„Nu ne ţinem banii în Cipru“, spun oamenii de afaceri români cu firme înregistrate în insulă

Taxa pe depozitele bancare care urmează să fie introdusă în Cipru „nu ne afectează“, au declarat oamenii de afaceri care au firme înregistrate în insulă şi administratorii de mari fonduri de investiţii, pentru ECONOMICA.NET. Parlamentul cipriot a amânat pentru azi dezbaterile la legea care impunea noi taxe pe depozitele bancare.
Adrian N. Ionescu - lun, 18 mart. 2013, 21:58
„Nu ne ţinem banii în Cipru“, spun oamenii de afaceri români cu firme înregistrate în insulă

„Nu ne afectează (taxa, n.r.)“, a răspuns concis Siminel Andrei, directorul NCH Advisors, firma care administrează Broadhurst Investment Limited, unul cele mai mari şi mai vechi fonduri de investiţii de pe piaţa românească.

„Banii fondului stau exclusiv în bănci americane de prim rang din Statele Unite“, a mai adăugat Siminel Andrei, pentru ECONOMICA.NET.

„De ce să ţinem banii în băncile din Cipru (admiţând că acolo ar fi condiţii normale), dacă toate operaţiunile noastre bancare sunt în România“, s-a întrebat retoric administratorul unui alt fond de investiţii.

Înfiinţarea unei firme în Cipru nu ar mai fi o afacere bună, încă din momentul intrării ţării mediteraneene în Uniunea Europeană, potrivit omului de afaceri Florin Pogonaru, care controlează, printre altele, producătorul de mase palstrice Prodplast şi vehiculul de investiţii Nord Bucureşti şi despre care s-a spus că derulează afacerile prin off-shore-uri din Cipru.

„O eventuala decizie de taxare a depozitelor bancare din Cipru nu ne-ar afecta, pentru că nu le avem. În schimb, efectul asupra monedei şi economiilor europene ar putea fi devastator“, a declarat Florin Pogonaru, pentru ECONOMICA.NET.

Taxa pe depozitele bancare este considerată o naţionalizare de mediile financiare europene. „Din punctul de vedere al pieţelor financiare, răul a fost deja făcut. Lumea va ţine seama, de acum încolo, că o astfel de măsură nu este exclusă. Altfel, de ce să te complici cu operaţiunile bancare via Cipru, doar pentru o diferenţă de impozit de numai 3,5% faţă de România“, a mai adăugat Florin Pogonaru.

Guvernul cipriot intenţiona să impună o taxă de 6,75% aferentă depozitelor de până la 100.000 de euro, deschise în băncile cipriote şi de 10% pe ce depăşeşte acest nivel, în urma unui acord cu Comisia Europeană. Deponenţii ar urma să primească, în schimb, acţiuni la bănci. Statul cipriot, care riscă falimentul, va primi un împrumut de 10 miliarde de euro în schimbul acestui acord.

Ulterior, propunerea de taxă pe depozitele mici a scăzut până la 3% , iar cea pe depozitele mari a crescut peste 12%. Pentru a evita cozile celor care vor să-şi retragă banii, o ultimă variantă ar viza netaxarea depozitelor sub 100.000 de euro.

Broadhurst Investment Limited a fost acţionarul a sute de companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti şi pe piaţa Rasdaq, încă de când aceasta era o instituţie bursieră separată.

Broadhurst a fost acţionar smenificativ la Automobile Dacia Piteşti, Sidex Galaţi şi la alte mari companii, care au spuravieţuit în industriile lor, dar şi la companii care mai sunt valoroase mai ales din puncte de vedere imbobiliar. De-a lungul anilor, Broadhurst a făcut tranzacţii cu pachete de acţiuni câştigând sute de milioane de euro.
 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...