Nu există nicio soluţie politică pentru Complexul Energetic Hunedoara – Ministrul Energiei

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu ţine de nicio decizie politică, iar soluţiile tehnice pot veni doar din profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv a sindicatelor, a declarat, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu. El a subliniat faptul că situaţia nu se va rezolva printr-o soluţie politică.
Economica.net - lun, 21 mart. 2016, 12:15
Nu există nicio soluţie politică pentru Complexul Energetic Hunedoara - Ministrul Energiei

‘Pentru mine, două lucruri sunt importante: că există un raport asupra cauzelor insolvenţei şi încurajarea mea către administratorul judiciar este să-şi ducă munca până la capăt, să ia acele măsuri care decurg din concluziile care au fost identificate acolo, inclusiv să transmită tuturor instituţiilor unde are de transmis documente. Acest raport vine în urma unei analize a documentelor societăţii, făcând o analiză foarte concretă’, a spus ministrul, la o dezbatere pe tema viitoarei strategii energetice.

El a menţionat că, pentru România, cărbunele rămâne esenţial pentru securitatea energetică naţională, scrie Agerpres.

Întrebat care este opinia sa cu privire la propunerea administratorului judiciar ca datoria către stat a CEH să fie ştearsă, ministrul a răspuns: ‘Sunt un adept al reorganizării şi restructurării companiilor care trebuie reorganizate şi restructurate. M-aţi întrebat cum vom face acest lucru, dar este prematur de spus. Acest raport al cauzelor insolvenţei arată nişte aspecte pe care nu le putem nega şi de care trebuie să ne ocupăm: management prost, decizii proaste în trecut, decizii discutabile chiar din punct de vedere al legalităţii, iar aceste cauze trebuie înlăturate. Care este calea cea mai bună pentru a restructura este un lucru care necesită o analiză în continuare’.

‘Nu există nicio soluţie politică acolo, nu cred că putem face altceva decât să ne facem meseria, s-o facem cu profesionalism şi să respectăm atribuţiile fiecăruia. Directori de societăţi avem? Avem. Aştept să-şi facă datoria. Aştept să gestioneze business-ul acelei companii aşa cum se cuvine. Avem un administrator judiciar care are nişte lucruri de făcut, care a făcut o analiză aşa cum îi cere legea, în termenul pe care îl cere legea, care trebuie să prezinte creditorilor acele rezultate şi care, pentru a proteja această companie, trebuie să ia nişte măsuri. Aştept să le ia. Nu vă aşteptaţi ca Ministerul Energiei să fie un factor impasibil, dar aştept, aşa cum am cerut-o de fiecare dată, ca şi ceilalţi, toţi cei implicaţi, să-şi facă datoria. Singurul lucru care ne duce către soluţia corectă este profesionalismul’, a susţinut Grigorescu.

Ministrul a făcut apel la încetarea zvonurilor pe marginea acestui subiect, zvonuri care pot duce la dramatizarea situaţiei.

‘Sigur că situaţia este extrem de complicată, dar acest lucru mi l-am asumat şi, împreună cu mine, şi l-au asumat şi colegii mei încă din 17 noiembrie. Îmi doresc foarte mult ca toată lumea să-şi facă datoria – şi ministerul, şi colegii din conducerea companiei, şi administratorul judiciar şi oricine trebuie să şi-o facă acolo. Şi să încetăm cu zvonuri şi cu exacerbarea unor chestiuni care nu au niciun fundament. Până la urmă, cred că ceea ce am spus că facem prima dată, şi nume că ne asigurăm că pe această societate nu se pune lacăt, am şi făcut. Pas cu pas, mergem mai departe, fiecare făcându-şi datoria. Inclusiv colegii din sindicat, pentru că nu cred că putem face restructurări fără să avem un dialog. Soluţiile tehnice vin din interiorul companiei, de la oamenii care lucrează de zeci de ani acolo. Dacă nu, o să găsim pe alţii care pot să facă acest lucru’, a mai spus Grigorescu.

Concret, administratorul judiciar, firma GMC SPRL, propune, în raportul privind cauzele insolvenţei, ‘compensarea datoriilor către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin preluarea în contul creanţei a exploatărilor miniere, în cuantumul rezultat în urma unui raport de evaluare, exploatări ce se pot constitui apoi ca o societate de închidere a minelor beneficiind de ajutor de stat, cel puţin până în 2018’.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.

Această propunere va fi evaluată de Adunarea Creditorilor, care va decide cu privire la planul de restructurare.

‘Bineînţeles, toate acestea s-ar putea realiza numai dacă CEH va rezista şi nu va intra în faliment direct în perioada de observaţie, fără a mai ajunge la implementarea unui plan de reorganizare. Iar aceasta se poate face doar printr-o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societăţii, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile şi care nu au legătură cu producţia cât şi prin ajustarea drastică a salariilor’, se mai arată în raportul administratorului.

Un număr de 25 de lideri sindicali şi angajaţi de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineaţa în greva foamei, în faţa sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvenţă de acum. În paralel, în curtea termocentralei, peste 100 de angajaţi au declanşat un protest spontan încă de la prima oră de program.

”Suntem 25 de oameni în greva foamei, toţi liderii de sindicat şi alţi angajaţi. Cerem să se facă, de urgenţă, acorduri cu fiecare sindicat legal constituit, cerem demisia conducerii complexului, inclusiv a consilierilor, pentru că din cauza lor suntem în această situaţie”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan.

Potrivit acestuia, oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că firma de insolvenţă desemnată ca administrator special al CEH a denunţat unilateral contractul colectiv de muncă şi cer reglementarea acestei situaţii.

În plus, se solicită anularea unei decizii a conducerii CEH prin care personalul din termocentralele Mintia şi Paroşeni este trimis, prin rotaţie, în şomaj tehnic, energeticienii apreciind că hotărârea ar trebui aplicată şi în sectorul minier, neafectat de această măsură.

Contractul colectiv de muncă al angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunţat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condiţiile în care societatea se află în procedură de insolvenţă. Potrivit unui comunicat al CEH, relaţiile de muncă dintre salariaţi şi angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania se află în procedură de insolvenţă din data de 7 ianuarie, conform unei hotărâri luate de Tribunalul Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...