Numărul conexiunilor la internet din România a trecut pragul de 10 milioane

Numărul conexiunilor la internet din România  a ajuns la 10.8 milioane totalizând atât punctele fixe cât şi terminalele mobile, se arată într-un raport al ANCOM.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 11:04
Numărul conexiunilor la internet din România a trecut pragul de 10 milioane

Conexiunile de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe a ajuns la peste 3,4 milioane la jumătatea anului, înregistrând o creştere semestrială de 4,1% şi, respectiv, de 9,1% la nivel anual.

Cele mai importante creşteri anuale au vizat conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (o creştere anuală de 5,4%, până la aproape 1 milion de conexiuni), conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (o creştere anuală de 11,7%, până la aproape 1,9 milioane conexiuni) şi conexiunile care utilizează cablu coaxial (o creştere anuală de 8,4%, până la 440.000  de conexiuni).

De asemenea, este important de menţionat că, din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, peste 3 milioane de conexiuni (88,9%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizează fibra optică până la locaţia utilizatorului final sau până la un anumit punct în apropierea locaţiei utilizatorului final, accesul fiind realizat prin intermediul altor suporturi (de ex. cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, fire metalice torsadate de cupru), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de conectare la internet.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 locuitori a atins nivelul de 18% la jumătatea acestui an, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 44%. Totodată, în prima jumătate a anului 2012, numărul de conexiuni la puncte fixe instalate persoanelor juridice a înregistrat o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce conexiunile instalate persoanelor fizice au înregistrat o creştere anuală de 9,6%. Din cele 3,4 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la jumătatea anului 2012, peste 90% dintre conexiuni erau instalate persoanelor fizice.

În prima jumătate a anului 2012 s-a constatat o creştere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural până la aproape 0,8 milioane de conexiuni (+11,7% semestrial, respectiv +26,4% anual), în timp ce, în mediul urban, numărul conexiunilor a înregistrat o creştere de 2% la nivel semestrial şi, respectiv, de 4,8%, la nivel anual, până la 2,6 milioane conexiuni.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe, jumătate dintre conexiunile la puncte fixe folosite de abonaţii persoane fizice sunt conexiuni de viteză foarte mare (cel puţin 30 Mbps).

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 6,9 milioane, în creştere cu 63,8% faţă de finalul anului 2011 şi aproape dublu faţă de valoarea înregistrată la jumătatea anului 2011.

Astfel, s-au raportat 5,6 milioane de conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,3 milioane conexiuni active în bandă largă la puncte mobile utilizate prin intermediul modemurilor/cardurilor/dispozitivelor USB. În ceea ce priveşte numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+), EV-DO, 4G sau al altor tehnologii superioare 3G, acesta era de aproximativ 7,4 milioane, la 30 iunie 2012.

“Există un interes din ce în ce mai crescut al românilor pentru internet mobil, acest lucru fiind indicat de evoluţia spectaculoasă înregistrată în ultima perioadă de numărul de conexiuni folosite prin intermediul telefonului, cu plata unei sume de bani lunare. Practic, într-un an de zile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile aproape s-a dublat”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...