Numărul de acţiuni Facebook care pot fi tranzacţionate pe bursă creşte azi cu 60%

Facebook deblochează, joi, pentru vânzarea pe bursă 271,1 de milioane de acţiuni, iar totalul titlurilor disponibile pentru tranzacţii pe piaţa de capital creşte cu 60%, la 692 milioane, amplificând temerile investitorilor privind presiunea asupra preţului, care persistă încă de la listare.
Economica.net - joi, 16 aug. 2012, 12:54
Numărul de acţiuni Facebook care pot fi tranzacţionate pe bursă creşte azi cu 60%

Acţiunile deblocate au o valoare de 5,75 miliarde de dolari, la preţul de 21,2 dolari din închiderea şedinţei de miercuri a bursei americane.

Investitorii care au intrat în acţionariatul companiei înainte de listare, precum DST Global, Goldman Sachs Group, Elevation Partners şi Accel Partners, primesc joi dreptul de a vinde o parte din pachetele de acţiuni pe care le deţin, potrivit unor documente transmise bursei de Facebook, potrivit Bloomberg. Restricţiile de vânzare, ridicate joi, au avut ca scop evitarea unei inundări a pieţei cu acţiuni imediat după listarea în mai a 421 milioane de acţiuni.

Perspectiva unor noi vânzări de acţiuni înseamnă că Facebook va trebui să facă mai mult pentru a convinge investitorii că merită un preţ mai ridicat. Acţiunile la care se ridică joi restricţiile reprezintă doar 14% din totalul de 1,91 miliarde de titluri care vor fi diponibile pentru vânzare în următoarele nouă luni.

„Puneţi-vă centurile de siguranţă pentru următoarele câteva luni, până când sunt deblocate toate aceste acţiuni”, a declarat Tom Forte, analist la firma Telsey Advisory Group din New York.

Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, nu se numără printre acţionarii care scapă joi de restricţii.

Facebook, cu o valoare pe bursă de 51,2 miliarde de dolari, a pierdut circa 40 de miliarde de dolari din capitalizare de la listarea din mai.

Declinul acţiunilor a fost însă atât de puternic încât i-ar putea face pe unii investitori să-şi menţină participaţiile, în loc să vândă cu prima ocazie, afirmă Mark Harding, analist la JMP Securities.

Cotaţia Facebook a scăzut şi din cauza apropierii momentului deblocării unui nou pachet de acţiuni, a spus el.

„Cu siguranţă nu ar fi în interesul investitorilor să vândă acţiuni toţi odată. Presupun că cei care deţin cele 270 de milioane de acţiuni sunt investitori raţionali şi cred că îşi dau seama că inundarea pieţei cu un asemenea volum de acţiuni pe o perioadă scurtă nu le-ar ajuta poziţiile”, a afirmat Harding.

Microsoft nu-şi va reduce, probabil, participaţia la Facebook, a declarat, săptămâna aceasta, o sursă apropiată situaţiei. Microsoft consideră Facebook un partener startegic în lupta împotriva Google şi nu o investiţie pe termen scurt.

Alţi investitori s-au pregătit însă pentru eventuale vânzări. Directorul Peter Thiel, care a vândut titluri în oferta publică iniţială, şi-a acordat o libertate sporită de a vinde noi titluri, potrivit unui document transmis bursei. Thiel, unul din primii investitori la Facebook, a transformat peste 9 milioane de acţiuni Clasa B în titluri Clasa A, care pot fi vândute mai uşor pe pieţele de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...