Nuclearelectrica a declanşat selecţia investitorilor pentru reactoarele 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă

27 08. 2014
guvernul_a_aprobat_vanzarea_unor_pachete_de_actiuni_de_la_hidroelectrica_si_nuclearelectrica_19638000

Nuclearelectrica (SNN) informează că a iniţiat astăzi  procedura competitiva de selectare de investitori pentru realizarea proiectului “Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavoda”, în conformitate cu Strategia de continuare a Proiectului aprobată în Adunarea Generala Extraordinară a Acţionarilor SNN din data de 22 august 2014, se spune într-un raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în această dimineaţă.

Nuclearelectrica (SNN) informează că a iniţiat astăzi  procedura competitiva de selectare de investitori pentru realizarea proiectului “Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavoda”, în conformitate cu Strategia de continuare a Proiectului aprobată în Adunarea Generala Extraordinară a Acţionarilor SNN din data de 22 august 2014.

Procedura va consta în mai multe etape, „având în vedere gradul înalt de specializare tehnologică a Proiectului, cerinţele de bonitate / capabilitate financiară, experienţa operaţională şi comercială şi capabilitatea” necesare.
Prima etapă a procedurii de selectie constă în calificarea investitorilor interesaţi pe baza Documentaţiei de Calificare depuse, conform instrucţiunilor de pe site-ul SNN.

Ulterior, investitorii vor fi invitaţi „să depună Scrisori de Intenţie (însoţite de documentaţia de susţinere a intenţiei), acestea urmând a fi evaluate în vederea stabilirii Investitorului Selectat pentru desfăşurarea de negocieri în vederea înfiinţării Societăţii de Proiect, la care să fie transferată valoarea investiţiei SNN în Energonuclear S.A.”, se mai spune în raportul citat.

Raportul nu precizează criteriile de selecţie a investitorului cu care se vor purta negocierile finale.

Proiectul de construcţie a Unităţilor 3 şi 4 la Centrala nuclearelectrică din Cernavodă costă circa 6,5 miliarde de euro, iar autorităţile  speră să-l realizeze cu investitori chinezi, potrivit unei scrisori de intenţie semnate cu compania China General Nuclear Power Group (CGN).

Proiectul iniţial, iniţiat în 2007, presupunea ca bani să vină în compania de proiect, Energonuclear, de la acţionarii  Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Toţi investitorii menţionaţi s-au restras din proiectuliniţial, iar Nuclearelectrica a rămas unicul acţionar implicat.