Nuclearelectrica, contract de 240 mil. euro pentru retubarea unității 1 de la Cernavodă

SN Nuclearelectrica S.A. (SNN) și Canadian Nuclear Partners S.A. (CNPSA) au semnat un Acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea și implementarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă, potrivit unui comunicat de presă al companiei românești.
Mihai Nicuţ - mar, 11 iun. 2024, 18:03
Nuclearelectrica, contract de 240 mil. euro pentru retubarea unității 1 de la Cernavodă

Acest acord-cadru, semnat astăzi, are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) și reprezintă un pas esențial în finalizarea retehnologizarii Unității 1 de la CNE Cernavoda în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite, arată compania.

În cadrul acordului, CNPSA, o filială a Laurentis Energy Partners (Laurentis), va sprijini SNN prin

furnizarea de:

– Servicii de management de proiect;

– Asistență tehnică;

– Servicii de consultanță;

– Formare profesională specifică retehnologizarii centralei CANDU și

– Organizarea și coordonarea punerii în funcțiune a Unității 1, până la revenirea acesteia la

exploatarea comercială.

Acordul-cadru se bazează pe un acord anterior semnat între SNN și Laurentis, prin intermediul CNPSA, în 2021, pentru a dezvolta un program de conservare a sistemelor de apă din reactor în timpul retehnologizarii.

Ministrii Ontario, Todd Smith si Stephen Lecce, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, împreună cu reprezentanți ai CNPSA, SNN, Laurențis și Ontario Power Generation, au fost prezenți la ceremonia de semnare din 11 iunie de la București.

„Lumea privește cum Ontario continuă să livreze proiecte de retehnologizare a instalațiilor nucleare CANDU în valoare de mai multe miliarde de dolari, la timp și în limitele bugetului”, a declarat ministrul Ontario, Todd Smith. „Suntem pregătiți să ne sprijinim aliații, valorificând toată această experiență și expertiză pentru a sprijini retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, astfel încât aceasta să poată continua să furnizeze energie fiabilă și curată pentru generațiile viitoare și să asigure în continuare securitatea energetică.”

„Având în vedere volatilitatea geopolitică tot mai mare, este clar că țările din întreaga lume caută parteneri energetici democratici și stabili care să ofere energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile – iar Ontario răspunde încă o dată acestui apel”, a declarat ministrul Energiei și Electrificării din Ontario, Stephen Lecce. „Suntem mândri să ne asociem cu România pentru a livra această retehnologizare majoră care va sprijini securitatea energetică în Europa, creând în același timp noi oportunități economice pentru lucrătorii din ambele țări.”

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu CNPSA pentru a avansa retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare Cernavoda. Managementul de proiect extrem de profesionist și robust, cu

experiență combinată canadiană și română, va permite României să beneficieze de energie curată, sigură și fiabilă pentru încă 30 de ani după 2029″, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica. „România și Canada colaborează de mai bine de 50 de ani în industria nucleară și continuă să o facă prin promovarea unor proiecte strategice pentru a promova securitatea energetică, decarbonizarea și dezvoltarea economică.”

„Suntem mândri să colaborăm cu SNN pentru a furniza serviciile PMO de vârf necesare pentru a realiza cu succes acest proiect de mare anvergură, care va asigura o sursă de energie electrică curată, fiabilă și accesibilă pe termen lung pentru populația și industriile din România”, a declarat Jason Van Wart, CEO al CNPSA. „Suntem încântați să ne valorificăm experiența noastră de zeci de ani cu tehnologia CANDU de producție canadiană pentru a contribui la realizarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 la timp și în conformitate cu bugetul și pentru a demonstra modul în care experții canadieni în domeniul nuclear pot sprijini proiectele de energie curată din alte părți ale lumii”.

Retubarea unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, pusă în funcțiune în 1996, este un proiect de circa două miliarde de euro, potrivit ultimelor evaluări. Reactorul nuclear va fi oprit în perioada decembrie 2026 – octombrie 2029, pentru efectuarea lucrărilor de retubare, urmând ca el să funcționeze apoi încă 20 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și taxele locale
Locuitorii din Brașov și din alte șase localități își vor putea plăti la ghișeele Poștei Române impozitele și ...
Cetăţenii din municipiul Braşov, dar şi cei din Săcele, Tărlungeni, Cristian, Sânpetru, Hărman şi Ghimbav, pot achita la oficiile poştale din aceste localităţi taxele şi impozitele......
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
„CFR”-ul kazah vrea să-și extindă operațiunile pe ruta Constanța – Budapesta
Compania kazahă de căi ferate Kazahstan Temir Zholy (KTZ) a purtat negocieri cu CFR Marfă din România la Astana, transmite ...
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele UE vor asigura până la 60% din finanțarea de 50 de miliarde de dolari promisă de G7 Ucrainei
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din ...
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director adjunct va înceta pe 31 august
Mirela Medelean, director general adjunct în BRD, părăsește începând de astăzi compania. Mandatul unui alt director ...
BRD – Groupe Societe Generale a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că doi dintre directorii ...