Nuclearelectrica vorbește despre avantajele reactoarelor mici modulare (SMR) americane, pe care ar vrea să le pună în România

În contextul misiunii NASA pe planeta Marte - roverul Perseverence folosește energia nucleară drept sursă - oficialii Nuclearelectrica au postat pe pagina oficială de facebook a companiei un mesaj în care vorbesc despre SMR și avantajele acestei tehnologii. Compania, care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, este interesată de amplasarea SMR în România, după ce a încheiat un memorandum cu firma americană care le produce.
Mihai Nicuţ - Dum, 21 feb. 2021, 11:50
Nuclearelectrica vorbește despre avantajele reactoarelor mici modulare (SMR) americane, pe care ar vrea să le pună în România

Iată mesajul companiei, integral:

“Misiunea spaţială pe Marte este despre viitor în aceeaşi măsură în care este despre trecut.

Reactoarele modulare mici (SMR) nu sunt o noutate. Proiectate şi testate în anii ‘50 în Statele Unite ale Americii, SMR-urile sunt utilizate de mai mult de 60 de ani pe submarine, nave comerciale, spărgătoare de gheaţă, dar şi în cercetare şi producerea de izotopi în scop medical. Scopul iniţial a fost necesitatea de a  asigura energie în zone îndepărtate, de a dezvolta reactoare care să fie integral portabile şi mobile, transportabile în camioane. De exemplu, unul dintre primele reactoare mici, PM1, cu o putere de 1MWe, a alimentat continuu o staţie radar pe vârful unui munte în Sundance, Wyoming timp de 6 ani, până în 1968.

În prezent, SMR-urile reprezintă răspunsul industriei nucleare la nevoile punctuale ale consumatorilor şi la evoluţiile pieţei de producere a energiei, capitalizând experienţa acumulată în operarea celor peste 440 de unităţi în operare în lume. Tehnologia reactoarelor nucleare mici şi modulare este gândită pentru a răspunde în viitor ţintelor de decarbonizare, însă adaugând, pe lângă flota existenta de reactoare mari, nişte trasături noi care fac tehnologia SMR mult mai versatilă, mult mai uşor de amplasat, cu acces mai facil în zone variate.

Modularitatea: SMR-urile permit fabricarea componentelor majore sşi transportul acestora pe amplasament fără complexitatea aferentă asamblarii componentelor pentru reactoarele mari;

Flexibilitate: SMR-urile pot fi utilizate în reţele mai mici, pieţe energetice mai mici, zone izolate, pot fi adaptate diferitelor zone industriale;

Beneficii colaterale: producţie de hidrogen curat, combustibil sintetic pentru sistemul de transport, încălzire termică.

În ianuarie 2021, Presedinţia SUA a emis Ordinul 13972 pentru promovarea reactoarelor nucleare mici, obiectivele fiind dezvoltarea programului nuclear, apărare naţională şi explorare spaţială. Pentru că tehnologia reactoarelor modulare mici este una dintre cele mai versatile pe termen lung, cu o serie largă de aplicaţii. De la submarine, exploatare comercială şi până pe Marte, energia nucleara este sinonimă cu stiinţa şi dezvoltarea”.

De ce vorbește Nuclearelectrica despre o tehnologie care nu există încă în România

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat în martie 2019 că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu firma americană NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei SMR ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.

NuScale dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare.

Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabila să genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusă ca dimensiune și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale presupune ca o centrala nucleara să poate acomoda până la 12 astfel de module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o capacitate de ordinul gigawaților. SMR mai au și un alt avantaj, anume al amplasamentului, ele putând fi puse și în locuri unde nu poate funcționa o centrală nucleară clasică de mare capacitate.

Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul final pentru proiectul SMR al NuScale la finalul lunii august a anului trecut. “Aceasta este o etapa importanta nu doar pentru NuScale, ci și pentru întregul sector nuclear din SUA și alte tehnologii nucleare avansate care vor urma”, a declarat cu acea ocazie John Hopkins, Președinte și CEO NuScale.

Cei de la NuScale au declarat că „vor continua sa mentina acest avânt puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectare standard centrală, planificarea activitatilor de livrare și planuri de pornire și punere în funcțiune”.

Nuclearelectrica studiază posilibilitatea amplasării SMR în România

Agentia SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) si Nuclearelectrica SA au anunțat, în ianuarie, acordarea de catre USTDA a unui grant nerambursabil în valoare de 1,27 milioane de dolari pentru finanțarea costului serviciilor de asigurare a asistenței tehnice aferente identificării și realizării unei evaluări preliminare a unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.

Informația a fost transmisă de Nuclearelectrica într-un comunicat de presă, luna trecută

„USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generație în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie ” a spus Todd Abrajano, COO al USTDA si directorul agentiei. „Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta”, a spus oficialul american în comunicat.

Grant-ul oferit de USTDA va fi utilizat pentru a finanța costurile de asistență tehnică pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici și modulare (“SMR”) și elaborarea unei foi de parcurs pentru licențierea acestora.

“SUA si Romania sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici și modulare ar putea fi benefică pentru asigurarea de noi capacități energetice fără emisii de carbon și surse de producție de hidrogen, după anul 2035. Așadar, interesul SNN este de a  iniția în timp util identificarea și evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA”, arată Nuclearelectrica

“Pe langa dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 și 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesați de caracteristici precum flexiblitate, modularitate și eficiență ridicată, care ar putea sa ofere avantaje atât pentru sistemul energetic cât și pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de USTDA ne va permite evaluarea de amplasamente și tehnologie având o asistență tehnica adecvată și să inițiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior ” a declarat în comunicat Cosmin Ghita, director general al SNN.

România și Statele Unite ale Americii au parafat un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce privește domenii de importanță pentru România, cum ar fi proiectul Unităților 3 și 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unității 1, precum și cooperare pe diverse paliere în domeniul  nuclear civil din România. România ar putea primi o finanțare de 7 miliarde de dolari de la Eximbank USA pentru finanțarea programului nuclear, care ar urma să se desfășoare cu firme din SUA, Franța și Canada.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia vrea să extragă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale din Marea Neagră în 2027
Turcia vrea să extragă 15 miliarde metri cubi de gaze naturale din Marea Neagră în 2027
Zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră ar urma să asigure aproximativ o treime din necesarul intern al Turciei în 2027, când producţia de gaze la această descoperire......
Rezultatul net al companiilor nefinanciare din România a depăşit pragul de 100 de miliarde lei în 2020
Rezultatul net al companiilor nefinanciare din România a depăşit pragul de 100 de miliarde lei în 2020
Numărul de companii, rezultatul net şi capitalurile proprii au atins un maxim istoric în anul pandemiei, în timp ce afacerile ...
Goldman Sachs se aşteaptă ca până la finalul lui 2021 cotaţia barilului de ţiţei să ajungă la 90 de dolari
Goldman Sachs se aşteaptă ca până la finalul lui 2021 cotaţia barilului de ţiţei să ajungă la 90 de dolari
Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la ...
Cîţu: Ţinta în privinţa paturilor ATI pentru bolnavii de COVID este să ajungem la 2.000
Cîţu: Ţinta în privinţa paturilor ATI pentru bolnavii de COVID este să ajungem la 2.000
Premierul Florin Cîţu a declarat luni că autorităţile au în vedere creşterea numărului de paturi ATI la 2.000, dând ...