Nuclearelectrica a încheiat un nou contract pentru achiziţia de uraniu cu canadienii de la Cameco

Nuclearelectrica (SNN) a încheiat un nou contract cu canadienii de la Cameco pentru achiziţia de uraniu, la un preţ echivalent cu 373,58 lei pe kilogram, nivel similar cu cel al pieţei, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 28 dec. 2016, 18:43
Nuclearelectrica a încheiat un nou contract pentru achiziţia de uraniu cu canadienii de la Cameco

SNN face aceste precizări în contextul în care Ministerul Energiei a anunţat, marţi, că a cerut Consiliului Concurenţei să verifice dacă preţul cerut de Cameco pentru uraniul furnizat către Nuclearelectrica este unul corect.

‘În ceea ce priveşte sesizarea Ministerului Energiei la Consiliul Concurenţei privind o posibilă poziţie dominantă a unor părţi terţe în piaţă, SNN consideră că ME are dreptul să solicite orice tip de analiză de preţ şi piaţă autorităţilor competenţe în domeniu. Astfel, autorităţile în materia concurenţei se pot pronunţa asupra aspectelor care privesc libera circulaţie a mărfurilor, politici de preţ concurenţiale sau de dumping, abuzuri de poziţie dominantă, ajutor de stat (direct sau indirect)’, se arată în comunicatul SNN.

Compania consideră că preţul ofertat de Cameco este unul de piaţă, aspect ce poate fi uşor verificat prin raportare la datele de preţ furnizate de Euratom Supply Agency (pe contracte pe termen lung şi spot), precum şi din alte surse care publică date legate de evoluţia preţului uraniului, îndeosebi pe pieţele spot.

Orice contract de achiziţie de uraniu este obligatoriu un contract tripartit, astfel toate contractele sunt semnate de SNN, ofertant (CNU şi/sau Cameco) şi ESA, tocmai pentru a asigura tranzacţii la preţuri de piaţă şi evitarea poziţiilor dominante de către o autoritate independentă, au mai explicat reprezentanţii Nuclearelectrica.

‘De asemenea, este un fapt cunoscut în piaţă că la nivel internaţional preţul uraniului a scăzut considerabil în ultima perioadă, aspect care influenţează strategiile de preţ ale producătorilor care se adaptează la condiţiile de piaţă. În acest context, având în vedere obligaţiile financiare ale CNU, este evident că societatea nu poate fi una competitivă la nivel internaţional, modul de calcul al preţului sau incluzând prejudiciul constatat în urma controlului Curţii de Conturi. Măsurile adoptate de SNN de la rezilierea de drept a contractului cu CNU au avut constant în vedere acordarea de drepturi legale CNU şi organizarea procedurilor interne de achiziţie de materie prima în aşa fel încât CNU să poată simultan să implementeze anumite măsuri de redresare şi dezvoltare şi să participe la procedurile organizate de SNN. Însă, progresul înregistrat de CNU la un an de la măsurile impuse de Curtea de Conturi este unul foarte lent, fără schimbări majore’, au mai spus oficialii Nuclearelectrica.

Potrivit acestora, dată fiind situaţia actuală a CNU, din punctul de vedere al exploatării, este dificil de estimat în ce măsură CNU ar putea asigura un contract pe o durată lungă de patru ani, de exemplu, motiv pentru care SNN a luat în mod conservativ decizia de a încheia contracte pe perioada scurtă în aşa fel încât şi CNU, ca urmare a procesului de redresare operaţională şi financiară, să aibă şanse reale într-o astfel de competiţie, din perspectiva preţului.

De asemenea, pentru a reduce riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor, SNN a iniţiat în anul 2016 două proceduri internaţionale de calificare de noi furnizori de pulbere de uraniu, conform practicilor din industria nucleară. Aceste proceduri nu au rezultat în noi calificări de furnizori, deşi a existat interes, în principal din considerente legate de specificaţiile tehnice de produs solicitate.

‘Având în vedere factorii enumeraţi mai sus, SNN speră că ME (Ministerul Energiei – n.r.) a analizat cu atenţie impactul potenţial al acestei sesizări asupra gestionării riscului de continuitate în achiziţie de materie prima şi operare întrucât Cameco poate decide în acest context să nu mai participe la procedurile organizate de SNN având în vedere durata scurtă şi cantitatea foarte redusă de materie prima livrată, punând astfel SNN în imposibilitatea de gestionare a acestui risc pe fondul problemelor şi lipsei de redresare ale CNU şi necalificării de noi furnizori’, se mai arată în comunicat.

Cronologic, ulterior rezilierii de drept a contractului de furnizare de materie prima sub formă de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către CNU în anul 2015, SNN, pentru a-şi procura materia prima necesară continuităţii operării Fabricii de Combustibil Nuclear şi centralei de la Cernavodă, implicit asigurării producţiei în piaţă, a organizat două proceduri competitive între cei doi furnizori calificaţi ai săi: CNU şi Cameco Inc. SUA (cu facilitate de producţie în Canada) – companie calificată de SNN încă din anul 2008 tocmai pentru a gestiona riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor sau faţă de o insuficientă în materia prima necesară, aşa cum se întâmplă în prezent).

Oficialii SNN mai spun că, pentru a da posibilitatea CNU de a participa în cadrul unei proceduri ce ar fi prevăzut încheierea unui contract pe termen lung (4 ani), având în vedere afirmaţiile Ministerului Energiei privind implementarea măsurilor de redresare a CNU, companie aflată integral în subordinea ME, şi importanţa menţinerii unui ciclu integrat cât mai complet, SNN a decis să încheie contracte de durata scurtă. Astfel, de la momentul refuzului CNU de a livra SNN materie prima conform contractului, SNN a organizat 3 proceduri de achiziţie a pulberii de UO2.

Până în prezent SNN, pe baza criteriului specific achiziţiilor publice în cazul achiziţiei unor mărfuri, în vederea respectării principiului eficienţei utilizării fondurilor publice, respectiv preţul cel mai mic, a încheiat deja două contracte cu o durata de 6 luni, pentru o cantitate de 120 tone de UO2 fiecare, contracte ce au asigurat necesarul de uraniu pentru anul 2016 şi îl vor asigura pentru primele luni din 2017.

‘Pentru asigurarea materiei prime concomitent cu posibilitatea atingerii de către CNU a capacităţii competitive din piaţă internaţională, SNN a iniţiat în luna decembrie 2016 o nouă procedura de achiziţie de scurtă durata la care au fost invitaţi să depună oferte cei doi furnizori calificaţi, procedura finalizată cu atribuirea unui nou contract către Cameco, oferta Cameco având preţul cel mai mic în mod substanţial. Noul contract va intră în vigoare în ianuarie 2017, după semnarea acestuia şi de către Euratom Supply Agency (ESA), având în vedere că în Uniunea Europeană contractele de vânzare-cumpărare uraniu sunt tripartite (semnate de vânzător, cumpărător şi ESA). Acest al treilea contract va avea tot o durată de 6 luni şi aceeaşi cantitate de 120 tone UO2 ce urmează a fi livrată. Preţul de achiziţie a materiei prime din acest contract, echivalentul în lei, este de 373,58 lei kg/U în UO2’, se mai precizează în comunicat.

SNN a analizat eventuale măsuri strategice şi cu impact pe termen mediu şi lung de gestionare a acestei situaţii, ţinând cont de toţi factorii interni şi externi şi de progresul lent de redresare a CNU, şi a iniţiat deja demersuri către autorităţile responsabile şi competente fie pentru identificarea unor posibilităţi concrete de colaborare cu CNU (de ex: contract de procesare cu CNU – achiziţia de octoxid de uraniu (U3O8) s-ar putea realiza de către SNN din piaţă, iar prelucrarea acestuia în dioxid de uraniu (UO2) s-ar putea contracta de SNN către CNU), fie pentru dezvoltarea de noi capacităţi de prelucrare şi rafinare şi/sau modernizare a unor capacităţi existente de prelucrare şi rafinare din România.

‘Astfel, SNN s-ar putea asigura în privinţa disponibilităţii pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu (UO2) conform specificaţiilor tehnice necesare pentru fabricaţia fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU 6, cu atenuarea riscurilor de dependenţă faţă de un furnizor, simultan cu menţinerea strategică a unor relaţii de afaceri cu CNU în beneficiul ambelor părţi. SNN încă aşteaptă un punct de vedere la măsurile propuse ME, dar care probabil în contextul actual ar putea fi abordat de viitorul guvern’, au mai spus reprezentanţii SNN.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...