Nuclearelectrica – Profitul net a crescut cu 9%, la 234 mil. lei, în primul trimestru

Societatea Naţională Nuclearelectrica a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 234,465 milioane lei, în creştere cu 9% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - vin, 14 mai 2021, 11:02
Nuclearelectrica - Profitul net a crescut cu 9%, la 234 mil. lei, în primul trimestru

Veniturile din vânzarea energiei electrice au fost în primele trei luni ale acestui an de 683,544 milioane lei, cu 9,3% mai mari faţă de cele din aceeaşi perioadă din 2020. Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de peste 2,885 milioane MWh, scrie Agerpres.

Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din trimestrul I au fost de 683,746 milioane lei (din care 43.857 lei reprezintă venituri redistribuite rezultate din echilibrarea sistemului), mai mari cu 0,8% faţă de veniturile bugetate pentru această perioadă şi cu 9,1% peste cele din trimestrul I 2020.

Cantităţile de energie electrică vândute pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale au reprezentat în primele trei luni din 2021 o cotă de 81,45% din volumul total al energiei electrice vândute, faţă de 39,7% în T1 2020. Preţul mediu de vânzare pe contractele bilaterale a fost de 247,50 lei/MWh, înregistrând o scădere de 8,4%
faţă de preţul mediu înregistrat în trimestrul I 2020, de 270,13 lei/MWh.

Pe piaţa spot (PZU şi PI), s-a vândut o cantitate de energie electrică reprezentând 18,26% din volumul total de vânzări, faţă de 35,4% în trimestrul I 2020. Preţul mediu de vânzare a energiei pe piaţa spot realizat de SNN a fost de 257,05 lei/MWh (184,14 lei/MWh în T1 2020).

Pentru 2021, Nuclearelectrica are un program de investiţii al SNN 433,86 milioane lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung), din care, până la 31 martie a realizat 39,03 milioane lei, respectiv 9%.

Societatea Naţională Nuclearelectrica este singurul producător de energie nucleară din Romania şi de combustibil aferent tehnologiei utilizate, CANDU 6, compania fiind înfiinţată în 1998.

În octombrie 2013, SNN a listat pe Bursa de Valori Bucureşti un pachet de 25.368.236 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social al SNN. Acţiunile companiei au fost admise la tranzacţionare la categoria I a BVB în data de 4 noiembrie 2013. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin ministrul Energiei, cu 82,4981 % din acţiuni.

Compania are sediul la Bucuresti şi deţine două sucursale: Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, care operează Unităţile 1 şi 2 şi care produce electricitate şi furnizează energie termică şi Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti, producător calificat de combustibil nuclear CANDU 6, care acoperă în întregime necesităţile de operare ale Unităţilor 1 şi 2.

Cu cele două unităţi în operare, SNN acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...