„Nu banii sunt o problemă, decidenții politici trebuie să fie clari în termen de politici și decizii” – Carlo Pignoloni, CEO Enel România

Carlo Pignoloni, șeful operațiunilor Enel din România, spune că nu banii de investiții în sectorul energetic românesc sunt o problemă. Este nevoie de decizii clare ale decidenților politici și de viziune pentru adaptarea la “noul viitor”. El vorbește apăsat despre rolul prosumatorilor în viitoarea piață de energie.
Mihai Nicuţ - mie, 08 sept. 2021, 09:57

“Nu cred că banii reprezintă o problemă pentru ca există o mare lichiditate în Europa și peste tot în lume. Avem alocări mari de fonduri, este foarte important ca decidenții politici să aducă claritate în termen de politici, de decizii. Parteneriatul cu decidenții politici este extrem de important”, a declarat Carlo Pignoloni, CEO al Enel România, la SIREN 2021.

Șeful Enel a afirmat că toți decidenții trebuie să privească dincolo de ținte, la viitoarea realitate. Iată ce a spus Pignoloni:

“Cel mai important mesaj e ca trebuie să ne concentram mai mult asupra desenării “noului viitor”, pentru a-i netezi calea inclusiv prin reglementări adoptate, directive transpuse, decât pe tranziție.

Tranziția energetică este acum, dar revoluția pe care trebuie să o schițăm este pentru viitor.

Dacă tot vorbim despre 2030 care nu e decât un reper în îndeplinirea țintelor pentru 2050, e păcat sa ne focusăm doar asupra tranziției .

Aș include participarea tuturor stakeholderilor, inclusiv al consumatorilor, în astfel de dezbateri. Energia nu mai ține doar de decidenții politici, sunt informații pe care trebuie să le știe toata lumea. Vorbeați de educație și de rolul său. Cred că aceasta e foarte importantă.

Asistăm la dezbateri în care consumatorii acuză calitatea serviciilor, cred ca e un semn pozitiv prin care putem atrage atenția asupra prețurilor mari ale mărfurilor, precum și pentru ca vorbim despre o piață complet liberalizată și e foarte important ca toți sa participăm la dezbateri pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm.

În partea de regenerabile, sunt multe elemente care pot permite investitorilor să crească capacitățile de producție verde. Sunt foarte pozitiv în ceea ce privește prosumatorii. Ei reprezintă o parte importantă din piață în multe state, în Germania, în Italia. Vedem zeci de GW instalați. Cred că datorită foamei de energie din România – ați discutat deja că România este importator net de energie, un element foarte nou, ce ține inclusiv de securitatea acestui sector – o modalitate de a depăși acest lucru e sa ne uităm la proiectele mari din sectorul utilităților, dar și să împingem lucrurile astfel încât prosumatorii să devină actori principali ai pieței.

Dacă ne uităm la proiectele mari din zona companiilor de utilități, în zona de regenerabile, avem obstacole specifice, pe de altă parte, pentru a netezi terenul prosumatorilor, trebuie să digitalizezi rețelele. Acesta este un alt aspect asupra căruia ne concentrăm.

Enel, ca și alte companii din piață, ne concentrăm asupra tuturor aspectelor din lanțul valoric. Distribuția este cheia pentru viitor. Vedem și în București, e nevoie de investiții masive în rețea pentru a acomoda toate aceste schimbări.

Spre exemplu, se discuta aici despre electrificarea transportului. Pentru a face asta, e nevoie de distribuție pentru a permite dezvoltarea. Asta înseamnă întărirea rețelei de distribuție începând cu orașele mari, cu Capitala. Orașele vor fi cheia dezvoltării, sunt cele cu aportul cel mai mare în PIB  în acest moment, dar trebuie sa le adaptăm nevoilor actuale. Pentru a face asta, pentru că vorbim despre distribuție – un sector reglementat – avem nevoie de politici, de un design pentru a împinge aceste investiții.

Revin la prosumatori, aici mă refer la clienți rezidențiali și de business, avem nevoie de o claritate a politicilor. Aș spune că o parte importantă a finanțării ar trebui să ajungă la clienți, ca beneficiari, iar companiile să vină cu soluții de eficiență energetică, care apar în întreaga Europă, pentru clădiri, pentru industrii. Ajungem din nou la subiectul parteneriatului dintre companiile de utilități și decidenții politici.

Aici vorbim deja de o zonă nouă, de transport și de eficiență , lăsată în urmă. Acum, prin PNRR, prin Fondul de Modernizare, dacă sunt corect direcționate, reprezintă o oportunitate grozavă în a trasa țintele pentru viitor.

Ar trebui sa ne concentrăm pe a trasa ținte pentru următorii 10-20 de ani altfel nu vom ajunge niciodată să atingem cu adevărat țintele, acesta este avertismentul meu ”

Enel este unul dintre cei mai importanți actori de pe piața energiei din România, cu activități de distribuție în trei din cele opt zone de rețea din România și cu un portofoliu de circa 3 milioane de clienți, cărora le livrează gaze și energie electrică. Compania este prezentă și în sectorul producției de energie electrică din surse regenerabile, cu circa 630 MW instalați în eolian și fotovoltaic în România și în domeniul serviciilor inovative din sectorul energiei, prin divizia sa Enel X.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Două hoteluri din Poiana Brașov, închise de șase ani, au fost vândute la licitație
Rina Tirol și Rina Vista din Poiana Brașov, deținute de firma Amrom Conimnpex, aflată în insolvență, au fost cumpărate ...
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi non-UE este aberantă
Burcea, ANAT: Guvernul a schimbat regulile în timpul jocului, aşa cum ne-a obişnuit. Împărţirea ţărilor în UE şi ...
Guvernul ne-a făcut un mare cadou de Moş Nicolae şi a schimbat regulile în timpul jocului, împărţind ţările în ...
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
Încă o zi de creşteri pentru indicii ROBOR – miercuri, 8.12.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum.