Nu avem goluri de aprovizionare cu medicamente fabricate în țară și nici pericol de scumpire a acestora – PRIMER

Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), recomandă oamenilor să evite panica și stocarea inutilă de medicamente în contextul răspândirii infecției cu noul coronavirus. Damian spune că nu avem goluri de aprovizionare cu medicamentele fabricate în România și că nu există vreun pericol de scumpire a medicamentelor fabricate în țară.
Economica.net - joi, 27 feb. 2020, 08:55
Nu avem goluri de aprovizionare cu medicamente fabricate în țară și nici pericol de scumpire a acestora - PRIMER

Economica.ne vă prezintă lămuririle făcute de Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), despre aprovizionarea cu medicamente și recomandările sale pentru a evita panica și stocarea inutilă de medicamente, în contextul răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Nu avem goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, spune Dragoș Damian.

Producătorii de medicamente din țară pun în circulație circa 60% din numărul total de cutii de medicamente aflate în farmacii și spitale. Fabricile din țară au reușit să se aprovizioneze rapid de la toți furnizorii cu stocuri suficiente de materie primă care sa acopere necesarul de medicamente până în iunie-august 2020. Așadar, lipsa unor medicamente din piață nu este datorată infecției cu coronavirus, ci altor probleme punctuale (probleme tehnice, retrageri de medicamente din cauza prețului foarte mic și a taxei clawback, exporturi paralele) care existau și înainte de apariția acestei boli.
În situația în care totuși lipsește un medicament din farmacii, PRIMER recomandă discuția cu medicul sau farmacistul pentru a găsi un înlocuitor. 90% dintre medicamentele uzuale au înlocuitor, adaugă Dragoș Damian.

Nu există nici un pericol de scumpire a medicamentelor fabricate în țară.

Prețurile medicamentelor eliberate cu prescripție medicală sunt reglementate de autorități, deci încercarea de scumpire a acestora este ilegală și se sancționează conform legii.
Mai mult, producătorii de medicamente care fac parte din PRIMER s-au angajat să nu scumpească medicamentele eliberate fără rețetă (OTC), al căror preț nu este reglementat, tocmai pentru ca utilizatorii lor să le poată cumpăra la aceleași prețuri ca cele practicate înainte de apariția epidemiei de coronavirus.

Nu există, în acest moment, un medicament sau vaccin care să fie eficient împotriva virusului COVID-19.

Chiar dacă testele inițiale cu anumite substanțe par să fie încurajatoare, un medicament sau vaccin nu poate apărea mai devreme de 12 luni, pentru că trebuie supus altor teste foarte riguroase înainte să fie pus pe piață. Cu toate acestea, au aparut în spațiul public informații despre o serie de medicamente antivirale și clorochina care ar putea fi eficiente împotriva COVID-19.  Administrarea acestor preparate este inutilă, iar utilizarea lor, fără sfatul medicului, periculoasă din cauza efectelor secundare și reacțiilor adverse care pot apărea. Antibioticele nu trebuie utilizate sub nici o formă fără sfatul medicului. În plus, atunci când se utilizează preparatele fără rețetă pentru răceală și gripă, recomandate pentru tratamentul simptomelor de tip febră, tuse, dureri musculare, dureri în gât, este necesară citirea prospectului sau consultarea medicului sau farmacistului, conchide Damian.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...