Oamenii care apar neasiguraţi la Sănătate din vina angajatorului ar putea beneficia de servicii decontate de Casa de Asigurări când vom avea card de sănătate

Pacienţii care apar ca neasiguraţi la Sănătate din vina angajatorului care nu le-a virat contribuţia la Fisc ar putea beneficia de servicii medicale decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate când vom merge cu cardul naţional de sănătate la medic, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului.
Cristina Şomănescu - mie, 26 iun. 2013, 21:04
Oamenii care apar neasiguraţi la Sănătate din vina angajatorului ar putea beneficia de servicii decontate de Casa de Asigurări când vom avea card de sănătate

ECONOMICA.NET scria încă din luna ianuarie despre pacienţii care află abia când solicită adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) de care aparţin că angajatorii nu le-au virat la Fisc contribuţia la Fondul Sănătăţii, deşi le-au reţinut-o din salariu.

Pacienţii care apar ca neasiguraţi din vina angajatorului, care le-a reţinut, dar nu le-a virat CASS la Fisc, ar putea beneficia de asistenţă medicală decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, când vor merge cu cardul la medic, conform unui proiect de OUG.

Cardul de sănătate va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă ai plătit (sau ţi s-a reţinut şi virat) contribuţia la sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat, necesară în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Proiectul de act normativ, studiat de Economica.net, aduce o modificare importantă la legea cardului: pacienţii care nu pot face dovada calităţii de asigurat, pentru că angajatorul nu le-a virat contribuţia la Sănătate, vor beneficia de asistenţă medicală decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, când vor merge la medic cu cardul naţional de sănătate.

Legea cardului naţional de sănătate prevedea ca doar pacienţii care figurează în sistem cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate (CASS) să beneficieze de asistenţă medicală decontată de CNAS, în timp ce pacienţii care figurează ca neasiguraţi să plătească serviciile medicale primite în sistemul public de sănătate. Proiectul de OUG le va permite şi pacienţilor care sunt neasiguraţi din vina angajatorilor să beneficieze de asistenţă medicală decontată, la fel ca cei asiguraţi.

Citeşte şi: Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Fisc. Cum îl obligi să o achite

După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Pe cipul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate vor fi înregistrate următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnosticele medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, numele şi datele de contact ale medicului de familie şi, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă, certificatul pentru autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.

Medicii de familie au îngenuncheat statul: cardurile de sănătate vor fi distribuite direct de funcţionarii Caselor de Asigurări din ţară

Acelaşi proiect de act normativ degrevează medicii de familie de sarcinile administrative de preluare, verificare şi de distribuţie a cardurilor naţionale de sănătate către pacienţii din listă.

Medicii de familie vor distribui cardurile naţionale de sănătate doar persoanelor nedeplasabile, grav bolnave sau care locuiesc în localităţi izolate, conform proiectului de act normativ, consultat de Economica.net.

Vă amintim că normele de aplicare a legii cardului publicate anul trecut au stabilit că medicii de familie vor fi singurii responsabili să ia lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să verifice cardul fiecărui pacient şi să distribuie cardurile pacienţilor din listă. Un volum de muncă uriaş, neplătit şi prestat în afară orelor de consultaţie.

Medicii s-au opus vehement şi au contestat prompt aceste prevederi legislative.
Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit guvernului că medicul e furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.

Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului modificarea legislaţiei pentru ca sarcinile care ţin de verificarea şi distribuţia cardurilor către pacienţi să revină Caselor Judeţene de Asigurări.
ECONOMICA.NET a scris pe 23 iunie despre intenţia CNAS de a degreva medicii de familie de toată această muncă administrativă, obiectiv atins prin proiectul de OUG menţionat mai sus.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...