Numărul de cumpărători români influenţaţi de informaţiile găsite pe Internet a crescut cu 34% – GfK

Numărul celor care cumpără produse fiind influenţaţi de informaţiile găsite pe Internet a crescut în România cu peste o treime în 2014, comparativ cu anul anterior, potrivit rezultatelor studiului GfK FutureBuy despre influenţa tehnologiei asupra comportamentului de cumpărare, dat publicităţii luni.
Economica.net - lun, 15 sept. 2014, 09:05
Numărul de cumpărători români influenţaţi de informaţiile găsite pe Internet a crescut cu 34% - GfK

Noua generaţie de cumpărători, botezată ‘Xtreme Shoppers’, apelează la orice resurse, tehnologii sau informaţii pentru a ajunge la cele mai bune oferte, sunt de părere realizatorii cercetării.

Astfel, conform studiului, înainte de a cumpăra un produs, 67% dintre aceştia folosesc Internetul pentru a se informa despre acel produs, iar 38% dintre subiecţi merg să vadă produsul în magazin, după care îl cumpără online sau de la alt retailer.

În acest context, cercetarea GfK FutureBuy în România remarcă o creştere spectaculoasă a acestui segment, în 2014 înregistrându-se cu 34% mai mulţi astfel de cumpărători decât în 2013.

România depăşeşte media regiunii CEE în ceea ce priveşte incidenţa acestui segment, cea mai mare prezenţă fiind înregistrată în regiunea APAC (China, Coreea, Japonia), urmată de SUA şi America Latină.

‘Rolul pe care îl joacă online-ul în procesul de cumpărare este unul complex, un ajutor din ce în ce mai puternic – nu doar în rândul Xtreme Shoppers, ci pentru toţi utilizatorii de Internet. Este un fenomen susţinut, printre altele, şi de avansul smartphone-urilor şi al tabletelor în rândul populaţiei – aproape 4 din 10 respondenţi consideră telefonul mobil cel mai important instrument în procesul de cumpărare’, se notează în concluziile cercetării GfK.

Atât în mediul online, cât şi offline, aproape trei sferturi dintre cumpărătorii români (72%) sunt din ce în ce mai siguri pe ei, în timp ce 64% dintre ei se consideră independenţi de influenţa retailerilor sau a brandurilor.  

Studiul GfK FutureBuy integrează toate aceste date şi oferă mai multe detalii despre influenţa tehnologiei asupra comportamentului de cumpărare, despre experienţa de cumpărare online versus offline, plata folosind telefonul mobil sau despre fenomene precum ‘omnichannel shopping’ şi ‘showrooming’ pe diverse categorii de produse: bunuri de larg consum, jucării, produse electronice şi electrocasnice, telecom, haine şi acesorii, servicii financiare, medicale şi altele.

Cercetarea a fost desfăşurată online, pe un eşantion de 1.000 de repondenţi din panelul online AskGfK, şi este reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban, cu vârste între 15 şi 45 de ani.

Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România este, de peste 12 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 19,2 milioane euro în 2013. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare: Consumer Choices şi Consumer Experiences.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...