Numărul companiilor înfiinţate în sectorul energiei şi al gazelor a crescut cu 51% în primele şapte luni

Numărul companiilor înfiinţate în sectorul energiei şi al gazelor a crescut cu 51% în primele şapte luni ale anului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit celei de-a doua ediţii a raportului KeysFin Macro Update, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 02 sept. 2020, 09:41
Numărul companiilor înfiinţate în sectorul energiei şi al gazelor a crescut cu 51% în primele şapte luni
Potrivit sursei citate, o creştere, dar mai mică, a înregistrat-o şi domeniul transport&depozitare care a avansat cu 1,7% în ceea ce priveşte numărul de companii înfiinţate în acest sector.

„Deşi procentual valoarea este mai mare în cazul sectorului energiei şi al gazelor, numeric, balanţa înclină de partea transportului şi depozitării, cu 6.534 companii nou înfiinţate, faţă de cele 70 companii noi în domeniul energiei”, susţin autorii analizei.

În primele şapte luni ale anului au fost înfiinţate 60.634 companii, cu 31% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2019, însă scăderea s-a temperat de la minus 47% şi 29.780 de companii nou-înfiinţate în primele patru luni din 2020.

„Chiar dacă efectele seismului cauzat de pandemia de Coronavirus încă se simt, cele mai recente date arată că economia începe să îşi revină, iar antreprenorii şi investitorii sunt mereu atenţi la ceea ce funcţionează şi generează venituri şi profit, dovadă fiind orientarea rapidă a acestora spre sectorul energiei, pe fondul liberalizării recente a pieţei gazelor, precum şi spre transport şi depozitare, în contextul creşterii comenzilor online”, a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe companii au fost înfiinţate în Bucureşti (9.810 companii, cu 7,5% mai puţine decât în primele 7 luni din 2019), Cluj (3.116 companii, cu 23% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2019) şi Ilfov (2.878 companii, respectiv cu 5% mai puţine înmatriculări decât în primele luni din 2019 şi totodată cea mai mică scădere procentuală judeţeană).

De cealaltă parte, Argeş, Dâmboviţa şi Gorj au înregistrat cele mai ample scăderi procentuale, cuprinse între 45% şi 48%.

La polul opus, scăderi de peste 50% a numărului de înfiinţări de firme noi se remarcă în agricultură, cultură&divertisment şi industria prelucrătoare (62,6%, 60,7% şi respectiv 52,4%).

Numărul companiilor suspendate a scăzut cu 30% în primele şapte luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 6.177 de companii. De asemenea, numărul companiilor care au intrat în insolvenţă a scăzut şi el cu 15% în perioada ianuarie-iulie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 3.179 de companii.

Radierile şi dizolvările s-au redus cu mai mult de o jumătate, respectiv cu 53% în primele 7 luni din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, la 42.802, iar numărul entităţilor active (PFA şi persoane juridice) a crescut în acest an cu 4%, la 1.398.611 la 31 iulie 2020. Dintre entităţile active 27,7% au fost PFA. Mai mult, analiştii KeysFin atrag atenţia asupra depăşirii nivelului de un milion de persoane juridice active la sfârşitul lui iulie 2020.

„Companiile par hotărâte să reziste provocărilor pandemiei şi încearcă să-şi păstreze forţa de muncă. Numărul de şomeri (15-74 ani) a crescut în iulie la 484.000, rata şomajului majorându-se cu doar 0,1 puncte procentuale faţă de iunie, la 5,4% (cel mai ridicat nivel din octombrie 2016). Oricum rata şomajului din România este cu aproape 2 puncte procentuale sub media Uniunii Europene şi este aproape de jumătatea celei înregistrate în Statele Unite”, mai arată analiza.

Numărul locurilor de muncă vacante a fost 34.200 în trimestrul al II-lea, în scădere cu 7.600 faţă de trimestrul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante a fost 0,71%, în scădere cu 0,13 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 20.800.

Totodată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primul semestru din 2020 ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

De asemenea, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut în termeni nominali în primele 6 luni din 2020 ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcţii (ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), a crescut, per total, în primele 6 luni cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, avans reflectat în lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+56,8%), lucrările de reparaţii capitale cu (+44,7%) şi lucrările de construcţii noi (+8,9%).

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companiile selectate în urma analizei interne calitative la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) şi care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 821, respectiv Activităţi de curăţenie.

Te-ar mai putea interesa și
Scandalul în urma încheierii parteneriatului strategic dintre SUA și Australia continuă. Franța își recheamă ambasadorii din cele două țări
Scandalul în urma încheierii parteneriatului strategic dintre SUA și Australia continuă. Franța își recheamă ambasadorii ...
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian (foto) a anunţat vineri că ambasadorii acreditaţi în Statele Unite şi Australia au fost rechemaţi pentru consultări ca urmare a "gravităţii......
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Ca răspuns la intenția lui Cîțu de a merge doar cu validarea noilor miniștri în Parlament, rivalul său, preşedintele ...
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul falimentului distribuitorului
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări, prin intermediul unui comunicat, cu privire ...
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine ...