Nuclearelectrica – Explozie a energiei vândute în piaţa spot, în primul semestru, la preţuri chiar sub cel reglementat. Profitul a scăzut cu 2%

Nuclearelectrica a vândut mai mult de o treime din producția de energie electrică aferentă primului trimestru în piața spot, de peste trei ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2019, la prețuri mai mici, sub cel reglementat, în medie. Situația a fost compensată de prețul mai mare la care a vândut energie prin contractele la termen, astfel că profitul net a scăzut cu doar 2%.
Mihai Nicuţ - mie, 13 mai 2020, 07:28
Nuclearelectrica - Explozie a energiei vândute în piaţa spot, în primul semestru, la preţuri chiar sub cel reglementat. Profitul a scăzut cu 2%

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a obținut în primul trimestru al anului un profit net de 215 milioane de lei, în scădere cu 1,9% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor financiare publicate de companie.

Producția brută de energie electrica a celor doua unități operationale ale CNE Cernavodă a fost de 3,09 TWh.  în trimestrul I 2020. În trimestrului I 2020 cele două unități au functionat continuu, factorul mediu de utilizare fiind de 90,8% pentru Unitatea 1 și de 94,2% pentru Unitatea 2.

Veniturile realizate pe piața de energie electrica aferente livrărilor de energie electrica din trimestrul I 2020 sunt de 626, 4 milioane de lei, mai mici cu circa 3% față de veniturile bugetate pentru trimestrul I 2020 si respectiv mai mici cu aproape 6% față de cifra din aceeași perioada a anului anterior.

Compania a vândut energie atât pe piața reglementată, ca urmare a obligațiilor ANRE, cât și pe piețele concurențiale. Pe piața reglementată a vândut circa 701 GWh la prețul reglementat de 188 de lei/MWh, adică circa un sfert (24,6%) din producție.

Restul, adică 75% a fost vândut pe piețele concurențiale, cele cu livrare la termen și pe piața spot.  Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitatile de energie electrica vandute (fara piata reglementată și Piața de Echilibrare), rezultat in trimestrul I 2020, este de 229,62 lei/MWh. Puțin mai mic decât media pieței.

“Prin comparatie, prețul mediu ponderat al tuturor tranzacțiilor încheiate pe piețele în care SNN a activat cu predilecție in trimestrul I 2020 (PCCB – LE, PCCB – NC, si PZU), calculat in baza valorilor publicate de OPCOM in rapoartele de piață lunare, este de 233,91 lei/MWh”, arată compania în comunicat.

Interesant este că a explodat volumul energiei vândute în piața spot (PZU), la prețuri în scădere.

“Pe piața spot (PZU), ]n trimestrul I 2020 s-a vândut o cantitate de energie electrică reprezentând 35,4% din volumul total de vânzări, față de o cota procentuala de 9,7% înregistrata în aceeași perioadă a anului 2019. Prețul mediu de vanzare a energiei pe piata spot (PZU) realizat de SNN in trimestrul I 2020 a fost de 184,14 lei/MWh (cu Tg inclus), fata de 253,26 lei/MWh (cu Tg inclus) inregistrat in aceeași perioada a anului 2019”, atată compania.

Pe piețele de contracte bilaterale, cantitățile vândute au reprezentat 39.7% din total, în primul trimestru din 2020. Prețul mediu de vânzare pe contractele bilaterale în această perioadă a fost de 270,13 lei/MWh (cu Tg inclus), inregistrând o creștere de 12% față de prețul mediu inregistrat in aceeasi perioada a anului 2019.

 

Te-ar mai putea interesa și
Germania a înregistrat 42 de cazuri de tromboze rare, majoritatea la persoane care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca
Germania a înregistrat 42 de cazuri de tromboze rare, majoritatea la persoane care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca
În Germania au fost raportate până în prezent 42 de cazuri de cheaguri de sânge rare, majoritatea după vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca, a anunţat vineri seara Institutul......
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
GCS: 4.310 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. România a trecut de pragul de 1 milion de îmbolnăviri
Un număr de 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Autoritățile americane nu au stabilit o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și formarea de cheaguri de sânge
Agenţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură ...
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume
România se află pe locul 66 în lume și pe locul al patrulea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin ...