1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

De ce a încheiat Nuclearelectrica înţelegerea cu americanii pentru minireactoarele nucleare şi ce urmează. Explicaţiile directorului general

După anunţul referitor la încheierea de către Nuclearelectrica a unui memorandum de înţelege cu firma americană NuScale Power în vederea evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România, au apărut voci care au spus că România ar dori să îmbrăţişeze o tehnologie care este încă în teste.

20 mar, 2019 | ECONOMICA.net

După apariţia ştirii, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, o voce autorizată în domeniul energiei, a criticat demersul, spunând că România nu ar trebui să ia momentan în calcul o astfel de tehnologie, care este încă la nivel de teste.

Iată ce a scris Nicolescu pe pagina sa de facebook:

“Am sustinut si voi sustine mereu cooperarea romano-americana in domeniul energetic. Aceasta cooperare poate da multa substanta parteneriatului nostru strategic.

Cred ca prezenta si preocuparea companiilor romanesti pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltari tehnologice trebuie incurajata si salutata atunci cand exista, mai ales cu entitati din tari partenere. Perspectivele si viitorul sectorului nuclear sunt importante.

Nu voi sustine insa niciodata ca in tara noastra sa se instaleze tehnologii nucleare ce se afla inca in faza de testare/dezvoltare, in cazul in care se va pune vreodata o astfel de problema. Cred ca dupa ce se construiesc cateva reactoare de acest fel in tara producatoare/tari OECD si functioneaza o perioada, putem lua in calcul solutia.

Pana atunci, daca vrem sa intarim parteneriatul strategic cu SUA, ar trebui sa ne propunem sa reluam investiile amanate la Marea Neagra si sa respectam statul de drept”.

Ce spune directorul Nuclearelectrica

Am solicitat directorului Nuclearelectrica o poziţie referitoare la această chestiune, iar Cosmin Ghiţă spune că memorandumul nu implică în niciun fel instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în faza de testare chiar şi în Statele Unite, dar, în contextul în care lumea manifestă un interes pentru tehnologiile nucleare inovatoare ale viitorului, este normal ca şi Nuclearelectrica să beneficieze de know-how, pentru viitor.

Iată integral, răspunsul lui Cosmin Ghiţă la solicitarea noastră.

“Scopul Memorandumului de Înţelegere încheiat u NuScale este unul neangajant, acela de a realiza un schimb de informaţii privind dezvoltarea reactoarelor mici modulare (SMR), o tehnologie nucleară inovatoare.

Astfel, prin acordul semnat de cele doua companii, Nuclearelectrica va putea evalua tehnologia SMR dezvoltată de NuScale din punct de vedere al: studiilor de inginerie şi proiectare, echipamentelor avansate pentru radioprotecţie, digitalizării sau mentenanţei, noilor soluţii de proiectare şi construcţie, opţiunilor pentru ciclul combustibilului, metodologiilor şi codurilor noi în proiectare şi licenţiere, elementelor specifice de inginerie, procurare şi construcţie. Practic, SNN, prin acest acord, va beneficia de know-how în dezvoltarea unei noi tehnologii nucleare.

Acest MoU nu implică în niciun fel instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în faza de testare, cu atât mai mult cu cât în comunicat se specifică în mod clar că tehnologia SMR este în curs de obţinere a certificării de către Comisia Nucleara de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Din punct de vedere al legislaţiei, normelor şi standardelor industriei nucleare este practic imposibilă instalarea unei tehnologii aflată în faza de testare în scop comercial.

Încheierea acestui Memorandum de Inţelegere este o practică absolut normală la nivel internaţional în industria nucleară, iar în cazul concret al dezvoltării unei tehnologii nucleare inovatoare, reprezintă o abordare pro-activă, acordata la tendinţele internaţionale din industria nucleară, asigurând accesul la noi date tehnice, de operare si licenţiere în vederea obţinerii unui avantaj tehnologic competitiv pentru România pe termen lung.

Există un inteteres internaţional pentru dezvoltarea tehnologiilor nucleare inovatoare după orizontul anilor 2030. MoU-uri similare cu NuScale au fost încheiate de companii de top din industria nucleară, Ontario Power Generation şi Bruce Power în ultima parte a anului 2018. Aceasta este industria nucleară: te preocupă în prezent ce s-ar putea întampla pe termen foarte lung. Altfel, cum să te dezvolţi, cum să te adaptezi, cum să inovezi?

SNN a mai incheiat MoU-uri similare, cum este cel cu CESINA, in cadrul proiectului ALFRED. Este o practică în industria nucleara şi atât timp cât această practică este un adjuvant în dezvoltare, nu poate fi decât benefică.

De asemenea, încheierea acestui MoU nu are niciun fel de legatură cauzală, directă sau indirectă cu Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, proiect aflat în fază de dezvoltare în conformitate cu Strategia revizuită aprobata de acţionari.

Semnarea acordului cu NuScale reprezintă prin excelenţă o abordare pro-activă, neangajantă, specifică industriei nucleare cu un posibil rezultat pe termen foarte lung, o aliniere a unui operator din România la un trend internaţional“.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO