Nuclearelectrica va fi inclusă în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI România din 1 iunie 2023

SN Nuclearelectrica SA va fi inclusă în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI România, începând cu 1 iunie 2023, acest lucru confirmând performanţele companiei.
AGERPRES - joi, 01 iun. 2023, 09:31
Nuclearelectrica va fi inclusă în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI România din 1 iunie 2023

„Includerea în indicii MSCI Frontier Markets şi MSCI Romania reprezintă un rezultat al performanţelor companiei, al valorii proiectelor strategice şi al eforturilor SNN de creştere şi poziţionare pe piaţa de capital, al eforturilor de creştere a lichidităţii acţiunilor SNN care au contribuit, implicit, la creşterea valorii pentru acţionarii SNN şi potenţiali investitori”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, scrie Agerpres.

Nuclearelectrica a fost anterior inclusă, în data de 19 august 2022, la categoria large cap a FTSE Russell, fiind una dintre cele două companii româneşti incluse iniţial in indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell în anul 2020.

„Ne asumăm statutul de companie publică care implică o serie de responsabilităţi şi eforturi aferente actului managerial şi ne direcţionăm acţiunile pentru a oferi investitorilor predictibilitate, stabilitate, transparenţă şi viziune pe termen mediu şi lung. Operăm de peste 26 de ani la cele mai înalte standarde internaţionale, derulăm trei proiecte majore de investiţii strategice cu impact semnificativ în asigurarea securităţii energetice şi atingerii ţintelor de decarbonare ale României. În aceeaşi măsură, ne dorim să oferim încredere şi beneficii asociate investitorilor noştri. Ne bucurăm că Nuclearelectrica este apreciată şi recunoscută ca o companie strategică, având un rol esenţial pe termen lung în noua paradigmă energetică”, a mai spus Cosmin Ghiţă.

La nivel global, conform datelor publicate în analiza McKinsey publicate în ianuarie 2022, 275 trilioane de dolari, sau aproximativ 9,2 trilioane/an reprezintă fonduri necesare activelor fizice în perioada de tranziţie, până la nivelul anului 2050. Fără investiţii în industria nucleară, costul tranziţiei către o economie sustenabilă creşte cu 1,6 trilioane de dolari, conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Concluziile raportului Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbările Climatice (IPCC)/ONU arată ca energia nucleară este esenţială pentru a menţine încălzirea globală sub 1,50 grade Celsius, iar Studiul MIT (Massachusetts Institute of Technology) demonstrează că ţintele de decarbonare nu pot fi atinse fără energie nucleară.

Potrivit sursei citate, toate proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica, Retehnologizarea Unităţii 1, Proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi Proiectul Reactoarelor Modulare Mici sunt investiţii verzi şi vizează securitatea energetică a României şi atingerea ţintelor de decarbonare, protecţia consumatorului, precum şi creşterea valorii pentru acţionarii SNN şi potenţiali investitori. Capacităţile de producţie pe bază de energie nucleară nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24/7, nu sunt dependente de factorul climatic şi au costuri de producţie competitive. Proiectele de investiţii ale SNN sunt complementare, iar reactoarele modulare mici sunt complementare şi cu sursele regenerabile.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţionarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), tot de la 1 iunie, alături de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), vor fi incluse şi cele ale One United Properties (ONE), în indicii MSCI Frontier IMI, cele două companii crescând, astfel, prezenţa României în aceşti indici la 11 companii, alături de Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Electrica, Medlife, OMV Petrom, Romgaz, Teraplast, Transelectrica şi Transgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...