Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară

Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securității energetice și a schimbărilor climatice.
Ion Dobreanu - lun, 20 mart. 2023, 21:19
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară

Obiectivul memorandumului de înțelegere este de a oferi ambelor părți un cadru propice pentru o potențială colaborare în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea programelor de energie nucleară în EAU și România, precum și în Europa Centrală și de Est.

Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât și de România ca fiind o resursă energetică curată esențială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic și a altor industrii grele, precum și pentru aplicații mai largi, inclusiv pentru producția de hidrogen curat și alte molecule curate, precum și pentru desalinizarea apei, se precizează în comunicatul transmis de cele două companii.

ENEC și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potențialele parteneriate în ceea ce privește suportul in operarea și mentenanta centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităților și dezvoltarea capitalului uman, precum și sinergiile în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D). Cele două părți vor face schimb de experiență în dezvoltarea cadrelor financiare și comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoștințe privind capacitățile de gestionare a proiectelor.

„Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea tintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleara. Pe măsură ce din ce în ce mai multe națiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluție dovedită pentru creșterea securității energetice interne și, în paralel, pentru decarbonizarea sectorului energetic, precum și a industriei grele prin generarea de căldură, abur și hidrogen curat, parteneriatele internaționale vor deveni și mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare. Națiunea noastră a beneficiat de investiții pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică și dezvoltarea durabilă.

Cu trei reactoare operaționale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, generăm energie electrică curată și abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în același timp o nouă generație de campioni ai schimbărilor climatice. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunitățile de creștere a flotei nucleare globale și pentru a asigura operațiuni fiabile și durabile, pe lângă schimbul de cunoștințe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) și alte tehnologii avansate”, a declarat Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general și director executiv al ENEC.

Un motor pentru dezvoltarea, securitatea energetică și stabilitatea națiunii, centrala Barakah generează mii de locuri de muncă de înaltă valoare și stimulează o valoare de milioane de dolari pentru companiile locale. Barakah oferă beneficii de mediu semnificative pentru națiune în prezent și pentru următorii 60 de ani și chiar mai departe, iar acest lucru va fi prezentat la COP28 din noiembrie 2023, care va avea loc în Dubai, EAU. Barakah previne deja milioane de tone de emisii de dioxid de carbon, principala cauză a schimbărilor climatice, în fiecare an.

„În ultimii ani, industria nucleară a dovedit că dezvoltarea, avansul tehnologic și implementarea la timp sunt o consecință directă a cooperării internaționale, a implicării la nivelul organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, a operatorilor și a entităților partenere. Industria nucleară este o resursă strategică în țările cu tradiție și expertiză sau în țările care consideră dezvoltarea capacităților nucleare ca fiind o soluție la diverse provocări legate de mediu sau de sistemul energetic. Operatorii cu experiență se confruntă cu aceleași provocări și văd aceleași oportunități și salutăm acest Memorandum de Înțelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experiență în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri și noi cadre de cooperare și dezvoltare vor avea un impact benefic direct asupra ambelor companii”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat:

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 12 miliarde de euro, inclusiv retehnologizarea Unității 1 de la Cernavoda, construirea Unităților 3 și 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum și proiecte de sprijin pentru operațiunile curente, cum ar fi instalația de detritiere.

Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) face parte din ADQ, unul dintre cele mai mari holdinguri din regiune, cu un portofoliu larg de companii mari care acoperă sectoare cheie ale economiei diversificate din Abu Dhabi. Înființată prin decret în decembrie 2009 de către șeicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, ENEC reprezintă toate aspectele programului de energie nucleară pașnică al Emiratelor Arabe Unite.

Centrala de energie nucleară Barakah, nava amiral a ENEC, generează energie electrică sigură, curată și fiabilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru Emiratele Arabe Unite, sprijinind creșterea economică și socială a națiunii și abordând problema schimbărilor climatice. Drept urmare, centrala Barakah este o centrală electrică durabilă pentru națiune, fiind vârful de lance al inițiativei strategice Net Zero până în 2050 a Emiratelor Arabe Unite, conducând cel mai mare efort de decarbonizare din EAU și din lumea arabă.
ENEC explorează alte oportunități prin intermediul foii sale de parcurs pentru cercetare și dezvoltare, inclusiv tehnologii nucleare avansate, cum ar fi tehnologia reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) și generarea de hidrogen curat, precum și în industrii conexe, cum ar fi explorarea spațială, agricultura și medicina.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...