NSA colectează zilnic „înregistrări telefonice” a milioane de americani de la firma Verizon – presă

NSA colectează în prezent înregistrări telefonice a milioane de americani, clienţi Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicaţii americane, în baza unui ordin "strict secret" emis în aprilie de FISA, un tribunal secret, relatează The Guardian în ediţia online de joi.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 09:54
NSA colectează zilnic

Potrivit publicaţiei, care afirmă că se află în posesia unei copii a ordinului judecătoresc, acesta dispune ca Verizon să ofere „zilnic” Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) informaţii despre toate apelurile efectuate prin intermediul sistemelor sale, atât în Statele Unite, inclusiv la nivel local, cât şi între Statele Unite şi alte ţări.

„Documentul arată pentru prima dată că, sub administraţia Obama, înregistrări ale comunicaţiilor a milioane de cetăţeni americani sunt colectate la grămadă – indiferent dacă sunt considerate suspecte sau nu”, scrie The Guardian.

Curtea pentru Supravegherea Informaţiilor Străine (FISA) a emis un ordin pentru FBI, la 25 aprilie, care oferă Guvernului o autoritate nelimitată să obţină date pe o perioadă de trei luni, până la 19 iulie. Conform ordinului, sunt predate numerele ambelor părţi ale unei conversaţii, date despre locul, durata convorbirii, date unice de identificare şi ora efectuării apelurilor. Conţinutul conversaţiei nu este acoperit de ordin, precizează ziarul.

Dezvăluirea ar putea să reaprindă dezbateri în Statele Unite cu privire la limitele puterii Guvernului de a spiona în ţară. În timpul administraţiei George W. Bush, oficiali din cadrul unor agenţii de securitate au dezvăluit unor ziarişti faptul că NSA colecta date ale unor înregistrări telefonice la scară largă, însă acesta este primul document secret semnificativ care dezvăluie continuarea acestei practici în timpul preşedintelui Barack Obama, subliniază publicaţia.

Natura nelimitată a înregistrărilor predate NSA este extrem de neobişnuită, apreciază The Guardian, precizând că FISA emite asemenea ordine pentru ţinte specificate, suspectate că sunt un agent, o grupare teroristă sau un stat străin, ori pentru un număr finit de ţinte individuale numite.

Însă ordinul judecătoresc publicat de ziarul britanic, semnat de către judecătorul Roger Vinson, obligă Verizon să producă pentru NSA copii ale „tuturor înregistrărilor detaliate ale apelurilor sau «mandatelor telefonice»” create de companie şi interzice dezvăluirea faptului că FBI şi NSA l-au solicitat şi obţinut.

Contactate de ziar, NSA, Casa Albă şi Departamentul de Justiţie au refuzat să comenteze pe această temă, înainte de publicarea materialului.

„Refuzăm să comentăm”, a declarat Ed McFadden, un purtător de cuvânt al companiei, la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1......
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...