Noul şef al Ford va revizui strategia companiei pe pieţele emergente

Economica.net
31 07. 2017
ford_14115000_95303000_41832700_48842600_57493400

Hackett, care a fost numit în mai director general al grupului american, le-a spus investitorilor că lucrează la un plan de revizuire a operaţiunilor Ford de 100 de zile, dar până acum a prezentat puţine detalii ale procesului, exceptând faptul că analizează strategia pe segmentul premium, viitorul maşinilor mici şi investiţiile pe pieţele emergente.

Directorul financiar al Ford, Bob Shanks, a declarat într-un interviu acordat Reuters că revizuirea acoperă o gamă largă de probleme, inclusiv strategia Ford în India.

‘Avem o mulţime de treabă de făcut pentru a rezolva problemele din India. Totul este pe masă’, a afirmat Shanks.

Rivala General Motors (GM) a anunţat în mai că nu va mai vinde maşini în India, dar va continua să producă acolo vehicule pentru export. Shanks a precizat că încă nu a fost luată nici o decizie, iar Ford are o afacere mai mare în India decât GM.

‘Suntem conştienţi că va fi a treia piaţă auto din lume. Vor fi luate unele decizii, dar nu toate vor putea fi date publicităţii la sfârşitul celor 100 de zile’, a apreciat directorul financiar al Ford.

Hackett analizează dacă va reduce şi consolida producţia unor modele, cum ar fi Fiesta subcompact şi două sedanuri de mărime medie, care sunt produse în diferite zone ale lumii, dar cererea pentru ele a încetinit.

Una dintre propuneri ar fi mutarea producţiei următoarei generaţii a sedanului Mondeo din Europa în Mexic, unde există o linie de producţie pentru modelul Ford Fusion, evitându-se astfel costul reutilării a două fabrici, susţin sursele.

Hackett a aprobat recent mutarea producţiei următoarei generaţii a modelului Focus pentru America de Nord din Mexic în China, economisind 500 de milioane de dolari prin consolidarea a doua fabrici într-una singură.

De asemenea, Hackett ia în considerare un plan ce prevede construirea a cel puţin 12 modele în viitor, inclusiv înlocuirea Ford Mustang, Explorer şi Lincoln Continental, pe o nouă platformă flexibilă, adecvată vehiculelor care au propulsie prin roţile din spate, dar şi din faţă.

Luna aceasta, Ford a anunţat un profit net peste aşteptări în perioada aprilie-iunie 2017, graţie unor taxe mai mici decât în perioada similară a anului trecut, dar şi creşterii vânzărilor de camionete pe piaţa din SUA.

Ford a informat că profitul său net a crescut în trimestrul al doilea cu 4% până la 2,04 miliarde de dolari, sau 51 de cenţi pe acţiune, de la 1,97 miliarde dolari, sau 49 de cenţi pe acţiune în perioada similară a anului trecut. Veniturile trimestriale au urcat până la 39,9 miliarde de dolari, peste 37,1 miliarde de dolari cât estimau analiştii.

Pe regiuni, America de Nord a fost singura zonă unde Ford a înregistrat un profit semnificativ în trimestrul al doilea, 2,2 miliarde de dolari. În Europa, Ford a înregistrat un profit înainte de taxe de 88 de milioane de dolari, iar în China un profit înainte de taxe de 143 de milioane de dolari. În schimb, Ford a înregistrat pierderi înainte de taxe de 185 milioane de dolari în America Latină şi pierderi de 53 de milioane de dolari în Orientul Mijlociu şi Africa.

Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.