Noul sistem informatic de achiziţii publice: peste 400.000 de cumpărări directe s-au iniţiat prin SICAP

Peste 400.000 de cumpărări directe s-au iniţiat deja prin noul sistem informatic de achiziţii publice, SICAP, după o lună şi jumătate de la lansare, se arată într-un comunicat al UTI.
Economica.net - joi, 24 mai 2018, 07:17
Noul sistem informatic de achiziţii publice: peste 400.000 de cumpărări directe s-au iniţiat prin SICAP

UTI a dezvoltat şi implementat Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare a achiziţiilor publice (SICAP), conform contractului câştigat prin licitaţie publică în anul 2014 şi al cărei beneficiar direct este Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR). Valoarea proiectului este de aproape 22 milioane lei.

Aproximativ 600.000 de utilizatori, care fac parte din peste o jumătate de milion de entităţi distincte, s-au conectat şi au lucrat pe platforma de achiziţii online începând din 2 aprilie 2018, data lansării, şi până în prezent. De asemenea, în noul sistem au fost lansate aproape 3.000 de proceduri noi de achiziţii publice.

În SICAP lucrează în prezent toţi actorii implicaţi în procesul de achiziţii publice – autorităţi contractante, ofertanţi, instituţii de reglementare şi control, noua platformă fiind aliniată celor mai noi prevederi legislative româneşti şi europene. SICAP este aliniat complet cerinţelor legate de noile formulare legislative prin care se transmit anunţurile la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

În perioada de tranziţie de la SEAP la SICAP (noul SEAP), estimată la o perioadă de 2-3 luni, cele două platforme merg în paralel. Necesitatea implementării SICAP a venit în contextul în care capacitatea tehnologică a sistemului SEAP era depăşită de gradul foarte mare de utilizare.

Deşi trecerea de la SEAP la SICAP a reprezentat o etapă firească, sistemul implementat la nivelul lui 2006 a fost prima platformă de achiziţii electronice din România şi a răspuns foarte bine cerinţelor de funcţionalitate şi de securitate ale autorităţilor contractante timp de 12 ani precizează dezvoltatorul sistemului.

Conform datelor comunicate de AADR, 19.703 autorităţi contractante au fost înregistrate în SEAP, 127.242 de ofertanţi, 1.489.373 de repere au fost publicate, s-au realizat 16.123.237 de cumpărări directe, iar valoarea achiziţiilor atribuite s-a cifrat la peste 30.871 miliarde lei.

Proiectul SICAP a urmărit, conform UTI, dezvoltarea unui sistem informatic flexibil, modular şi performat pentru desfăşurarea achiziţiilor publice, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene şi cu legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...