Numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,531 milioane persoane, în primul trimestru

Numărul mediu de pensionari a fost de 5,531 milioane persoane, în trimestrul I 2012, în scădere cu 97.000 persoane faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 24.000 persoane faţă de trimestrul IV 2011, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - joi, 14 iun. 2012, 09:50
Numărul mediu de pensionari a scăzut la 5,531 milioane persoane, în primul trimestru

Pensia medie lunară a fost, în primul trimestru din acest an, de 766 lei, mai mare cu 3,7% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 0,8% faţă de trimestrul IV 2011.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 85,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 777 lei în trimestrul I 2012, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei (623 lei în judeţul Giurgiu faţă de 980 lei în Municipiul Bucureşti).

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (71,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,4%.

Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul I 2012, faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale şi indicele preţurilor de consum a fost de 99,1%.

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual – indemnizaţie socială), în trimestrul I 2012, a fost de 615.000 persoane, din care 419.400 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 8,9% din totalul pensionarilor din această categorie, şi 195.600 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 30,5% din totalul acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...