Numărul pasagerilor pe aeroportul londonez Heathrow, aproape de nivelul anterior pandemiei

Numărul pasagerilor care au trecut prin aeroportul londonez Heathrow, unul dintre cele mai importante hub-uri din Europa, a ajuns luna trecută la aproximativ 6,1 milioane de persoane, faţă de 6,2 milioane de pasageri în noiembrie 2019, arată datele publicate luni, transmit DPA şi site-ul sharecast.com.
AGERPRES - lun, 11 dec. 2023, 14:24
Numărul pasagerilor pe aeroportul londonez Heathrow, aproape de nivelul anterior pandemiei

Cererea pentru zboruri în America de Nord a urcat semnificativ înainte de Sărbătoarea Recunoştinţei, peste 50.000 de pasageri „zburând” peste oceanul Atlantic de pe Heathrow în 17 noiembrie, ultima vineri înainte de vacanţă.

De asemenea, Diwali, festivalul hindus anual al luminii, a majorat semnificativ cererea de călătorii către India. Avioanele decolează de pe aeroportul Heathrow către 214 destinaţii din 84 de ţări.

Tot în în noiembrie, Virgin Atlantic a operat primul zbor transatlantic cu un avion alimentat cu combustibil sustenabil pentru aviaţie (SAF), de la Heathrow la New York, cu o aeronavă Boeing 787 Dreamliner aircrat.

„Trebuie să protejăm aceste beneficii ale aviaţiei fără carbon pe plan global, lucru dovedit de primul zbor din istorie cu un avion alimentat cu combustibil sustenabil pentru aviaţie. Avem acum nevoie de colaborare între industrie şi Guvern pentru a spori producţia SAF, pentru ca acest tip de zboruri să poată fi efectuate zilnic”, a declarat directorul general al Heathrow, Thomas Woldbye.

În primele 11 luni din acest an, 72,45 milioane de pasageri au trecut prin Heathrow.

În decembrie, Heathrow se aşteaptă la aproximativ 6,5 milioane de pasageri, ceea ce ar reprezenta o creştere de 10% faţă de 5,9 milioane de pasageri în decembrie 2022 dar sub nivelul din 2019 (6,7 milioane de pasageri), cea mai aglomerată ultima lună a unui an pe aeroportul din capitala Marii Britanii.

Luna trecută, Fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită (PIF) a anunţat că va prelua o participaţie de 10% la Topco, firma care gestionează aeroportul londonez Heathrow, la care este acţionar şi fondul suveran din Qatar (QIA).

Public Investment Fund (PIF) va deveni acţionar la Heathrow, ca urmare a deciziei grupului spaniol de infrastructură Ferrovial de a-şi vinde întreaga participaţie de 25% pe care o deţine la Topco pentru 2,37 miliarde lire sterline (trei miliarde de dolari).

Ferrovial a precizat că fondul francez de private equity Ardian va prelua o participaţie de 15%, iar PIF restul de 10%.

Cei doi noi investitori se vor alătura actualilor proprietari ai aeroportului Heathrow, printre care se numără Emiratul Qatar, cu o participaţie de 20%, precum şi Caisse de depot et placement du Quebec, fondul suveran din Singapore (GIC) şi fondul american Alinda Capital Partners, fiecare din acestea cu o participaţie mai mică de 13%.

Aeroportul londonez Heathrow este o destinaţie importantă pentru zborurile spre şi dinspre regiunea Golfului Persic. Companii precum Emirates, Qatar Airways şi Etihad Airways PJSC au mai multe zboruri pe zi cu plecare şi aterizare pe Heathrow.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...