1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Nu doar taxa de 2% se elimină din OUG 114. Tot cadrul de reglementare pentru energie s-ar putea modifica

Dincolo de eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat reprezentanţilor industriei energetice, cu care a avut o discuţie azi, să trimită propriile lor amendamente, atât la textul OUG, cât şi la metodologiile deja elaborate sau în curs de elaborare de ANRE care pun în practică prevederile Ordonanţei. OUG 114 va intra în dezbaterea Parlamentului.

13 feb, 2019 | | ECONOMICA.net
(update 13 feb, 2019 19:53) Teodorovici despre eliminarea impozitului de 2% în energie: va trebui discutat în primul rând în coaliţie
Eliminarea impozitului de 2% pentru energie poate fi eliminat doar după discutarea acestui subiect în coaliția de guvernare PSD-ALDE și în Guvern, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, la Digi24.ro.

"Nu e vorba că e cineva de acord. Mă bucur că a fost o discuție aastăzi. Este in subiect care va trebui discutat în primul rând în coaliție, în Guvern și vedem care va fi decizia finală. OUG 114 se adresează mai multor domenii, acesta este unul dintre ele. Dacă se va modifica ceva, va fi o discuție în coaliție, apoi în Guvern și vedem decizia aplicată într-o ședință de guvern", a spus Teodorovici, miercuri seară, la Digi24.

Ministrul Finanțelor a adăugat că mai pot avea loc discuții cu privire la eliminarea acestui impozit de 2% privind energia, deoarece "nimeni nu spune că un act normativ, și avem multe exemple de ani de zile că s-au modificat".

"Sunt deschis la orice fel de discuție, că vorbim de energie, de bănci. Nu plecăm de la ideea de a modifica din start ceva sau de a nu modifica. Va trebui discutată la nivel de coaliție, și în guvern, sau în paralel. Nu contează ordinea", a precizat Eugen Teodorovici.

Astăzi a avut loc prima întâlnire a unui oficial politic de rang înalt cu industria energetica, şi nu numai, după adoptarea celebrei OUG 114/2018, în condiţiile în care actul normativ, care îşi produce deja efectele, urmează să intre în dezbaterea parlamentară.

Întâlnirea a fost organizată de Centrul Român al Energiei, şi la ea au participat preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, alături de  reprezentanţi din sectorul de gaze, şi de energie electrică, din zonele de producţie şi de distribuţie/furnizare.

Chiar înainte de discuţii, Tăriceanu a enunţat public prima modificare, aproape certă: taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie va fi eliminată, pentru toate companiile vizate.

„Am discutat în prealabil cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în legătură cu Ordonanţa 114 şi ceea ce vă spun dumneavoastră i-am spus şi dumneaei – nu mă feresc să discutăm, avem un dialog foarte bun şi foarte sincer – şi i-am împărtăşit îngrijorările mele, pentru că o parte din îngrijorările dumneavoastră le-am preluat, prin cei cu care am avut un dialog până acum, şi i-am explicat că această taxă de 2% pe companiile din energie afectează grav posibilităţile de dezvoltare în continuare şi atingerea unor indicatori de performanţă, de profitabilitate care sunt de aşteptat la aceste companii. Şi doamna prim-ministru a consimţit că această taxă este excesivă şi trebuie să analizăm şi cel mai probabil o să renunţăm la această taxă de 2%”.

Cel mai probabil nu va singura modificare.

Potrivit unor surse din piaţa de energie, care au participat la discuţii, în cadrul acestora Tăriceanu a solicitat reprezentanţilor tuturor companiilor implicate să trimită propriile lor amendamente nu doar la textul OUG ci, şi mai important, şi la metodologiile ulterioare de aplicare a ei, care au fost deja elaborate şi publicate în Monitorul Oficial (sau se află în procedură de consultare publică) de către Autoritatea de Reglementare în Energie.

Precizarea este extrem de importantă pentru că, dacă unele dintre amendamentele industriei vor fi însuşite de parlamentari şi ulterior votate, legea care va aproba OUG 114 va fi modificată faţă de ordonanţă, iar ANRE va trebui să elaboreze o nouă legislaţie secundară, în cazul în care ce se va fi schimbat faţă de OUG necesită modificări ale metodologiilor deja adoptate de Autoritate.

În acest caz, practic cadrul de reglementare pentru companiile de energie se va schimba, din nou.

OUG 114 afectează toate companiile din energie, prin mai multe prevederi: taxa de 2% pe cifra de afaceri a tuturor celor care au licenţă de la ANRE, reglementarea pieţei de energie electrică pentru consumatorii casnici (care impune cantităţi şi preţuri stabilite de stat ăentru producători, la nivelul cost plus marjă de 5%), plafonarea preţurilor la gaze la 68 de lei MWh, pentru tot ce se extrage şi se consumă în România.

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO