Numărul locurilor de muncă vacante din Marea Britanie a scăzut pentru a noua lună consecutiv

Numărul persoanelor din Marea Britanie aflate în căutarea unei slujbe a crescut, după scăderea numărului de locuri de muncă vacante, ceea ce sugerează că perspectivele economice incerte afectează piaţa forţei de muncă, arată datele publicate marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit BBC şi Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 18 apr. 2023, 21:13
Numărul locurilor de muncă vacante din Marea Britanie a scăzut pentru a noua lună consecutiv

Cu aproximativ 220.000 mai multe persoane erau în căutarea unei slujbe în perioada decembrie 2002 – februarie 2023, decât în precedentele trei luni, în timp ce numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru a noua lună consecutiv.

De asemenea, în perioada decembrie 2002 – februarie 2023, rata şomajului a urcat neaşteptat, la 3,8%, de la 3,7% în precedentele trei luni, deşi rata angajării a crescut la 75,8%, ceea ce arată că mai mulţi oameni au revenit pe piaţa forţei de muncă.

Datele ONS relevă că ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 6,6% în perioada decembrie 2002 – februarie 2023, în timp ce salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 2,3%.

Din ianuarie şi până la finalul lui martie, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 47.000 comparativ cu precedentele trei luni, la 1.105.000, deşi ONS susţine că numărul locurilor de muncă vacante rămâne la un „nivel extrem de ridicat”.

Michael Stull, director al agenţiei de recrutare ManpowerGroup, a afirmat pentru BBC: „Începem să vedem o încetinire a cererii pentru noi angajaţi. Suntem încă într-o poziţie solidă”. El a adăugat: „Vedem mai mulţi oameni revenind pe piaţa forţei de muncă, în special pe segmentul de vârstă de peste 50 de ani şi al tinerilor”.

În pofida încetinirii economiei britanice, salariile în sectorul privat au crescut cu 6,9%, iar în sectorul public cu 5,3%.

Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor. În octombrie, rata inflaţiei în Marea Britanie a ajuns la 11,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 40 de ani, iar în februarie încă înregistra un nivel de peste 10%.

Banca Angliei se aşteaptă ca inflaţia să scadă sub 4% până la finalul anului, în urma declinului preţurilor la energie.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând......
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...