a condus la creșterea contrabandei cu țigarete, facilitând accesul consumatorilor și, în special, al minorilor, la produse ieftine și nesigure.

Despre Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării reunește companii care produc și comercializează țigarete și produse cu potențial de risc redus. De asemenea, distribuitori engros, retaileri, mici comercianți și reprezentanți ai Horeca.

Industria tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, cu peste 3 miliarde de euro plătite anual sub formă de accize, taxe, contribuții și impozite.

Te-ar mai putea interesa și
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri RDF îl numește pe Bogdan Vlad, fostul CFO al holdingului, în funcția......
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...