Cardul de sănătate: beneficiezi de asigurare chiar dacă angajatorul n-a virat CASS

Pacienţii care apar ca neasiguraţi la Sănătate din vina angajatorului care nu le-a virat contribuţia la Fondul de Sănătate vor beneficia gratuit de servicii medicale în sistemul public de sănătate, când vom merge cu cardul naţional de sănătate la medic, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
Cristina Şomănescu - mie, 26 iun. 2013, 21:04
Cardul de sănătate: beneficiezi de asigurare chiar dacă angajatorul n-a virat CASS

ECONOMICA.NET scria încă din luna ianuarie despre pacienţii care află că angajatorii nu au virat contribuţia la Fondul de Sănătate (deşi au reţinut-o din salariu), când solicită adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin.

Pacienţii care apar ca neasiguraţi din vina angajatorului care nu le-a plătit CASS vor beneficia gratuit de asistenţă medicală când vor merge cu cardul la medic

Cardul de sănătate va permite medicului să verifice în sistem (SIUI), în timp real, dacă ai plătit contribuţia la sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat necesară în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Proiectul de act normativ aduce o modificare importantă la legea cardului: pacienţii care nu pot face dovada calităţii de asigurat, pentru că angajatorul nu le-a virat contribuţia la Sănătate, vor beneficia gratuit de asistenţă medicală, când vor merge la medic cu cardul naţional de sănătate.

Legea cardului naţional de sănătate prevedea ca doar pacienţii care figurează în sistem cu plata la zi a contribuţiei la Sănătate să beneficieze gratuit de asistenţă medicală, în timp ce pacienţii care figurează ca neasiguraţi să plătească serviciile medicale accesate în sistemul public de sănătate. Proiectul de OUG le va permite şi pacienţilor care sunt neasiguraţi din vina angajatorilor să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, la fel ca cei asiguraţi.

Citeşte şi Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sănătate. Cum îl obligi să o achite

După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
De pe cardul naţional de sănătate vor putea fi accesate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de sănătate, data expirării cardului naţional de sănătate.

Pe cipul cardului naţional de asigurări sociale de sănătate vor fi înregistrate următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnosticele medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, numele şi datele de contact ale medicului de familie şi, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă, certificatul pentru autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.

Medicii de familie au îngenuncheat statul: cardurile de sănătate vor fi distribuite direct de funcţionarii Caselor de Asigurări din ţară

Acelaşi proiect de act normativ degrevează medicii de familie de sarcinile administrative de preluare, verificare şi de distribuţie a cardurilor naţionale de sănătate către pacienţii din listă.

Medicii de familie vor distribui cardurile naţionale de sănătate doar persoanelor nedeplasabile, grav bolnave sau care locuiesc în localităţi izolate, potrivit proiectului de act normativ.

Vă amintim că normele de aplicare a legii cardului publicate anul trecut au stabilit că medicii de familie vor fi singurii responsabili să ia lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, să verifice cardul fiecărui pacient şi să distribuie cardurile pacienţilor din listă. Un volum de muncă uriaş, neplătit şi prestat în afară orelor de consultaţie.

Medicii s-au opus vehement şi au contestat prompt aceste prevederi legislative.
Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit Guvernului că medicul e furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.

Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului modificarea legislaţiei pentru ca sarcinile care ţin de verificarea şi distribuţia cardurilor către pacienţi să revină Caselor Judeţene de Asigurări.
ECONOMICA.NET a scris pe 23 iunie despre intenţia CNAS de a degreva medicii de familie de toată această muncă administrativă, obiectiv atins prin proiectul de OUG menţionat mai sus.

Te-ar mai putea interesa și
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii
Rectificare bugetară pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi ...
Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii, peste......
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Sondaj BNR – Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul 3
Băncile estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare pentru trimestrul III, atât în cazul împrumuturilor ...
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Rachete lansate din Liban asupra Israelului, care a ripostat cu focuri de artilerie
Două rachete lansate din Liban au lovit miercuri Israelul, iar armata israeliană a tras focuri de artilerie asupra teritoriului ...
Rabla 2021 – AFM: Aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris la „Rabla Clasic”. Circa 6.000 au aplicat la „Rabla Plus”
Rabla 2021 – AFM: Aproape 40.000 de persoane fizice s-au înscris la „Rabla Clasic”. Circa 6.000 au aplicat ...
Aproape 46.000 de persoane fizice s-au înscris, până în prezent, în programul "Rabla" din acest an, din care 5.995 au ...