Nuclearelectrica valorează de cinci ori mai puţin decât unul din reactoarele sale

Nuclearelectrica valorează de circa 5 ori mai puţin decât costul unuia dintre reactoarele sale, potrivit celui dintâi preţ de piaţă al acţiunilor Nuclearelectrica (SNN), obţinut în oferta de vânzare iniţială a pachetului pus la bătaie de Guvern. Pe de altă parte, pachetul de acţiuni deţinut  Fondul Proprietatea (FP) la SNN valorează doar 47% din evaluările indepdendente la care este inclus în portofoliul oficial al FP.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 sept. 2013, 13:40
Nuclearelectrica valorează de cinci ori mai puţin decât unul din reactoarele sale

Chiar şi după ce va primi şi titlurile subscrise în oferta de publică abia încheiată, de vânzare a acţiunilor Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea îşi vede diminuată valoarea pachetului deţinut la companie la puţin peste 310 milioane de lei, potrivit preţului de 11,2 lei / acţiune SNN la care a fost adjudecată oferta publică iniţială de vânzare recent încheiată.

Pachetul de 9,72% deţinut de FP la SNN a fost evaluat, înaintea ofertei,  la 648 milioane de lei şi înscris ca atare  în portofoliul Fondului, ca şi în cel mai recent raport al administratorului fondului, Franklin Templeton. Evaluatorii independenţi ai particpaţiilor importante ale FP sunt KPMG Advisory SRL şi Ernst & Young Services SRL.

De altfel, oficialii FP au şi spus, la un moment dat că nu se vor folosi de drepturile de preferinţă rezervate ca acţionar şi nu va subscrie la ofertă, dacă aceasta nu va oferi un discount de 50%. Fondului i-au fost rezervate circa 273.000 de acţiuni, care a avut dreptul să le cumpere, pentru a-şi conserva mărimea pachetului deţinut.

Valoarea Nuclearelectrica

La preţul ofertei publice, valoarea Nuclearelectrica este de 2,844 miliarde de lei (peste 636 mil. euro la cel mai recent curs BNR).

Costul integral al realizării unuia dintre reactoarele nucleare care urmează să mai fie făcute la Cernavodă depăşeşte 3 miliarde de euro.

Prin urmare, prima evaluare de piaţă obţinută de Nuclearelectrica este de aproape 5 ori mai mică decât unul dintre reactoarele sale, la valoare integrală de investiţie.

Valoarea de piaţă Nuclearelectrica va fi confirmată după primul an de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), investitorii în cadrul ofertei încercând să obţină preţriui mai mari decât cel la care au cumpărat.

„Apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor SNN în primele şedinţe de tranzacţionare”, se spune într-un raport al Tradeville, care a stabilit un preţ ţintă de doar 12,17 lei  / acţiune SNN, ceeea ce înseamnă un potenţial de creştere de 8,6% în perspectiva următoarelor 12 luni.

Argumente

Acţiunile SNN sunt atractive, pentru că va vinde electricitatea la preţuri tot mai mari, profitând de liberalizarea graduală a pieţei energiei.

Pe de altă parte, în general, investitorii sunt prudenţi cu ofertele din domeniul nuclear. Companiile nucleare sunt vulnerabile la aşa zisul risc de reglementare, mai ales privind siguranţa exploatării şi mediul, reglementări noi care pot creşte cheltuielile, deci reduce profitul, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

 

Te-ar mai putea interesa și
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Scandalul City Insurance – Guvernul a aprobat OUG de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance. ...
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect de OUG
Racordarea gratuită la reţelele de gaze și energie electrică nu va fi disponibilă pentru toată populaţia – Proiect ...
Racordarea la rețelele de gaze și energie electrică va fi gratuită doar pentru consumatorii casnici și în anumite limite, ...
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători de cereale din nord-vestul țării
Tranzacție pe piața cerealelor. Familia Moldovan din Satu Mare intră în acționariatul unuia dintre cei mai mari producători ...
Familia Moldovan din Satu Mare, implicată în afaceri cu îngrășăminte chimice și tradingul de cereale, a intrat în ...
130 de morţi, peste 7.000 de cazuri noi, 1.044 în Bucureşti, în ultimele 24 de ore. Peste o mie de persoane la terapie intensivă – Coronavirus miercuri, 22.09.2021
130 de morţi, peste 7.000 de cazuri noi, 1.044 în Bucureşti, în ultimele 24 de ore. Peste o mie de persoane la terapie ...
Criza Coronavirus 22.09.2021 - Peste 7.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, 1.044 în Bucureşti. 130 de morţi în ...